Kevesen ismerik a fizetési kérelmet, pedig olcsóbb vele az utalás

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2023 első negyedévéhez képest több mint 16-szorosára, az előző negyedévhez képest pedig közel 3-szorosára nőtt a fizetési kérelemre indított azonnali tranzakciók száma 2024 első negyedévében az MNB legfrissebb adatai szerint. Ez 136 ezer fizetési kérelmet jelent 5,8 milliárd forint értékben. Ennek az egyszerű kiegészítő szolgáltatásnak a használatával rengeteg pénzt spórolhatnak meg a banki ügyfelek.

A fizetési kérelem egy olyan utalási forma, amely lehetővé teszi, hogy tranzakciós illeték nélkül utalj pénzt barátaidnak, családtagjaidnak vagy üzleti partnereidnek. A kérelem küldője azonnali átutalást kérhet tőled a banki mobilapplikáción vagy internetbankon keresztül, amelyet akár azonnal elfogadhatsz, és a címzett másodperceken belül megkapja az általad jóváhagyott összeget. A kérelem küldése teljesen ingyenes, ráadásul 2024. áprilistól minden lakossági számlavezetéssel foglalkozó bank köteles fogadni a fizetési kérelmet.

A fizetési kérelem nagy előnye, hogy az ezen keresztül küldött utalások esetében 2022. november 23-tól a jegybank döntése alapján nem kell megfizetni a 0,3%-os, utalásonként legfeljebb 10 ezer forintos tranzakciós illetéket, így nemcsak kényelmes, de olcsóbb is – szemben a hagyományos banki utalásokkal.

két férfi hamburgert eszik, kártyával fizetnek, fizetési kérelemmel dobják szét a vacsora árát

Az MNB adatait vizsgálva kiderül, hogy 2024 első negyedévében összesen 136.349 fizetési kérelem teljesült, amelyek összértéke elérte az 5,8 milliárd forintot. Ez jelentős növekedés az előző év azonos időszakához képest, amikor mindössze 8.307 fizetési kérelmet hajtottak végre 408 millió forint értékben. Az előző negyedévéhez képest is közel 3-szoros növekedés tapasztalható, hiszen 2023 utolsó negyedévében még csupán 50.648 fizetési kérelem valósult meg 1,8 milliárd forint értékben.

„A fizetési kérelem az egyik leggyorsabb, legköltséghatékonyabb módja a pénz átutalásának, valamint a költségek megosztásának. Ideális lehet közös vacsorák és utazások költségeinek megosztásához, vagy akár nyári táborok és egyéb szolgáltatások díjainak fizetéséhez is. Egyre többen ismerik fel ennek a funkciónak az előnyeit és használják ki a benne rejlő lehetőségeket. A fizetési kérelemre indított tranzakciók száma ugyan még töredéke a teljes azonnali fizetési forgalomnak, de ha ilyen ütemben halad a növekedés, akkor 2025 első negyedévében már akár összesen 1,5 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket spórolhatnak meg a banki ügyfelek

– emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője.

2024. április 1-től a fizetési kérelmek fogadását minden banknak elérhetővé kellett tennie, de küldeni egyelőre nem minden pénzintézettől lehet. A teljes lista a küldési és fogadási limitekkel együtt a GIRO Zrt. honlapján van nyilvántartva.