Hány éves kortól lehet hitelt felvenni?

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 6 perc

A bankok alaposan megnézik, kinek adnak kölcsönt, többek között azt is meghatározzák, mennyi idős kortól van lehetőséged a hitel felvételére. Ha mostanában lettél nagykorú, akkor nem biztos, hogy minden banknál van esélyed a kívánt kölcsön felvételére. Ugyanis néhány pénzintézetnél csak 20 évesen vagy még attól is idősebben lesz lehetőséged az igénylésed pozitív elbírásálára. Az sem mindegy, hogy jelzáloghitelt vennél fel vagy személyi kölcsönt, ami úgynevezett fedezetlen hitel. Utóbbinál ugyanis csak a jövedelmed jelent biztosítékot a bank számára, hogy vissza tudod majd fizetni a kapott kölcsönt. Emiatt a személyi kölcsönöknél az alsó életkorhatár több banknál is magasabb, mint 18 év. 

Hasonló a helyzet a Babaváró hitel esetében is, hiszen az is fedezetlen hitelnek számít. A legtöbb esetben ugyanis nincs még ingatlana a Babavárót igénylő ügyfeleknek, és önerőként felhasználva éppen az első lakás megvásárlásához nyújthat nekik segítséget ez a hitel. Így hasonló alsó életkorhatár előírás alá esik a bankok egy részénél, mint a személyi kölcsön.

Hány évesen igényelhetsz jelzáloghitelt?

Jelzáloghitelnél mindegyik bank 18 évben határozza meg a minimális igénylési életkort. Az életkorhatár egységesen érvényes, függetlenül attól, hogy lakás vásárlása vagy építése, szabad felhasználás, esetleg adósságrendezés a hitel célja. 

Sőt például a CIB Banknál már a 16 és 18 éves kor közötti igénylő is elfogadható adósként, amennyiben házasságkötése révén nagykorúvá, azaz cselekvőképessé vált. Ilyen esetben a bank további biztosítékot kérhet a kölcsön fedezeteként. 

Természetesen van lehetőség jelzáloghitelt felvenni kiskorú személy nevére történő lakásvásárlás céljára is, de ebben az esetben is a tényleges hitelfelvevőnek nagykorúnak és megfelelő jövedelemmel rendelkezőnek kell lennie. 

18. születésnapi torta, 18 éves lett

Személyi kölcsönt hány évesen vehetsz fel?

Személyi kölcsönnél némiképp szigorúbbak a hitel nyújtásának feltételei abban is, hogy hány éves kortól lehet igényelni a hitelt. 18 éves korban a Cofidisnél és a K&H Banknál van lehetőséged személyi kölcsön igénylésére. A Cetelem és a CIB 20 éves kortól, a MagNet, az OTP és az Unicredit pedig csak 21 éves kortól fogad be igénylést személyi kölcsönre. Az Erste Bank még ennél is szigorúbb, náluk 23 éves kor alattiaknak nem adnak személyi hitelt. A MBH-nál a szabály úgy szól, hogy lehet 18 évesen is igényelni személyi kölcsönt, ám 21 éves kor alatti személyként egy társigénylő bevonása is szükséges, akinek legalább 21 évesnek kell lennie.

Mennyi az alsó életkorhatár Babaváró igénylésekor?

Babaváró hitel kapcsán szinte minden banknál más és más az előírás az igénylők minimális életkorára vonatkozóan. 18 évesen az Erste, a K&H és az Unicredit bankoknál igényelhetsz Babavárót. Más bankok ennél magasabb korhatárt húznak meg, így a CIB-nél 20 éves, az OTP-nél 21 éves, a Raiffeisen Banknál pedig 23 éves kortól lehet Babaváró hitelt igényelni. AZ MBH szabályozása szerint a jövedelmet igazoló igénylőnek a befogadáskor el kell érnie a 21 éves életkort.

Hány éves korig lehet hitelt felvenni?

A bankok nem adnak hitelt túl idős ügyfeleknek sem, a felső életkorhatárt általában 70 éves kor körül húzzák meg. Ugyanakkor a felső korhatár legtöbbször a hitel lejáratának idejére vonatkozik, nem pedig az igénylés idejére. Ez azt jelenti, hogy ha például egy bank szabályzatában 70 év a felső korhatár, és a kölcsön 7 év futamidejű, akkor igényléskor 63 évesnek vagy az alattinak kell lenned.

Ugyanakkor vannak olyan pénzintézetek is, ahol a 70 éves határtól némileg alacsonyabban vagy magasabban határozzák meg az adós maximális életkorát a kölcsön lejáratakor. Így előfordulhat, hogy míg az egyik banknál ez az életkorhatár akár 72 év is lehet, a másiknál csak 65. Megfelelő életkorú adóstárs bevonásával azonban a legtöbb pénzintézetnél kaphat hitelt egy idősebb igénylő is.

Hol tudod kiválasztani az optimális hitelt?

Akár jelzáloghitel, akár személyi kölcsön felvételéről legyen szó, mindenképpen érdemes megnézni egy független összehasonlító kalkulátorban, hogy az igényeidnek és lehetőségeidnek leginkább megfelelő hitelek közül melyik a számodra legkedvezőbb konstrukció. Jelentős eltérések lehetnek a banki termékek között, sok időt és még több pénzt spórolhatsz egy gyors kalkulációval.

Természetesen az igénylés alsó korhatárán kívül is még számos feltétel és előírás van, amelynek hitelfelvevőként meg kell felelned. Ezekről egyrészt tájékozódhatsz a kalkulátorban a találatoknál látható rövid leírásokban, illetve az alábbi cikkben összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

A személyi kölcsön igénylését akár online is tudod intézni. Jelzáloghitel esetén teljesen online folyamatra nincsen lehetőséged, ugyanakkor a banki gyakorlatok sokfélesége miatt érdemes egy gyakorlott hitelszakértő díjmentes segítségét kérned, hogy könnyedén el tudj igazodni a hitelfelvétel folyamatában.

Gyakran ismételt kérdések

Mekkora összegű személyi kölcsönt lehet felvenni?

A személyi kölcsönök összege általában 200 ezer és 8-10 millió forint között mozog. Ennél magasabb, 12 milliós összeget jelenleg csak az Unicreditnél van lehetőséged felvenni. A felvehető hitelösszeg az igazolt jövedelemtől függ. Adott esetben előfordulhat, hogy magasabb hitelösszegre számíthatsz annál a banknál, ahova a jövedelmed érkezik. 

Mi számít igazolt jövedelemnek?

A bank elsődleges jövedelemnek a munkabérből származó igazolt jövedelmet tekinti. Hiszen a nem igazolható bevételnél semmiféle biztosíték nincs arra, hogy az a jövőben is megérkezik majd. Az igazolhatóság elengedhetetlen a bank számára, mivel ezzel biztosítja be magát afelől, hogy fizetni tudod majd a törlesztőrészleteket.

chatsimple