Mekkora lakáshitelre elég most az átlagfizetés?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A KSH által ma közzétett kereseti adatokkal számolva egy átlagosan kereső magyar házaspár elméletben akár a 70 millió forintot meghaladó összegű piaci lakáshitelt is felvehet. Kalkulációnk szerint ez akár egy 90 milliós ingatlan megvásárlását is lehetővé teszi, ha megvan a vételhez szükséges 20 százalék önerő. Szakértőnk ugyanakkor óvatosságra int a hitelfelvétel kapcsán, és hangsúlyozza a hitelfedezeti biztosítás fontosságát is.

A KSH márciusi kereseti adatai alapján megvizsgáltuk, mekkora lakáshitelre elegendő a magyarok átlagfizetése.

  • A legfrissebb adatok szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 437.800 forint volt.
  • Az MNB adósságfék szabályai szerint, ha egy 10 éves vagy annál hosszabb kamatperiódusú hitelt veszünk figyelembe, akkor 600 ezer nettó alatt a jövedelem legfeljebb 50 százaléka, azaz a márciusi átlagbérből 218.900 forint fordítható hiteltörlesztésre. Mindez akkor igaz, ha egy keresetből vállalunk hitelt.
Egy házaspár új ingatlanba költözik, viszik fel a lépcsőn a dobozokat, egy nő és egy férfi, kezükben egy-egy papírdoboz.

Egy hitelügyletben ugyanakkor rendszerint két kereső szerepel, vagyis az átlagos nettó családi összjövedelem ebben az esetben 875.600 forint. Ennek már 60%-a, vagyis 525.360 forint fordítható hiteltörlesztésre a szabályok értelmében. Ezen adatok alapján egy átlagosan kereső magyar házaspár akár több mint 70 millió forint lakáshitelt is felvehet 20 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódussal

– mondta a friss kalkuláció kapcsán Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Nem szabad elmenni a falig a törlesztőrészletekkel

Szakértőnk arra figyelmeztet, hogy a jövedelem ennél jóval kisebb részét érdemes csak hiteltörlesztésre fordítani.

Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása alapján, amelyhez a money.hu biztosítja a pénzügyi kalkulációt, a magyar lakáskeresők ma átlagosan 15 millió forint önerővel rendelkeznek. Ha ezt az összeget 20 százalék minimum önerőként vesszük figyelembe, akkor egy 75 millió forintos ingatlan megvásárlására elegendő, amelyhez 60 millió forint lakáshitel szükséges. Ennek havi törlesztőrészlete a legkedvezőbb hitelek esetében hozzávetőlegesen 418 ezer forint 20 éves futamidőre, ami egy átlagkeresetű házaspár nettó jövedelmének kevesebb, mint felét teszi ki.

Ingatlan vételára75 millió Ft
Önerő15 millió Ft
Lakáshitel60 millió Ft
Havi törlesztőrészlet ~ 418 ezer Ft/hó
Adatok forrása: money.hu lakáshitel-kalkulátor 2024.05.23. (60 millió Ft lakáshitel, 20 év futamidő, 10 éves kamatperiódus, két átlagfizetésű kereső jövedelemével kalkulálva)

„A lakásdrágulás márciusban éves összevetésben 4,1%-os volt az ingatlan.com lakásárindexe alapján, ami messze elmarad a nettó bérek az előző év azonos időszakához viszonyított 14,2%-os növekedési ütemétől. Ez kedvező lehetőséget teremt azoknak is, akik lakáshitelből szeretnének ingatlant vásárolni, mivel most akár egy nagyobb alapterületű vagy jobb állapotú lakást tudnak megvásárolni, mint tavaly ilyenkor. Ráadásul a lakáshitelkamatok is lényegesen kedvezőbbek most, vagyis olcsóbban lehet hitelhez jutni”

tette hozzá Korponai Levente. 

chatsimple