A munkáltatói igazolás szerepe a hitelfelvétel során

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Hitelfelvétel esetén ma már szinte minden konstrukció igényléséhez szükség van jövedelemigazolás benyújtására. Alkalmazotti munkaviszony esetén a munkáltatói igazolást a munkáltató tölti ki az érintett pénzintézet formanyomtatványán. A munkáltatói igazolás elfogadásának alapfeltétele, hogy kiállítása nem lehet 30 napnál régebbi.

A munkáltatói igazolás tartalmazza a munkáltató és a munkavállaló legfontosabb adatait, valamint a bruttó és nettó jövedelmeket az adott bank által meghatározott időre visszamenőleg. Ez általában az utolsó 3 hónapot jelenti.

A munkáltató szempontjából minden esetben vizsgája a bank a cégalapítás dátumát, valamint azt, hogy a munkáltató nem áll-e csődeljárás, felszámolás, végelszámolás vagy végrehajtás alatt.

A munkavállaló személyes adatain túl a munkaviszonyára vonatkozó kérdések az elsődlegesek. Fontos, hogy a munkaviszony határozatlan vagy határozott időre szól-e, amennyiben határozott idejű, akkor mikor jár le és volt-e már hosszabbítva. Lényeges kérdés, hogy mikorra tehető jelenlegi munkaviszonyának kezdete, jelenleg táppénzen van-e, továbbá nem áll-e felmondás alatt. Hiszen egy esetleges felmondás alatt álló munkavállaló hitelkérelme nem fogadható be egyik pénzintézet részéről sem.

munkáltatói igazolás, számológép, toll, szemüveg, asztalon

A munkáltatói igazoláson feltüntetésre kerül a munkabért terhelő esetleges levonás vagy munkáltatói kölcsön esetén annak havi törlesztő részlete. Néhány esetben a munkáltatói igazolás arról is nyújt információt, hogy a hiteligénylő munkabére banki folyószámlára átutalással kerül kifizetésre vagy készpénzben.

A munkáltatói igazolás ellenőrzése érdekében a banki ügyintéző felveszi a kapcsolatot a munkáltatói igazolás kiállításáért felelős személlyel, egyeztetve vele az igazoláson szereplő legfontosabb adatokat és információkat.

Hitelszakértő által végzett előzetes bírálatához elegendő a szkennelt munkáltatói igazolás is, de a hitelkérelem pénzintézetbe való benyújtásakor csak eredeti munkáltató igazolás fogadható el.

Egyéni vállalkozók vagy gazdasági társaság tulajdonosai esetében a legtöbb bank nem írja elő munkáltatói igazolás kitöltését, ilyen esetben NAV jövedelemigazolás benyújtása szükséges, mely a kölcsönigénylő előző évi jövedelmét tartalmazza. A NAV jövedelemigazolás mellett a pénzintézet bekérheti a NAV igazolását arra vonatkozóan is, hogy a hitelfelvevő nem rendelkezik adótartozással.

chatsimple