Újabb esély a lakásvásárlásra – ezekben a bankokban lépett érvénybe a kamatplafon 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőtől több bank is elérhetővé tette a 8,5 százalékos thm-plafonnak megfelelő lakáshiteleket. Ez nemcsak felélénkítheti a lakáshitelezési piacot, de nagyobb teret adhat azoknak is, akik átlagos jövedelemmel rendelkeznek és eddig halasztották a lakásvásárlást. Legutóbb tavaly augusztusban volt 8,5 százalék közeli szinten a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója. Akkor közel kétszer annyi új lakáshitelszerződést kötöttek a bankok, mint idén augusztusban.

Számos lakossági bank vállalta az önkéntes csatlakozást: a CIB, a Duna Takarék, az Erste, a Gránit, a K&H, a MagNet, az MBH, az OTP, a Raiffeisen, és az UniCredit Banknál is érvénybe lépett a kamatplafon, melynek bevezetéséről a gazdaságfejlesztési tárca és a Magyar Bankszövetség állapodott meg.

“Bár már a thm-plafon bevezetése előtt is voltak olyan bankok, amelyek bizonyos feltételek mellett, például az átlagnál magasabb hitelösszeg és jövedelem esetén a 8,5 százalék alatti thm-mel kínáltak lakáskölcsönt, mostantól azonban a bankok palettáján jó eséllyel egyre több ilyen konstrukció kap helyet”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Mikor volt 8,5% közeli THM? 

A jegybanki adatok szerint

  • a most rajtoló 8,5 százalékos thm-plafon lényegében megfelel a lakáshitelpiac tavaly augusztusi 8,46 százalékos átlagos hitelköltség-mutatójának
  • 2022 augusztusában több mint 8 ezer új lakáshitel-szerződést kötöttek a bankok ezen a kamatszinten
  • idén augusztusban 10,46 százalékos átlagos hiteldíjmutató mellett mindösszesen 4609 szerződést írtak alá
Egy fa házikó és százalék ikon látható a képen, háttárben távoli városkép.

“A thm-plafon bevezetése persze nem jelenti azt, hogy hirtelen óriási kereslet lesz a lakáshitelekre, mert sok háztartás a megemelkedett kiadások miatt még óvatos, de ez a kamatszint már mindenképp vonzóbb lehet a bizonytalankodóknak ahhoz, hogy belevágjanak a korábban elhalasztott lakásvásárlásba”

- tette hozzá a szakember. 

A kamatplafon nem jelent minden bankban egyforma konstrukciókat

A hitelfelvételt tervezőknek a 8,5 százalékos thm-plafon bevezetése után is érdemes alaposan körülnézniük a banki kínálatban, mert a különböző hitelintézeteknél továbbra is eltérőek lehetnek a kamatfeltételek és az elérhető kedvezmények.

Az új kondíciókat október 9-én teszik közzé a bankok a hirdetményeikben. Az összehasonlításhoz javasoljuk a banki hirdetmények adataiból dolgozó lakáshitel kalkulátor használatát.

Ahogy többször is utaltunk rá korábban, a jövőben, ha mérséklődnek a kamatok, akkor a thm-plafonos hitelt is ki lehet váltani egy olcsóbb kölcsönnel.