Valóban segítség a munkanélküliségi biztosítás, ha elveszítem a munkahelyem?

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 7 perc

Mit tehetsz, ha egyszer olyan váratlan helyzet adódik, hogy elveszíted addig biztosnak hitt munkahelyedet? A rendszeres havi bevételi forrásod hirtelen megszűnésére fel lehet készülni, ha megfelelő tudatossággal kezeled pénzügyeidet, és ennek nem a legjobb módja a munkanélküliségi biztosítás, elmondjuk miért. 

A munkanélküliségi vagy jövedelempótló biztosítás ritka a biztosítók kínálatában

Kézenfekvő segítség lehetne munkanélküliség esetére egy speciális biztosítás, hogy rendszeres jövedelmed elvesztése esetén kaphass valamennyi havi anyagi segítséget, amiből a – remélhetően csak rövid ideig tartó – munkahely nélküli hónapokat átvészelheted. Jelenleg az ilyen jellegű termék azonban szinte teljesen hiányzik a hazai biztosító cégek kínálatából. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy nehéz munkanélküliség eseményre előre kockázatot felmérni, és annak bekövezte esetén fizető szolgáltatásra díjat meghatározni. Vagyis egyszerűen nem éri meg erre kockázatot vállalni a biztosító társaságnak, hiszen akár a legbiztosabbnak tűnő állás is megszűnhet egyik napról a másikra. 

Bár mind vagyon-, mind életbiztosításoknál találkozhatsz olyan kiegészítő szolgáltatással, amely munkanélküliség bekövetkezte után néhány hónapig átvállalja a biztosításod díjának fizetését, ám önálló termékként alig van ilyen megoldás a magyar biztosítási piacon.

Sok esetben nem fizet a biztosító 

Amennyiben több éve dolgozol alkalmazottként, ezalatt a megkötött munkanélküliségi biztosításod díját rendszeresen fizetted, és már eltelt a várakozási idő, ami általában 6 hónap, akkor az állásod elvesztése esetén számíthatsz a biztosító segítségére. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a biztosító csak 2 hónap után, vagyis a munkanélküliséged 61. napjától teljesít kifizetést, ezt az átmeneti időszakot mindenképp meg kell oldanod.

Egy férfi az irodában ül az íróasztalnál, az arcát a kezébe temeti, szomorúan.

Azzal is érdemes tisztában lenned, hogy a biztosítás feltételei kizárásokat is tartalmaznak, amely körülmények fennállása esetén nem fizet a biztosító. Ilyen esetek lehetnek például, ha 

  • azonnali hatállyal mondott fel a munkáltatód,
  • te mondtál fel rendes felmondással,
  • kölcsönzött munkaerőként szűnt meg a foglalkoztatásod, 
  • a munkaviszonyod amiatt ért véget, mert a szerződésed határozott időre szólt,
  • a 180 napos várakozási idő alatt következett be a  felmondás,
  • a próbaidő alatti felmondásra került sor.

Mekkora összegre számíthatsz a biztosítótól?

Amennyiben a szerződés feltételeinek megfelelő körülmények között szűnt meg az állásod, tehát nincs kizárási ok, akkor számíthatsz a térítési összegre a várakozási időt követő 60 napnál hosszabb munkanélküliség esetén. Természetesen csak annyi ideig jár neked ez a meghatározott összeg, ameddig a biztosítás feltételei előírják, vagy pedig találsz egy másik állást, és ezzel megszűnik a munkanélküliséged.

A munkanélküliségi biztosítás vagy egy egyszeri összeget fizet neked, vagy havi fix összeget, de olyan is lehet, ami a nettó fizetésed bizonyos százalékának megfelelő pénzt téríti. Ez utóbbi esetben ez legfeljebb a fizetésed 70 százaléka lehet. 

A munkanélküliség biztosítás egyik feltétele, hogy állásod elvesztése után haladéktalanul regisztrálnod kell a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed szerint illetékes járási (kerületi) hivatalnál

Az álláskeresési járadék egy átmeneti segítség lehet a bajban

Az egyik pénzügyi segítség munkahely elvesztésére az álláskeresési járadék, más néven a munkanélküli segély lehet. Az erre való jogosultság feltétele többek között, hogy a kérelmet megelőző 3 évben legalább 360 napot munkaviszonyban tölts. Amennyiben megfelelsz a jogosultság feltételeinek, akkor akár a minimálbér összegét, azaz (2023-ban) havi nettó 154.270 forintot kaphatsz. Ezt a járadékot legfeljebb 90 napig fogja fizetni a hivatal.

Fontos tudnivaló, hogy álláskeresőként csak a járadék folyósításának idejére leszel jogosult a társadalombiztosítási ellátásra, annak letelte után – ha még mindig nem találtál munkát – magad után kell fizetned TB-járulékot.

A megtakarítás jelenti az igazi pénzügyi védelmet

A legjobb megoldás, hogy felkészülj az állásod nem várt elvesztése kapcsán felmerülő anyagi nehézségekre, ha  rendszeresen félreteszel egy lehetőséged szerinti összeget és hozammal járó megtakarításba teszed. A megtakarításnak számos módja van. Már az is előrelépés, ha jelenleg a bankszámládon vagy készpénzben tartott bevételeid vásárlóerejét nem hagyod, hogy az infláció  szép lassan felfalja, hanem választasz egy olyan megtakarítást, mellyel hozamot érhetsz el és bármikor hozzá is férhetsz a félretett pénzedhez. 

Ezekről a lehetőségekről az alábbi cikkünkben olvashatsz bővebben: 

Mikor érdemes biztosításban gondolkodni?

Egy több millió forintos lakáshitel tartozás már egy olyan magas kockázat, amire ajánlott biztosítást kötni. A hitelfedezeti biztosítást úgy is meg tudod kötni, hogy legyen benne szolgáltatási összeg munkanélküliség bekövetkezte esetén is. Ez azt jelenti, hogy állásod elvesztésekor meghatározott ideig átvállalja tőled a biztosítás a hiteled törlesztőrészleteinek fizetését. Ez a szolgáltatás általában nincs benne a hitelfedezeti biztosításoknál az alapcsomagban, ezért érdemes olyat keresni, ami emelt szintű és fizet állásod elvesztése esetén is. Meghatározott, általában 6 hónapnyi várakozási idő után, bekövetkező munkanélküliség esetén fog fizetni a biztosító, és szintén csak meghatározott időre fogja a hiteltörlesztést átvállalni.

A hitelfedezeti biztosítás legnagyobb előnye az, hogy ha a munkanélkülivé válásnál is súlyosabb sorscsapás ér, tehát egészségi vagy baleseti okból tartósan keresőképtelenné válsz vagy meghalsz, akkor átvállalja a biztosító a teljes hiteltartozásod fizetését. Tehát egy nagyobb hitel esetén a hitelfedezeti biztosítás megkötését mindenképpen érdemes fontolóra venned. Ha ennél is teljeskörűbb pénzügyi biztonságot szeretnél családodnak biztosítani, akkor egy kockázati életbiztosítás nyújthatja a legmagasabb fokú anyagi támogatást.

Amennyiben kizárólag munkanélküliség esetére szeretnél tehát pénzügyi védőhálót, akkor a rendszeres megtakarításnál nincsen jobb megoldás. Általában a 3-6 havi bérednek megfelelő megtakarítással érdemes rendelkezned ahhoz, hogy egy váratlanul bekövetkező, anyagilag nehezebb időszakot átvészelj. A munkanélküliségi biztosításra fizetett díj – ha csak nem veszíted el az állásodat – hosszabb távon kizárólag kiadást jelent, és azt a pénzt, ha minden jól megy, akkor soha nem fogod viszontlátni. Míg egy akár kisebb összegű, de rendszeres megtakarítással ugyanúgy bebiztosíthatod magad. Az így összegyűjtött pénzt szabadon felhasználhatod bármilyen élethelyzetben, nem csak az állásod elvesztése esetén.

Gyakran ismételt kérdések

Csak a hitel felvételekor köthető hitelfedezeti biztosítás?

A hitel felvétele után, a futamidő alatt is van legtöbbször lehetőséged hitelfedezeti biztosítási kötni. Ha a kölcsön felvétele után szeretnél ilyen biztosítást, akkor legegyszerűbb, ha a hitelt nyújtó bankban érdeklődsz a lehetőségeidről.

Hol tudok hitelfedezeti biztosítást kötni?

Annál a banknál tudsz szerződést kötni a bank partner biztosítójával, ahol a hitelt felvetted. A szerződés engedményezettje a hitelt nyújtó bank lesz.

Mennyibe kerül a munkanélküliségi biztosítás?

Különféle szintű csomagok közül lehet választani, általában havonta 3.000 és 5.000 forint közötti a fizetendő díj. A kifizetés összege a választott csomagtól függ.