Már minden banknál elérhető a fizetési kérelem, amivel olcsóbb a pénzküldés

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2024. április 1-től minden banknál elérhetővé vált a fizetési kérelem fogadása az MNB-s szabályozással összhangban. A fizetési kérelem a pénz átutalásának egyik kényelmes és kedvezményes formája, ami egyszerűbbé teszi a pénzbeszedést egy vállalkozónak vagy magánszemélyként neked is, ha mondjuk egy baráti ebéd után szétdobnátok egymás közt a költségeket. Sőt ezentúl akár a közműcégek is elkezdhetik használni ezt a fizetési módot a rezsiszámlák kiegyenlítésére.

A fizetési kérelem úgy működik, hogy ha be szeretnél szedni egy összeget, akkor megadod az illető adatait, és azt is, hogy mennyi pénzt küldjön át neked. Ő erről kap egy értesítést, ez maga a fizetési kérelem, amit elfogadhat vagy elutasíthat. Ha elfogadja, akkor létre is jön a tranzakció – a pénzt küldőnek így nem kell bankszámlaszámot, összeget és semmi egyebet megadnia, csak el kell fogadnia a kérést. Ez a folyamat még egyszerűbbé tehető, ha ez a személy, aki pénzzel tartozik neked, regisztrálja a bankjánál valamelyik másodlagos számlaazonosítóját, például a telefonszámát vagy az email-címét, de akár QR-kóddal is működhet. Innentől elég ezek egyikét megadnod, nem kell a számlaszámát keresgélned.

A kérés elfogadására 60 nap áll rendelkezésre, de ennél rövidebb időt is megszabhatsz a fizetési kérelem küldőjeként. Ha a meghatározott idő alatt vagy legfeljebb 60 napon belül nem fogadják el a kérésed, akkor a kérelem lejárttá válik, és nem jön létre tranzakció.

A fizetési kérelem elfogadásakor a pénz azonnali utalással, 5 másodpercen belül megérkezik ahhoz, aki a kérelmet elküldte. A fizetési kérelem útján kezdeményezett azonnali átutalások minden lakossági banki ügyfél számára törvényileg biztosítottan ingyenesek, pontosabban az eseti utalási díjakhoz képest nem lehet plusz díjuk.

További előny, hogy 2022. november 23-ától kezdődően a jegybank eltörölte a tranzakciós illetéket a fizetési kérelmeknél, így nem kell kifizetni a 0,3 százalékos, utalásonként legfeljebb 10.000 forintos díjat.

Vagyis végeredményben az eseti átutaláshoz képest ugyanolyan gyorsan, de mégis kedvezményesebb díjjal lehet pénzt utalni a fizetési kérelem révén a tranzakciós illeték elengedésének köszönhetően.

Ezen kívül felmerülhetnek egyéb költségek is, úgy mint a fizetési kérelem fogadásának tiltása és annak feloldása, vagy az sms-értesítések díja (például ha visszaigazoló sms-t kérsz arról, hogy a kérelem küldője megkapta a pénzt).

A fizetési kérelem számlafizetéseknél, online vásárlásoknál vagy akár bolti fizetéseknél is hasznos lehet, de magánszemélyek közti pénzfogadásra is alkalmas, tipikusan olyan helyzetekben, amikor egy baráti összejövetel vagy családi program költségeit kell szétosztani.

barátok étteremben kifizetik a vacsorát telefonnal, pos-terminálon, amit aztán fizetési kérelem útján osztanak szét

Ha számlakibocsátók vagy kereskedők szeretnék bevezetni a fizetési kérelmek küldését, akkor csak annyi a dolguk, hogy szerződjenek egy olyan bankkal vagy más pénzforgalmi szolgáltatóval, ami képes fizetési kérelmet küldeni (akár automatizált módon, kötegelten, nagy tömegben is).

Melyik banknál érhető el a fizetési kérelem?

2020 óta csak öt lakossági számlavezetéssel foglalkozó bank vezette be a fizetési kérelem küldésének és fogadásának lehetőségét: a Gránit Bank, az Erste Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank. Ezen kívül voltak olyan szolgáltatók, ahol kérelmet fogadni nem, csak küldeni lehetett, mint például a Fundamenta-Lakáskassza, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár és egyes számlázási cégek (pl. Billingo).

Ebben hozott változást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabályozása, ami minden hazai banknak kötelezővé tette a fizetési kérelmek fogadását 2024. április 1-től. A kérelmek feladását nem szabályozták, de az MNB szerint a lakossági banki ügyfelek jelentős részének mostanra már amúgy is elérhető a kérelmek küldése.

A bankszámla-választásnál tehát a fizetési kérelem elérhetősége már nem szempont, az utalási díjak viszont ugyanúgy fontosak. A bankszámla-kalkulátor segít a különféle banki költségek összehasonlításában.