CSOK Plusz hitel 10% önerővel? Ezekkel a feltételekkel lehetsz jogosult rá!

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 4 perc

Az MNB már 2023 őszén utalt arra, hogy az első lakásvásárlókat akár 10% önerővel lakáshoz segítené. Ezt most a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló rendelet módosításával meg is lépték: 2024. január 1-jétől 10% önerővel is igényelhető lakáshitel, azonban ennek további feltételei is vannak.

Ez az MNB rendelet a 10% önrészről

A rendeletmódosítás 2023. december 15-én jelent meg a Magyar Közlönyben, amelynek értelmében 2024. január 1-jétől lakáscélú jelzáloghitel és pénzügyi lízing esetében a kitettség az ingatlan forgalmi értékének maximum 90%-a lehet, vagyis

az eddigi 20% helyett 10% saját erő is elegendő lehet a lakásszerzéshez.

Ez egy 50 milliós lakás esetén azt jelenti, hogy az eddigi 10 millió forintos önerő helyett 5 millió forint önrésszel is megszerezhető az ingatlan.

A feltételek, amiknek teljesülnie kell a 10% önerő esetén

10% önerő azonban nem minden lakáshitel felvevő számára lesz elegendő. Az MNB rendelet ugyanis további kritériumokat határozott meg. 

Maximum 41 éves korhatár

10% önerő-hányaddal akkor vehetsz igénybe lakáshitelt, ha a hitelkérelem benyújtásának napjáig sem te, sem az adóstárs nem töltötte be a 41. életévét. 

Tulajdoni hányadra vonatkozó előírás

A lakás forgalmi értékének 90%-át abban az esetben finanszírozhatod lakáskölcsönből, ha a hitelkérelem benyújtásának napjáig

  • egyikőtök sem rendelkezett lakásban 50%-ot elérő tulajdoni hányaddal,
  • vagy kizárólag olyan lakástulajdonnal rendelkeztetek, amely – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal terhelt.

Ezen feltételek teljesüléséről írásban kell nyilatkoznotok, valamint azt a hitelnyújtó az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján ellenőrzi.

Lakás fogalma

A fenti feltételekkel összefüggésben a rendelet rögzíti a lakás fogalmát is:

  • a lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott, vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel.
család alakúra kivágott fa, makett ház, természetes háttér: csok pluszt vehetnek fel innentől 10% önerővel

Ekkor elég a 10% önerő CSOK Plusz igénylése esetén

Ismerve mind a CSOK Plusz, mind az adósságfékre vonatkozó friss szabályokat, elmondható, hogy nem minden, első közös lakást vásárló CSOK Plusz igénylő esetében lehet elegendő a vásárláshoz a 10% saját erő.

Meghatározó az ingatlan földhivatal szerinti nyilvántartása

A CSOK Plusz rendelet lehetővé teszi a hitelfelvételt abban az esetben is, ha a kölcsön célja tanya vagy birtokközpont megnevezésű ingatlanon lévő lakóépület megszerzése. Ugyanakkor a 10% önerő-elvárás csak akkor érvényesíthető, ha a célingatlan ingatlan-nyilvántartásbeli megnevezése lakás vagy lakóház.

Tanya vagy birtokközpont ebben az esetben nem fogadható el.

Életkorhatár

Míg CSOK Pluszra azok a házastársak lehetnek jogosultak, akik közül a feleség a kölcsön iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 41. életévét, addig ez az életkorra vonatkozó előírás 10% önerővel történő finanszírozás esetén mindkét fél részéről alapfeltétel.

Kiesnek tehát a 90%-os finanszírozásból azok a házaspárok, ahol a férj már betöltötte a 41. életévét.

Tulajdoni hányad

CSOK Plusszal történő lakásvásárlás esetén az első közös lakásszerzés feltétele, hogy a házaspár sem az igényléskor, sem korábban nem rendelkezett ugyanabban a lakásban  tulajdonjoggal.

Ezzel szemben a 10% minimum önerő-feltétel teljesítéséhez a házaspár egyik tagja sem rendelkezhet és rendelkezhetett lakásban 50%-ot meghaladó tulajdonnal, kivéve, ha az haszonélvezeti joggal terhelt.

Tehát nemcsak a közös lakástulajdon tekintetében kell megfelelni a feltételeknek.

Összegzés

Az MNB rendelet tehát lehetővé teszi a 10% önerővel történő lakásszerzést 2024 januárjától, ez az eljárás azonban nem kötelező érvényű a hitelintézetek számára.

Minden bank a saját belső szabályzatában dönthet arról, hogy biztosítja-e ügyfelei számára ezt a lehetőséget.

Továbbá a 90%-os finanszírozáshoz nem elegendő önmagában az, hogy a fenti feltételeket teljesítsétek, a banki hitelképesség-vizsgálaton jövedelmi oldalról is meg kell felelnetek az elvárásoknak.

chatsimple