Rengeteg kamattól esnek el a magyarok a sok készpénz miatt

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

2023-ban csökkent a magyar háztartások készpénzállománya, de még így is két és félszer annyi a készpénz mennyisége, mint tíz évvel korábban. Különösen a magas infláció időszakában jelent ez problémát, mert a pénz folyamatosan veszít az értékéből, és kamat híján nincs, ami ezt a veszteséget kompenzálja. Kiszámoltuk, hogy egy egyszerű banki lekötéssel mennyi kamathoz juthatnának hozzá a magyar emberek.

Minél alacsonyabb egy háztartás vagyona, annál kevesebb készpénzt tartanak, ugyanakkor annál nagyobb arányban jelenik meg a készpénz az eszközeik között

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) háztartások pénzügyi adatairól szóló friss, januárban publikált elemzéséből, melynek keretében 340 település 6032 háztartásában tartottak felmérést a 2020-as évben.

A legmagasabb vagyonú rétegekben a készpénz átlagosan 2 százalékot foglal el, a legalacsonyabb vagyonú rétegekben 10 százalék fölötti a készpénz aránya. 2020 végén egy háztartásra átlagosan 1,5 millió forint készpénz jutott. A legalsó vagyoni tizedben 540 ezer forint, míg a legfelső vagyoni tizedben 4,3 millió forint volt a készpénz háztartásonkénti átlagos összege a makrostatisztikákkal összhangban hozott jegybanki adatok szerint.

sárga-kék háttér, papír dollárok oszlopokban, növekedő, készpénz

A háztartásoknál lévő készpénz mennyisége összefügg a háztartástagok életkorával, illetve a háztartás összetételével, a háztartástagok számával is. Minél idősebbek a háztartás tagjai, annál több készpénzt tartanak.

Mennyi kamattól esnek el a háztartások a készpénz miatt?

A folyamatos növekedés eredményeként a 2022-es esztendő 6693 milliárd forinttal zárt, ám 2023. szeptemberre a készpénzállomány ismét csökkenni kezdett: 6501 milliárd forint készpénz volt a háztartásoknál. Ennek oka lehetett az infláció, az emiatt megugró kiadások, a tartalékok felélése, ugyanakkor a készpénz egy része lekötött betétekbe, állampapírokba és egyéb megtakarításokba került.

A magyar háztartások készpénzállománya
a nemzeti számlák adatai szerint, milliárd forint. 2011 - 2023 grafikon, mnb

Évtizedes távlatban azonban még így is rendkívül jelentős mértékben nőtt a készpénzállomány, amelynek egy része tartalék, de valójában azért nem beszélhetünk megtakarításról, mert a készpénznek nincs kamata vagy hozama, és az infláció miatt folyamatosan veszít az értékéből.

A betétkalkulátorunk szerint akad olyan bank, amely 13 hónap lekötés esetén 8,72 százalék éves kamatot fizet a lekötött betétre. Ha a 2023. szeptemberi 6501 milliárd forintot vesszük alapul, és ezt az összeget egy az egyben lekötnénk, akkor 442 milliárd forint kamathoz lehetne hozzájutni a kamatadó és a szocho levonása után. Négymillió háztartással számolva ez

110.500 forintot jelentene minden magyar háztartásnak.

Természetesen a készpénzállomány sem egyenletesen oszlik el a társadalomban (a felső 10 százalék a nettó vagyon 51 százalékát birtokolja), és a gyakorlatban likvid, azaz nem lekötött, könnyen hozzáférhető pénzre is szükség van. Erre megoldás lehet egy megtakarítási számla, aminél nincs szükség a pénz lekötésére, csak szimplán a számlán kell tartani, és ezért látra szóló, azaz napi kamatot fizetnek. Ilyen módon akár 5,9 százalék kamatot lehet elérni.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.
Ez is érdekelhet