Meglepő, de itt nőttek legnagyobbat az ingatlanárak

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Legfrissebb elemzésünkben összefoglaljuk a az elmúlt 5 év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját.  Az ingatlan.com adatainak felhasználásával összeállított toplistán Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több települése is szerepel. Megnézzük azt is, hogy a hitelkamatok alakulása hogyan hatott az ingatlanárakra.

Nem a felkapott és legdrágább területek ingatlanárai növekedtek a legnagyobb ütemben az elmúlt 5 évben, sokkal inkább a fejlődő régióké. A top 10 legnagyobbat dráguló település ingatlanárai ötszörösükre-hatszorosukra nőttek. Ez a trend még befektetői szempontból is érdekes lehet, hiszen egyes fejlődő vidéki települések ingatlan-értéknövekedése jelentős hasznot hozhat annak, aki jól becsüli meg a térség ingatlanpiacának várható alakulását. A helyi ingatlantulajdonosok pedig abban a kedvező helyzetben lehetnek, hogy a lakásukon keresztül a vagyonuk is jelentősen növekedett. 

Az alábbi települések mutatták a legnagyobb ingatlanár-növekedést az elmúlt 5 évben:

TelepülésVármegyem2 ár (ezer Ft) 2019. májusm2 ár (ezer Ft) 2024. májusVáltozás (%)
ZalaszentmihályZala70441530%
BogádBaranya150940527%
FerencszállásCsongrád-Csanád56348521%
MezőszentgyörgyFejér63356465%
ÓnodBorsod-Abaúj-Zemplén59321444%
AdácsHeves84449435%
KónyGyőr-Moson-Sopron94499431%
MagyarszékBaranya74364392%
BodrogkisfaludBorsod-Abaúj-Zemplén64314391%
SzigetbecsePest166799381%
Adatok forrása: ingatlan.com

Mi állhat egy-egy térség ingatlanpiaci felfutásának hátterében?

A helyi munkaerőpiac kedvező alakulása például egy új beruházásnak köszönhetően, a relatív bérnövekedés és a lakosságszám növekedése mind hatással vannak az adott térség  ingatlanárainak alakulására. Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor arra a kérdésre keressük a választ, hogy hol érdemes mérlegelni a lakásvásárlást befektetési céllal.

„Nem lenne meglepő, ha öt év múlva Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Zala - de akár Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye települései is az ingatlanok szempontjából legjobban felértékelődő térségek között szerepelnének. Az egészen biztos, hogy az elmúlt hónapokban bejelentett jelentős beruházások serkentik az ingatlanvásárlási kedvet és egyúttal növelhetik az érintett települések ingatlanjainak értékét is”

– mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

magyarországi táj

Természetesen az egyedi lakásárakat ezeken felül számos tényező befolyásolhatja, például:

  • lakás minősége, 
  • szobák és fürdőszobák száma,
  • iskolák és óvodák közelsége,
  • bevásárlóközpontok és tömegközlekedés elérhetősége,
  • a közvetlen környezettel kapcsolatos jellemzők.

Jelzáloghitelek fedezeteként is értékesebb lehet a lakás

Egy-egy fejlődő régió vagy település már a bankok térképére is felkerülhet. A stabilan emelkedő ingatlanárak nagyobb értékű fedezetet biztosítanak a hitelintézetek számára, így a korábbiakhoz képest szívesebben adhatnak lakáshitelt és lazíthatnak az előzetesen meghatározott szigorúbb feltételeken.

„A 2023 végétől tapasztalható lakáspiaci folyamatok javulása egyértelműen megfigyelhető: historikusan magas foglalkoztatottság, növekvő reálbérek és fogyasztói bizalom, valamint kedvezőbb kamatkörnyezet. Az ingatlanpiacon a kamatlábak és a lakásárak között általában szoros korreláció áll fenn. Amikor a piaci kamatlábak kedvezőbben alakulnak, a lakáspiacon is nagyobb kereslet jelentkezik, ami jellemzően felfelé hajtja a lakásárakat. Ezt támasztja alá az ingatlan.com legfrissebb, májusi lakásárindexe is, amely szerint dinamikusabbá vált a lakások drágulásának üteme, ugyanakkor a régiók között jelentős eltérések lehetnek az árak naprakész alakulását bemutató árindex szerint ”

– mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Ez is érdekelhet
chatsimple