Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Hogyan igényelheted a csokot felújításra, korszerűsítésre?

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 13 perc

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) elsődleges célja a családok otthonteremtésének támogatása. Új lakás építése, vásárlása, használt lakóingatlan vásárlása, meglévő ingatlanod bővítése, tetőtérbeépítés vagy többgenerációs otthon kialakítása esetén veheted igénybe a gyermekszámtól függő összegű állami segítséget. Ha meglévő otthonodat tennéd komfortosabbá, korszerűsítenéd vagy felújítanád, nem tudod igénybe venni ezt a támogatást. Ugyanakkor nem mindegy, hogy melyik településen van a felújítandó otthon, mivel a Falusi CSOK viszont pont a vidéki ingatlanok korszerűsítését célozza, akár vásárlással összekötve. Mutatjuk, miről szól ez a támogatás, és milyen egyéb lehetőségeid vannak lakásfelújítás finanszírozására.

A CSOK támogatás célja

A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet akkor kaphatsz meg meglévő vagy vállalt gyermekeid számától függő összegben, ha 

 • a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelelsz, 
 • a gyermekekre vagy a gyermekvállalásra vonatkozó feltételeket teljesíted, illetve
 • az ingatlan is megfelel azoknak a rendeletben előírt követelményeknek.

Összege 600 ezer forinttól 10 millióig terjedhet, a felhasználás céljától függően, amely lehet:

A csok mellé a többgyermekes (vagy több gyermeket vállaló) családok kamattámogatott hitelt is igényelhetnek, melyet szintén a fenti célokra tudnak fordítani. Az állami kamattámogatású kölcsön összege 2 gyermekre maximum 10 millió, 3 vagy több gyermekre maximum 15 millió forint lehet, 3 százalékos kamat mellett.

Ugyanakkor a “sima” vagy “normál” CSOK felújításra és korszerűsítésre tehát nem igényelhető. Így ha fel szeretnéd újítani lakásodat , és azt saját erőből nem tudod megoldani, akkor a jelenleg elérhető finanszírozási megoldásokért mindenképp  érdemes tovább olvasnod. Előtte viszont még bemutatjuk azt a lehetőséget, amely mégis megoldás lehet számodra, hogy korszerűsítésre használd a csokot.

Utána-előtte kép egy tetőteres ház felújításáról egyik tetőtéri ablakot és környékét mutatva.

Meddig és mire igényelhető a falusi CSOK?

A Kormány a Magyar Falu Program keretében a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és felújításához családi otthonteremtési kedvezményt ad. Igénylésére a jelenlegi jogszabályok szerint 2024. december 31-ig van lehetőség. A lakóház besorolású külterületi ingatlanokra, illetve tanya, birtokközpont területén lévő megfelelő lakóingatlanokra is igényelhető.

A falusi CSOK felhasználható:

 • használt lakás vagy ház vásárlására és egyidejű bővítésére, illetve korszerűsítésére,
 • meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére is.

A falusi CSOK jelenleg az  úgynevezett preferált kistelepüléseken érhető el, amelyeket a vonatkozó kormányrendelet is felsorol, de az alábbi cikkben is találsz településlistát, és a falusi CSOK feltételeit is megismerheted:

Összege egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermekre 2,6 millió forint, három vagy több gyermekre 10 millió forint, amelyből a  támogatási összeg maximum fele költhető vásárlásra, a többi része a felújításra. Ha meglévő ingatlanodat újítanád fel, a támogatási összeg felét kaphatod meg. Többgyermekeseknek a falusi CSOK mellé is felvehető az államilag támogatott lakáshitel (CSOK hitel).

Kamattámogatott hitel falusi CSOK mellé

A Falusi CSOK mellé is igényelhető két, három vagy több gyermek megléte vagy vállalása esetén a kamattámogatott CSOK hitel:

 • Kamata fix 3% a futamidő végéig. 
 • Futamideje maximum 25 év. 
 • Hiteligényléskor a bank hitelbírálatot végez, tehát a banki feltételeknek ugyanúgy meg kell felelni, mint egy piaci hitelkonstrukciónál
 • Használt lakás vásárlása és egyidejű korszerűsítése, bővítése esetén a kamattámogatott hitel összege két gyermek esetén maximum 10 millió forint, három illetve több gyermeknél maximum 15 millió forint.
 • Meglévő ingatlan korszerűsítése, bővítése esetén két gyermek esetén maximum 5 millió forint, három illetve több gyermeknél maximum 7,5 millió forint.

Falusi CSOK korszerűsítésre

A támogatás alapvető célja, hogy a kistelepüléseken modernizálják, korszerűsítsék az ingatlanokat az arra jogosult gyermekes családok. Többféle élethelyzetekben is segítség lehet a falusi CSOK:

 • használt lakóingatlant vásárolnál és korszerűsítenéd is azt
 • használt ingatlant vásárolnál és bővítenéd is azt
 • használt ingatlant vásárolnál, bővítenél és korszerűsítenél egyszerre
 • meglévő lakásodat/házadat korszerűsítenéd
 • meglévő ingatlanodat bővítenéd
 • meglévő ingatlanodat bővítenéd és korszerűsítenéd egyszerre

Ha lakóingatlan vásárlás is tervben van, akkor a teljes összeget megkaphatod, és a felét költheted a vásárlásra, a többit felújításra. Ha a lakóingatlan már megvan, akkor is felveheted a falusi CSOK-ot, de akkor a teljes összeg felét fogod megkapni a korszerűsítésre vagy a bővítésre, azaz:

 • 1 gyermek: 300 ezer forint
 • 2 gyermek: 1,3 millió forint
 • 3 vagy több gyermek: 5 millió forint.

A falusi csokos ingatlanok alapvető kritériumai

A támogatáshoz fontos, hogy meglegyen a gyermekszámtól függő minimum négyzetméter az ingatlannál, amely

 • egy gyermek esetén 40 négyzetméter,
 • két gyermek esetén 50 négyzetméter,
 • három gyermek esetén 60 négyzetméter,
 • négy gyermek esetén pedig 70 négyzetméter.

Fontos, hogy az ingatlan a tulajdoni lapon lakóházként vagy lakásként legyen nyilvántartva és lakhatásra alkalmas állapotban legyen. Ez azt jelenti, hogy legyen benne legalább egy 12 négyzetméter alapterületű szoba, valamint fürdő, WC, főzőhelyiség, egyedi fűtés, elektromos áram, vezetékes vagy bevizsgált víz, és a szennyvízelvezetésről is gondoskodni kell.

A kistelepüléseken kifejezetten gyakran fordul elő, hogy az ingatlanon olyan munkálatokat hajtottak végre korábban a tulajdonosok, melyeket nem engedélyeztettek, például terasz beépítés vagy egy utólag felépített melléképület. A bank emiatt visszautasíthatja a falusi CSOK kérelmedet, ezért még az igénylés előtt érdemes ezeket az eltéréseket átvezettetni, hogy a térképmásolat a valódi állapotot tükrözze.

Elfogadható korszerűsítési munkálatok

A falusi CSOK szempontjából a következő munkálatok fogadhatóak el:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • belső tér felújítása, ideértve a  belső burkolat cseréjét, a  galériaépítést, a  belső elektromos-, vízhálózat cseréjét,
 • a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Falusi CSOK igénylésnél korszerűsítést vagy bővítést kötelezően végre kell kell hajtanod a (megvásárolt) ingatlanon. Ennek igazolásához a munkálatok legalább 70 százalékát számlával kell igazolnod, és szerződést is kell kötnöd a kivitelezővel. A vállalkozó nem lehet a közeli hozzátartozód.

Így igényeld a falusi csokot felújításra!

A falusi CSOK igénylésének lépései:

 1. Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a falusi CSOK feltételeinek!
 2. Tájékozódj, hogy mely bankoknál lehet, és melyik banknál érdemes igényelned a támogatást! Ehhez is segítséget nyújt egy bankfüggetlen szakértő tapasztalata. Az űrlapot kitöltve egy kötelezettségmentes telefonhívást kérhetsz szakértőnktől!
 3. Ha kiválasztottad a bankot, nyújtsd be a falusi CSOK iránti kérelmedet, illetve a kamattámogatott hitel iránti hiteligénylést, a szükséges dokumentumokkal együtt. A dokumentumokról a bank munkatársa is tud tájékoztatást adni, de egy hitelszakértő az ügyintézést is átvállalhatja helyetted.
 4. Ha a falusi csokot kamattámogatott hitellel együtt igényled, akkor a bank hitelbírálatot végez. Ha hitelképesnek minősít, csak akkor kaphatod meg a konstrukciót. Ha csak a vissza nem térítendő támogatást igényled, akkor a jogosultsági feltételeknek megfelelés esetén sor kerül a támogatási szerződés megkötésére.
 5. A szerződést a bankban kell aláírnod, ugyanakkor a vissza nem térítendő falusi CSOK támogatást a Magyar Államkincstár folyósítja. Kamattámogatott hitel esetén a hitelszerződés aláírására és közjegyzői okiratba foglalására is sor kerül.
 6. Ha teljesítésre kerülnek a folyósítási feltételek (például jelzálogjog-bejegyzés), a támogatás és a kamattámogatott hitel folyósításra kerül.
 7. Ha egyidejűleg ingatlanvásárlás is történt, a támogatásnak a vásárlásra fordítandó részét utalják át először. A felújításra és/vagy bővítésre szánt összeg esetében az elvégzett munkálatokat és az anyagköltségeket számlákkal kell igazolnod, a folyósítást pedig ehhez ütemezik, készültségi foknak megfelelően. A munkák elkészültét műszaki ellenőr ellenőrzi.

Amennyiben támogatási kérelmet és kamattámogatott hitel iránti kérelmet is beadod, és nem felelsz meg a hitelfelvételi feltételeknek, akkor a falusi CSOK támogatás igénylését is el fogja utasítani a bank.

Finanszírozási megoldások lakásfelújításra, korszerűsítésre

Ha a falusi CSOK-ra nem vagy jogosult, a felsorolt lehetőségek közül választhatsz otthonod korszerűsítésének vagy felújításának finanszírozására. A legfontosabb, hogy mindig végezz összehasonlító kalkulációt, mielőtt az adott bank adott termékét választod, mert milliós eltérések lehetnek a visszafizetendő összegben.

Természetesen az a legoptimálisabb, ha rendelkezésedre áll a felújításhoz szükséges összeg vagy legalább egy része. Tudatos tervezéssel rövidebb vagy hosszabb idő alatt lehetőségeidhez mérten jelentős megtakarítást érhetsz el.

Például lejáró lakástakarékpénztári megtakarításból is fizethető a felújítás. Az állami támogatás időszakához képest ma már sokkal egyszerűbben történik a lakáscélú felhasználás igazolása, mivel számos dokumentum kiváltható a szerződő által tett nyilatkozattal is. Természetesen elképzelhető, hogy még olyan lakástakarékkal rendelkezel, amelyet az állami támogatás időszakában kötöttél. Minden esetben az igazoláshoz elvárt dokumentumokról az adott lakástakarékpénztár ad részletes tájékoztatást.

A hitellehetőségek közül a Babaváró hitel kamatmentes, így a havi törlesztőrészlete is sokkal kedvezőbb, mint mondjuk egy jelzáloghitelé, a személyi kölcsönöktől pedig messze pénztárcabarátabb finanszírozás. Ugyanakkor a Babaváró hitelnek a házasság mellett is számos egyéb feltétele van. A jelzáloghitelek esetében, akár a lakáscélú, akár a szabad felhasználású, nagyobb a kötöttség abban a tekintetben, hogy a bank jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra, míg a személyi kölcsönnél csak a jövedelmedet vizsgálja a pénzintézet. Utóbbiakat azonban magasabb kamattal kínálják, mint a jelzáloghiteleket.

Gyakran ismételt kérdések

Korábban már igénybe vettem a normál csokot ingatlanvásárlásra, most a falusi csokot szeretném felújításra. Ez lehetséges?

Igen. Falusi csokot akkor is igényelhetsz, ha korábban már megkaptad a csokot. Ha preferált kistelepülésen laksz, és a már meglévő (korábbi) csokos ingatlanodat szeretnéd falusi csokból bővíteni vagy korszerűsíteni, akkor erre igénybe veheted a meglévő ingatlan korszerűsítésére járó falusi csokot.

Energetikai korszerűsítést szeretnék végezni az otthonomban, milyen lehetőségeim vannak?

Több megoldás van arra, amivel egy lakás energiahatékonyabbá tehető, a kisebb javításokon, cseréken át a komplett felújításig. Ennek finanszírozásra is vannak kedvező konstrukciók.
Saját megtakarításod és az államilag támogatott lehetőségek (falusi CSOK, Babaváró) mellett a korszerűsítés finanszírozása banki hitellel is megoldható. Fontos, hogy tudd, milyen volumenű korszerűsítéshez milyen hitelt érdemes igénybe venni. Ebben tud neked segíteni egy tapasztalt hitelszakértő, aki összhangba tudja hozni az elképzeléseidet a lehetőségeiddel.