Falusi CSOK fűtési módok, avagy milyen típusú fűtéssel rendelkező ingatlanokra lehet igényelni 2024-ben a falusi CSOK-ot?

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 6 perc

A falusi CSOK 2024-ben is az otthonteremtési támogatások egyik eleme marad. Bővül ugyanakkor a preferált kistelepülések listáján szereplő és a külterületi ingatlanokra is igényelhető lesz. Ráadásul a támogatás összege is emelkedik, valamint egységesítik a használt és az új lakás vásárlására vonatkozó összegeket. 

A támogatást továbbra is csak abban az esetben lehet igényelni, amennyiben megfeleltek a törvény által előírt személyi feltételeknek, a meglévő vagy vállalt gyermek(ek)re vonatkozó feltételeknek és a preferált kistelepülésen vagy külterületen megvásárolni vagy korszerűsíteni kívánt ingatlan is teljesíti az elvárt kritériumokat. Most azt néztük meg, hogy milyen fűtéssel kell rendelkezni egy ingatlannak ahhoz, hogy falusi CSOK-ra alkalmas legyen. 

Az új falusi CSOK összegei 2024-től

Használt lakás vásárlás egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítésselMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése, vagy bővítése – korszerűsítéseÚj egylakásos lakóépület (ház) vásárlása, építése
1 gyermekre1.000.000 Ft500.000 Ft600.000 Ft1.000.000 Ft
2 gyermekre4.000.000 Ft2.000.000 Ft2.000.000 Ft4.000.000 Ft
3 gyermekre15.000.000 Ft7.500.000 Ft7.500.000 Ft15.000.000 Ft

Használt lakás vásárlása és bővítése, korszerűsítése esetén a vásárlásra fordítandó összeg nem haladhatja meg a támogatás 50%-át.

Falusi CSOK-os ingatlanra vonatkozó feltételek

A falusi CSOK ingatlanra vonatkozó feltételeinél fontos, hogy a jogszabályban előírt követelményeknek meg kell valósulniuk vagy a vásárlással, vagy az utána következő korszerűsítési munkálatok lezárultával. 

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a korszerűsítendő lakásnak a kérelem benyújtásakor az alábbiakkal kell rendelkeznie:

12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

Az összes többi falusi CSOK-hoz köthető, ingatlanra vonatkozó feltétel teljesíthető tehát korszerűsítéssel. (Természetesen, ha új egylakásos ingatlan vásárláshoz kapcsolódik a támogatás, minden feltételnek a benyújtás pillanatában teljesülnie kell).

Fehér ablakpárkányon növény fehér cserépben, alatta fehér radiátor.

Bizonyos helyiségeknek mindenképpen fűtöttnek kell lenniük ahhoz, hogy a megvásárolandó ingatlan falusi CSOK-ra alkalmas legyen:

 • nappali,
 • szoba,
 • étkező,
 • fürdőszoba,
 • egyéb helyiségek (a gépjárműtároló és a pince nem tartozik ide).

Az ingatlan szemléje során, a fűtéssel nem rendelkező helyiségek is beletartoznak az teljes hasznos alapterületbe, ha igénylőként vállalod azt, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően a következő feltételeknek eleget tesz:

 1. rendelkezik 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.
 2. fürdőhelyiséggel és WC-vel, - 
 3. közműves villamos energia szolgáltatással,
 4. egyedi fűtési móddal, 
 5. közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik,
 6. közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Ilyen fűtéssel kell rendelkeznie az ingatlannak

A megfelelő fűtési módot a korszerűsítési munkák befejezéséig kell kialakítani.

Kritérium a csok-os ingatlannál, hogy a fűtési rendszernek beépítettnek és állandónak kell lennie.

A következő fűtési megoldások elfogadhatók:

 • központi fűtés (radiátorral, padló-, fal-, vagy mennyezet fűtéssel);
 • falra felszerelt infrapanel (hálózatra kötve, vagy konnektorba dugva);
 • falra felszerelt fűtőpanel;
 • fali hősugárzó;
 • fűtéscső (táv, házközponti-, és tömbfűtésnél);
 • csőregiszter.

Összességében tehát a központi fűtésen kívül a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. Lényeges tehát, hogy állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal rendelkezzen a lakóingatlan.

Nem elfogadható fűtési módok például:

 • olajradiátor
 • mobil hősugárzó
 • falra rögzített mobil hősugárzó
 • kályha kandalló, sparhelt, amely nem rendelkezik kéménybekötéssel
 • nem épületszerkezethez rögzített fűtőtest

Mobilberendezéssel történő fűtés, illetve a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés kéménybekötés nélkül tehát nem fogadható el.

Fűtési rendszer, napelem kiépítése Falusi CSOK felhasználásával

A Falusi CSOK rendelet, különböző korszerűsítési munkálatokat enged meg, ebbe tartozik a központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

A fűtési rendszert tehát utólag is elegendő kiépítened.

A napelemes és napkollektoros rendszerek kiépítése akkor fér bele a támogatásba, ha a központi fűtéshez kapcsolódik. A központi fűtés azt jelenti, hogy a rendszer egyetlen helyről vezérelhető és a hő előállításának és leadásának fizikailag el kell különülnie. Az is kitétel, hogy a fűtési rendszer részben vagy egészben árammal működjön, és az így működtetett rendszer a teljes ingatlan fűtését szolgálja. 

Összegzés

A Falusi CSOK ingatlanra vonatkozó kritériumai között fontos tehát, hogy meglegyen az előírt négyzetméter és a meghatározott helyiségek  fűtése is megoldott legyen. Ha szeretnétek élni a támogatással és éppen ingatlant kerestek, mindenképpen tartsátok szem előtt a fűtéshez kapcsolódó elvárásokat. Amennyiben a megvásárolandó ingatlan ezeknek nem felel meg, korszerűsítési munkálatokkal teljesíthetitek a támogatási feltételeket.

chatsimple