Egyenleglekérdezés: Így tudhatod meg a számlaegyenleged

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A számlavezetéssel kapcsolatban leggyakrabban az aktuális egyenlegre vagyunk kíváncsiak. Nyilvánvalóan mindenki szeret tisztában lenni azzal, hogy mennyi pénz van a bankszámláján és hogy a teljes egyenlegből mennyi áll rendelkezésre a kiadásokra.  Egyrészt előnyös ha gyakran ellenőrzöd, hiszen kevésbé csúszhatnak ki a kezedből a pénzügyeid, ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy az egyenleglekérdezés költséggel járhat, így nem mindegy, milyen bankszámlád van és az milyen értesítésekre számol fel díjat. Mutatunk 6 módszert, ahogyan leellenőrizheted aktuális egyenleged.

Egy nő az egyenlegét nézi a bankszámlakivonaton.

Telebank

Egyenleged megtudhatod telefonos banki szolgáltatással (telebank), vagyis tárcsázod a bank telefonszámát, ahol a többlépcsős menüben kiválasztod az egyenleg lekérdezését, majd egy automata hang bemondja az aktuális egyenlegedet. Ehhez szükséged van telebanki szerződésre, és ennek a szolgáltatásnak legtöbbször havi költsége van. 

ATM lekérdezés

Megtudhatod egyenleged úgy is, ha számlavezető bankod ATM-jénél a bankkártyádat használva megadod az azonosításhoz szükséges PIN-kódodat, majd a menüben kiválasztod az egyenleg lekérdezését. Ennek a szolgáltatásnak is van díja.

Bankfiók

Bankfiókban személyesen is érdeklődhetsz számlaegyenlegedről. Ez azonban a legkevésbé költség - és időtakarékos megoldás arra, hogy megtudd, mennyi pénz van a számládon. 

SMS 

Népszerű bankszámlaszolgáltatások közé tartozik, hogy SMS-üzeneteket kapsz a számlád terheléseiről (vásárlások, átutalt összegek, beterhelt csoportos beszedések), illetve a jóváírásokról. 

Ezek az értesítő SMS-ek pénzbe kerülnek, amely általában darabonként fizetendő díjat jelent. Ugyanakkor vannak olyan bankszámlák is, amelyek egy csomagdíj keretében korlátlan számú szöveges üzenetet tartalmaznak. Tehát érdemes tudatosan igénybe venni ezt a szolgáltatást, hiszen ha minden egyes terhelésről, vagyis a legapróbb kiadásokról is kérsz SMS-t, amelyekért darabonként számít fel díjat a bank, akkor ez hónap végére jelentős, akár ezres nagyságrendű tétellé is kinőheti magát. Az viszont kétségtelen előnye a szolgáltatásnak, hogy nem csak a terhelés vagy jóváírás összegét, hanem az aktuális számlaegyenlegedet is megírja a bank az üzenetben. 

Egyes bankoknál arra is van lehetőség, hogy SMS-ben minden reggel elküldjék neked az aktuális számlaegyenleged, mindez költséggel jár természetesen, általában üzenetenkénti díjfizetés ellenében biztosítja a bank.

Netbank

Banki ügyeid intézésre a legkényelmesebb megoldás a netbank használata. Bejelentkezés után a számlád egyenlege már a nyitóoldalon látható, emellett minden  pénzügyedet el tudod intézni a netbank használatával. 

Banki applikációk, push üzenetek

Ha viszont a számítógép helyett inkább mobilodat preferálod pénzügyeid intézésére, rendelkezésedre állnak a banki applikációk. Az appokban minden olyan funkciót tudsz használni, ami a netbankban is elérhető. Talán egyedül a limitállítás az, ami egyes bankok applikációjában még nem áll rendelkezésre. 

A számládon történő levonásokról és jóváírásokról kapott SMS értesítések alternatívájaként pedig érdemes lehet mobil applikácót használóként inkább push üzeneteket kérni. A push értesítés lehetővé teszi, hogy valós időben, gyorsan és kényelmesen juss információkhoz a számládról, valamint ellenőrizd a tranzakcióidat. Ez a szolgáltatás a bankok többségénél díjmentes lehetőséget ad neked, hogy megtudd az aktuális számlaegyenlegedet is. 

Válassz alacsonyabb költségű bankszámlát

Ha kíváncsi vagy rá, hogy a jelenleg használt bankszámládnál van-e kedvezőbb, akkor azt akár most azonnal egyszerűen és gyorsan leellenőrizheted a bankszámlákat összehasonlító kalkulátorunkban. A részletes keresésre kattintva megnézheted többek között azt is, hogy ha kérsz SMS értesítést a tranzakciókról, az melyik banknál mennyibe kerülne. Az egyenleglekérdezésen  kívül is sokféle egyéb költsége van a bankszámláknak, amelyeket érdemes egymással összevetni a saját bankolási szokásaid beállításával, és kiválasztani a számodra legkedvezőbb terméket.

Gyakran ismételt kérdések

A számlakivonaton látod-e az aktuális egyenlegedet?

A számlakivonat megmutatja, hogy a számlád egyenlege mennyi volt az adott hónap zárásakor. Ez tehát egy bizonyos napra mutatja az akkori egyenleget. Emellett még a hónap elejének nyitóegyenlege, a hónapban történt jóvárások és terhelések, vagyis a számlán történt összes pénzmozgás látható a számlakivonaton. A papír alapú számlakivonat minden esetben drágább, mint az elektronikus kivonat.

Mikor kell mindenképpen lekérned számlakivonatodat?

Hitelfelvétel esetén kérni fogja a bank, hogy mutasd be legutóbbi számlakivonataid. Ez alól csak akkor mentesülsz, ha a kölcsönt nyújtó bank ügyfele vagy, mert a bank látja a náluk vezetett számládon a havi jóváírásokat és terheléseket.

Melyik bankszámla a legkedvezőbb?

Ez mindig attól függ, hogy milyenek a bankhasználati szokásaid. Sokféle szempontot tudsz megadni egy bankszámla összehasonlító kalkulátorban. Beállíthatod a saját átlagos használatod szerinti számokat, és az összes bank számlacsomagja közül ki tudod választani a saját céljaidnak, szokásaidnak leginkább megfelelőt.

Létezik-e „nulla forintos” bankszámla?

A teljesen díjmentes számlahasználat csak bizonyos megkötések esetén valósulhat meg. Jelenleg a Raiffeisen Díjnyertes Számla nevezhető olyannak, ahol a feltételek teljesülése esetén teljesen díjmentes lehet az éves számlahasználatod. Ehhez - a jelenlegi (2022. december) kondíciók szerint - havonta legalább 200.000 forintnak kell érkeznie a számládra, legfeljebb két tételben, valamint legalább havi 20 alkalommal kell vásárolnod a bankkártyáddal. A kártyának nem csak az első évben, de a továbbiakban sincs díja.