Energiahatékony a kiszemelt ingatlan? Miből tudok finanszírozni egy korszerűsítést?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 10 perc

Ha ingatlanvásárlás előtt állsz, most bizonyára a legfontosabb szempontjaid közé tartozik a választásnál, hogy mennyire energiatakarékos a ház vagy lakás, milyen rezsiköltséggel kell kalkulálnod, amennyiben tulajdonodba kerül az ingatlan.

Mindenképp tájékozódj az ingatlan állapotáról, azon túl is, ami a hirdetésben szerepel, vagy amit egy bejárásnál saját szemeddel is jól láthatsz. Amennyiben régebbi építésű, használt ingatlant vásárolnál, előfordulhat, hogy a kiszemelt lakásnak vannak hibái, hiányosságai, ezek többsége azonban - ha van rá megfelelő keret - felújítással, korszerűsítéssel megoldható.  Ahogyan azonban egy autóvásárlás előtt szakemberrel átnézetjük az járművet, úgy egy jóval nagyobb beruházásnál, amilyen egy lakás vagy ház megvétele, szintén tanácsos szakemberrel felméretni milyen korszerűsítési beruházások szükségesek, azok várhatóan mennyibe kerülnek és mérlegelned, hogy mindezt miből finanszírozod majd.

Műanyag ablakcserével energiahatékonnyá korszerzűsííthető az ingatlan.

Kérdések, melyeket ne mulassz el feltenni az eladónak

Összegyűjtöttünk néhány kérdést, amit érdemes feltenni az ingatlan eladójának vagy akár alaposabban megvizsgáltatni egy szakemberrel:

 • Milyen szigeteléssel rendelkezik a ház, és milyen állapotban van?
 • Milyen típusú építőanyagokat használtak?
 • Milyen állapotban van a tető? 
 • Minden ablak és ajtó megfelelően van beépítve? Nincsen huzat, légszivárgás, vagy rések a keretben?
 • Hány rétegűek az ablakok?
 • Milyen fűtési és hűtési rendszerek kerültek beépítésre?
 • Mi gondoskodik a vízmelegítésről?
 • Használ-e a ház megújuló energiaforrásokat?
 • Ha van kert, akkor van-e öntözőrendszer, és mekkora az öntözéssel járó átlagos vízfelhasználás?

A fentieken túl is rengeteg mindent figyelembe kell venni, mint például nagyon fontos az ingatlan tájolása, de akár a ház alaprajza is hatással lehet az energiafelhasználásra. A nyitott tereket és a nagy belmagasságú helyiségeket nehezebb melegen tartani, míg a több ajtóval és fallal rendelkező otthonokban a fűtés és a hűtés kevesebb energiát használ a hőmérséklet fenntartásához.

Megtérülő korszerűsítési beruházások

Energetikai korszerűsítési munkálatok előtt mindenképp érdemes szakembert felkeresni, aki segíthet a legoptimálisabb megoldás kiválasztásában az adott épület sajátosságait figyelembe véve. A leggyakoribb beruházások azonban, amelyek garantáltan hatékonyabb energiafelhasználást eredményeznek, ezáltal megtérülésük sem kétséges,  a következők: 

 • A hőszigetelés javítása: ha a házat vagy épületet jobban szigeteljük, kevesebb energia szükséges a fűtéshez vagy a hűtéshez, így megtakarításokat lehet elérni az energiaszámlán.
 • Nyílászárók cseréje: korszerű nyílászárók kevésbé engedik át a hideget, vagy épp a meleget, így kevesebb energiával érhető el az optimális benti hőmérséklet. A nyílászáróknak ezen kívül az épület párásodásában, a nedvesség elvezetésében is szerepük van.
 • Energetikailag hatékonyabb fűtési és hűtési rendszer: az újabb technológiák általában kevesebb energiafogyasztással működnek, így hosszabb távon megtérülhet a beruházás.
 • Napkollektorok telepítése: a napenergia hasznosítása segítségével csökkenthető az elektromos áram igénye, így szintén jelentős megtakarítás érhető el.

Így tervezd meg a korszerűsítést

Mivel a költségek akár több millió forintra is rúghatnak egy-egy ilyen beruházás esetében, érdemes alaposan megtervezni a lépéseket, hogy a legjobb döntést hozhasd:

 1. Kérj átfogó energetikai felmérést! A felmérés segítségével megtudhatod, mely területeken lehetne a legtöbb energiát megtakarítani, valamint azt is, hogy mely beruházások volnának a legfontosabbak és a leginkább megtérülőek.
 1. Kérj árajánlatot több kivitelezőtől: érdemes minimum 2-3 kivitelezőtől ajánlatot kérni, hogy össze tudd hasonlítani az árakat.
 1. Tájékozódj az állami támogatásokról!  A jelenleg elérhető állami támogatások közül a Babaváró az, amit felhasználhattok akár energetikai korszerűsítésre is. Amennyiben élethelyzetetek is indokolja és jogosultak is vagytok rá, úgy -  mivel szabad felhasználású hitelről van szó - , finanszírozhatjátok belőle a munkálatokat. További részletek a Babaváróról. Ha olyan településen van az ingatlan, amelyen elérhető a falusi CSOK, akkor - amennyiben jogosult vagy rá - felhasználhatod az ingatlan megvásárlására és bővítésére, korszerűsítésére vagy meglévő ingatlanod bőítési, korszerűsítési munkálataira is. További részletek a Falusi CSOK-ról településlistával együtt.
 1. Amennyiben hitelre is szükséged van, mindenképp hasonlítsd össze a banki ajánlatokat, használj kalkulátort, hogy a számodra legjobb konstrukciót választhasd.
 1. A kalkulációnál ne feledkezz meg az üzemeltetési (használati) költségekről sem! A beruházás megtérülését nemcsak a befektetett összeg, hanem az üzemeltetési költségek is befolyásolják, ezért érdemes ezt is figyelembe venni a döntéshozatal során.

Kedvező segítség a finanszírozásban

Számos megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, az apróbb javításokon, cseréken át a komplett felújításig,  és a finanszírozásra is vannak kedvező megoldások. 

Saját megtakarításod és a már említett állami támogatások mellett a korszerűsítés finanszírozása banki hitellel is kiegészíthető, illetve hitelből is megoldható. Hitel felhasználása esetén a korszerűsítés megtérülési kalkulációja során a hitel havi törlesztőrészleteivel (illetve a teljes visszafizetendő összeggel) is számolni kell. Fontos, hogy tudd, milyen volumenű korszerűsítéshez milyen hitelt érdemes igénybe venni. Ebben tud neked segíteni egy tapasztalt hitelszakértő, aki összhangba tudja hozni az elképzeléseidet a lehetőségeiddel. 

Energetikai korszerűsítésre felhasználható hitelek

Energetikai beruházásokra is felvehető hitelek között vannak ingatlanfedezetes jelzáloghitelek és ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönök is, lássuk, mi a különbség a két hiteltípus közt.

Lakáshitel, szabad felhasználású jelzáloghitelSzemélyi kölcsön
Felvehető összegnincs jogszabályi korlátmaximum 12-15 millió Ft
Hitelcéla lakáshitel csak lakáscélra, a szabad felhasználású bármire elkölthetőbármire elkölthető
Fedezetjövedelem és ingatlanfedezetjövedelem 
Futamidőakár 30 év is lehetátalában 8 év
Kamatperiódus5,10,15,20 év vagy végig fixáltalában végig fix
Kamatalacsonyabb, mint a személyi kölcsön kamatamagasabb, mint a jelzáloghiteleké
Átfutás4-6 hétmaximum néhány nap
Kezdeti költségekszámítani kell kezdeti költségekre (pl. értékbecslési, közjegyzői díj)nincs számottevő kezdeti költség
Online igénylésa hitelfelvétel nem vagy nem teljesen onlineteljesen online is felvehető
Előtörlesztéslehetségeslehetséges

De mikor melyiket érdemes választani?

Az alábbi szempontokat mérlegeld, mikor korszerűsítési céllal veszel fel hitelt

 • Milyen volumenű korszerűsítésbe kezdenél, mennyi lenne a munkálatok várható összköltsége?

A jelzáloghitelekhez mindig szükséges ingatlanfedezetet felajánlani. Az felajánlott ingatlanra a bank elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be az ingatlan tulajdoni lapján. A jelzáloghitelek felvehető összege általában magasabb, mint a személyi kölcsönöké, a kamatuk viszont alacsonyabb. A személyi kölcsönök esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, így a jövedelmed alapján számítja ki a bank a felvehető hitelösszeget. Érdemes a jelzáloghiteleket választani, ha olyan volumenű korszerűsítésbe kezdesz, ami egy személyi kölcsön kereteibe nem férne bele, vagy alacsonyabb kamattal szeretnéd felvenni a kölcsönt.

 • Mennyi saját megtakarításod van, illetve - ha jogosult vagy rá - mekkora összegű állami támogatásra számíthatsz, és így milyen összegű hitelre lenne szükség?

A személyi kölcsönök kamata magasabb a jelzáloghitelekénél, a maximálisan felvehető összeg általában alacsonyabb. Érdemes a személyi kölcsönt választani a korszerűsítésre, ha nem akarsz vagy nincs lehetőséged ingatlanfedezetet bevonni a hitelügyletbe, illetve ha nincs szükséged túl magas összegre a korszerűsítési munkálatok finanszírozásához.

 • Milyen futamidőre vennéd fel a hitelt?

A jelzáloghitelek futamideje akár 30 év is lehet, míg a személyi kölcsönt legfeljebb 8 évre nyújtja a bank.

 • A futamidő végéig ugyanakkora törlesztőrészletet fizetnél minden hónapban, vagy csak rövidebb időre fixálnád be a havi törlesztőket?

A személyi kölcsönök legtöbbjének végig fix a kamatperiódusa, azaz a futamidő végéig mindig ugyanakkora összegű havi törlesztőrészletet fizetsz. A jelzáloghitelek havi törlesztőjét is be tudod fixálni a futamidő végéig, de lehet az is, hogy  csak meghatározott időszakra szóljon az azonos törlesztőrészlet, és ennek leteltével az aktuális piaci kamatoknak megfelelően újraszámolják. 

 • Milyen gyorsan akarsz hozzájutni a hitelösszeghez?

A hamar, rövid bírálati idő után megkaphatod, néhány nap, vagy egyes esetekben órák alatt. Az ingatlan bevonása miatt a jelzáloghitelek esetében értékbecslést kell végezni, ez meghosszabbítja a hitelfelvételi folyamatot. Csakúgy mint az eltérő hitelbírálati mód és a jelzálogkölcsön-szerződések közjegyzői okiratba foglalása is. Így egy jelzáloghitel-felvétel átfutási ideje átlagosan 4-6 hét.

 • Fontos-e számodra az online igénylés lehetősége?

A személyi kölcsönt akár teljesen online is igényelheted, a jelzáloghitelek esetében még nincs teljes online hitelfelvételi lehetőség.

 • Látod-e a lehetőségét, hogy akár a futamidő előtt visszafizeted majd a kölcsönt?

Mindkét kölcsöntípus esetében lehetőség van a kölcsön teljes vagy részleges előtörlesztésére.

Összegzés

Lakásvásárláskor fontos szempont a kiszemelt ingatlan energiatakarékossága, hogy minél költséghatékonyabb legyen a fenntartása, ezáltal kevesebb pénzt kelljen a rezsire fordítani. Azonban ha olyan ingatlant vásárolsz, amire ráfér még a korszerűsítés, azt saját elképzelésed szerint teheted energiatakarékossá. Erre az állami támogatások mellett kedvező hitellehetőségek is rendelkezésre állnak. A bankok az energetikai beruházásokra felvett hitelek esetében kamatkedvezményeket, bónuszokat, jóváírásokat adnak a hitelfelvevőknek.

Hitelkalkulátorunk segítségével személyre szabott kereséssel választhatod ki a számodra legmegfelelőbbet. Díjmentes segítséget kérhetsz a neked legoptimálisabb finanszírozási megoldás megtalálásában, ha felveszed a kapcsolatot  szakértő hitelközvetítőinkkel ezen az űrlapon

chatsimple