A munkáltatói igazolás szerepe a hitelfelvétel során

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Hitelfelvétel esetén ma már szinte minden konstrukció igényléséhez szükség van jövedelemigazolás benyújtására. Alkalmazotti munkaviszony esetén a munkáltatói igazolást a munkáltató tölti ki az érintett pénzintézet formanyomtatványán. A munkáltatói igazolás elfogadásának alapfeltétele, hogy kiállítása nem lehet 30 napnál régebbi.

A munkáltatói igazolás tartalmazza a munkáltató és a munkavállaló legfontosabb adatait, valamint a bruttó és nettó jövedelmeket az adott bank által meghatározott időre visszamenőleg. Ez általában az utolsó 3 hónapot jelenti.

A munkáltató szempontjából minden esetben vizsgája a bank a cégalapítás dátumát, valamint azt, hogy a munkáltató nem áll-e csődeljárás, felszámolás, végelszámolás vagy végrehajtás alatt.

A munkavállaló személyes adatain túl a munkaviszonyára vonatkozó kérdések az elsődlegesek. Fontos, hogy a munkaviszony határozatlan vagy határozott időre szól-e, amennyiben határozott idejű, akkor mikor jár le és volt-e már hosszabbítva. Lényeges kérdés, hogy mikorra tehető jelenlegi munkaviszonyának kezdete, jelenleg táppénzen van-e, továbbá nem áll-e felmondás alatt. Hiszen egy esetleges felmondás alatt álló munkavállaló hitelkérelme nem fogadható be egyik pénzintézet részéről sem.

munkáltatói igazolás, számológép, toll, szemüveg, asztalon

A munkáltatói igazoláson feltüntetésre kerül a munkabért terhelő esetleges levonás vagy munkáltatói kölcsön esetén annak havi törlesztő részlete. Néhány esetben a munkáltatói igazolás arról is nyújt információt, hogy a hiteligénylő munkabére banki folyószámlára átutalással kerül kifizetésre vagy készpénzben.

A munkáltatói igazolás ellenőrzése érdekében a banki ügyintéző felveszi a kapcsolatot a munkáltatói igazolás kiállításáért felelős személlyel, egyeztetve vele az igazoláson szereplő legfontosabb adatokat és információkat.

Hitelszakértő által végzett előzetes bírálatához elegendő a szkennelt munkáltatói igazolás is, de a hitelkérelem pénzintézetbe való benyújtásakor csak eredeti munkáltató igazolás fogadható el.

Egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaság tulajdonosai esetében a legtöbb bank nem írja elő munkáltatói igazolás kitöltését, ilyen esetben NAV jövedelemigazolás benyújtása szükséges, mely a kölcsönigénylő előző évi jövedelmét tartalmazza. A NAV jövedelemigazolás mellett a pénzintézet bekérheti a NAV igazolását arra vonatkozóan is, hogy a hitelfelvevő nem rendelkezik adótartozással.

chatsimple