Sokat csökkent a magyar infláció, de még mindig a 4. legmagasabb az EU-ban

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Sokáig a magyar infláció volt a legmagasabb az Európai Unióban, jelenleg azonban a negyedik helyre csúszott. A legmagasabb inflációt Romániában mérték, a legalacsonyabbat pedig Lettországban. 

Idén áprilisban az éves magyar infláció a negyedik legnagyobb volt az Európai Unióban az Eurostat jelentése szerint. Az Európai Unió statisztikai hivatalának módszertana alapján 3,6 százalék volt Magyarország éves inflációja (a Központi Statisztikai Hivatal 3,7 százalékot mért). Eközben az eurózónában 2,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke a várakozásoknak megfelelően. A valutaövezet inflációjának gyors csökkenése lehetőséget teremtett az Európai Központi Banknak (EKB), hogy június elején csökkentse a kamatszintet.

Májusban szintén a negyedik helyen állt hazánk 3,9 százalékos inflációval, tehát némiképp gyorsult a pénzromlás. Sokáig a magyar infláció vezette a listát, jelenleg azonban már jelentősen elmarad a listavezetőtől. Romániában ugyanis áprilisban 6,2 százalék, májusban pedig 5,8 százalék volt az infláció. A sorban Belgium következett 4,9 százalékkal, majd Horvátország 4,3 százalékkal. A magyar inflációtól csak alig maradt el a spanyol és a portugál pénzromlás, mindkét ország esetében 3,8 százalék volt ennek mértéke idén májusban. Az elemzők számításai szerint az év végére ismét emelkedhet a magyar infláció, akár 5 százalék fölé is, jövőre azonban megközelítheti a 3 százalékos célt. (A 2024. júniusi magyar infláció a KSH szerint 3,7 százalék volt.)

Infláció az Európai Unió tagországaiban (2024. május), grafikon

Lettország volt az élen májusban, ott ugyanis gyakorlatilag nem volt infláció (0,0 százalék), de Finnországban is csak 0,4, Olaszországban 0,8, Litvániában pedig 0,9 százalékos pénzromlást mértek. Defláció azonban egyik országban sem volt, az Európai Unió átlagát tekintve 2,7 százalék volt az infláció májusban. Az Európai Bizottság várakozása szerint az uniós gazdaság növekedni fog, és tovább csökken majd az infláció.

“Az infláció mértékében megfigyelhető csökkenő tendencia, mely a gazdasági konjunktúra 2023-as lassulását kísérte, folytatódni fog, és az uniós gazdaság 2024-ben fokozatosan bővül majd. Ez nagyrészt a munkalehetőségek bővülésének és a magasabb béreknek tudható be, melyeknek köszönhetően a fogyasztók többet költenek”

– áll a Bizottság tájékoztatójában. Az említett előrejelzés szerint idén az Unió gazdasága várhatóan 1 százalékos növekedést ér majd el, ez az euróövezet esetében 0,8 százalék lesz. Jövőre a GDP ennél nagyobb mértékben bővülhet. Az uniós szintű infláció idén várhatóan 2,7 százalékra, 2025-ben pedig 2,2 százalékra csökken éves szinten.

A gazdasági tevékenység általános lassulása ellenére jól teljesít a munkaerőpiac, tavaly EU-szerte több mint 2 millió új munkahely jött létre. Az év utolsó negyedévében a 20–64 év közöttiek körében az aktivitási és foglalkoztatási ráta új rekordot ért el. Idén márciusban a munkanélküliség rekordalacsony, 6 százalék volt az EU-ban. Maradtak azonban még kihívások: például lassul a beruházások növekedése, mert visszaesett a lakásépítés üteme, ami különböző iparágakat érint. Ennek eredményeként a kamatlábak várhatóan a korábban előrejelzettnél lassabban fognak csökkenni.

Mindez miért fontos a magyar emberek számára?

Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy az Európai Unió gazdasági folyamatairól miért szükséges a magyar embereknek is tájékozódni. Valójában nem bonyolult a válasz: azért, mert Magyarország tagja az Európai Uniónak, így annak gazdasági helyzete alapjaiban határozza meg a magyar gazdaság helyzetét is. Valójában a magyar gazdaság meglehetősen kitett az uniósnak, a közösség gazdasági helyzete, lépései és irányai gyakran nagyobb hatással vannak Magyarország helyzetére, mint saját vezetőinek döntései.

nő a boltban élelmiszert vesz, a 2024. májusi infláció utáni árakon

Az infláció, vagyis a pénzromlás mértéke fontos gazdasági adat, a piacgazdaság természetes része, és szükséges a gazdaság növekedéséhez. Az infláció mértéke azonban nagyon nem mindegy, hiszen ha túl magas, akkor gyorsan veszít az értékéből az adott ország fizetőeszköze. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az évi 3-5 százalékos infláció tekinthető egészséges szintnek.

A magyar inflációra a közvetlen politikai és gazdasági térség is nagy hatással van, például inflációt okozhat az is, ha kereslet ugyan van, de a kínálat szűkös, ahogy azt a háború miatt kialakult energiaár-robbanás esetében láthattuk, amikor hirtelen pánik tört ki, hogy nem lesz elég földgáz a kontinensen.

Az infláció kiváltó oka lehet még a bérnövekedés is, amit a munkaerőhiány okoz: a kevés munkaerő miatt nagy a bérverseny, nőnek a fizetések, és a termékek ára ezt leköveti, hiszen van fizetőképes kereslet (ár-bér spirál). Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy magyarok tízezrei dolgoznak külföldön, ami fokozhatja a hazai munkaerőhiányt. Továbbá az is inflációt okozhat, ha jelentős mértékben gyengül a forint az euróhoz képest, vagyis ha drágábban lehet euróhoz jutni, az szintén növeli a külföldről behozott, euróval vásárolt termékek árát. És, ahogyan azt egy ideje már látjuk, a háborús helyzet miatt bevezetett árstopok és ársapkák, vagyis a hatósági árak is tudnak inflációt okozni.

A magyar gazdaság helyzetét tehát nem érdemes önmagában, a közvetlen környezete, az Európai Unió gazdasági folyamatai nélkül vizsgálni. És az infláció ugyan a gazdaság velejárójának tekintett jelenség, fontos annak mértékét kordában tartani, a megtakarításokat pedig érdemes óvni tőle, hogy a félretett vagyon ne veszítsen az értékéből.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.