Kedvezőbbre is cserélheted meglévő hiteledet

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Akinek van hitele, az tudja, hogy a törlesztőrészletekkel a futamidő végéig minden hónapban számolni kell. Ám közel sem mindegy az, hogy évekre előre pontosan tudjuk, hogy minden hónapban ugyanannyit fogunk fizetni, vagy a törlesztőrészletünk időről-időre változhat, akár drasztikusan meg is emelkedhet. Érdemes átnézni tehát meglévő hiteleinket, és adott esetben élni a hitelkiváltás lehetőségével.

A múlt év első 11 hónapjában összesen 852,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok. Ebből továbbra is a biztonságos konstrukciókat választotta a legtöbb lakáshiteles, a kockázatos, változó kamatozású, ezáltal változó törlesztőrészletű lakáshitelek aránya 2020 januárjától november végéig mindössze 1 százalékot tett ki.

Fix vagy változó kamatozás

Ezek a biztonságos konstrukciók a kiszámítható, több évre rögzített törlesztőrészlettel rendelkező lakáshitelek. Látható, hogy az újabban felvett lakáshitelek döntő része ma már fix kamatozású, azaz az adott időszakban (években) a havi törlesztőrészlet ugyanannyi marad, függetlenül attól, hogy a kamatok változnak-e abban az időszakban.

Ebből következik az is, hogy a legbiztonságosabb megoldást a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek jelentik.

A korábbi, régebben meglévő lakáshitelek közül még továbbra is rengeteg a változó kamatozású. Ez azt jelenti, hogy amikor a piaci kamatok emelkednek, akkor a törlesztőrészlet összege is megnövekedhet.

A hitelkiváltás lehet a megoldás

A változó kamatozású hitelek átcserélhetőek fix kamatozásúra, ezt hitelkiváltásnak nevezzük. Ha szeretnénk magunk mögött hagyni azt a kockázatot, amit a változó kamatozású hitel jelent, azaz a piaci kamatok esetleges növekedésének hatására egyszer csak megemelkedhet a törlesztőrészletünk, akkor érdemes áttekinteni a bankok ajánlatait,

például a money.hu hitelkiváltás kalkulátorával.

Fontos tudni, hogy nem mindegyik változó kamatozású hitelt érdemes kiváltani. Ilyenek például azok, amelyeknél már csak rövid idő van hátra a teljes futamidőből.

Szintén felvetődhet a hitelkiváltás lehetősége akkor, ha a meglévő hitelünket már régebben igényeltük, akár évekkel korábban. Előfordulhat ugyanis, hogy a mostani alacsony kamatkörnyezetben a réginél kedvezőbb feltételekkel találunk hitelt.

Jelentős különbségek lehetnek

A bankok ajánlatainak összehasonlítása amiatt is fontos, mert nem biztos, hogy az a bank kínálja a legjobb feltételeket, amelyiknél van a meglévő hitel. A különböző fix kamatozású lakáshitelek között ugyanis jelentős különbségek lehetnek a tartozás összegétől és a hátralévő futamidőtől függően.

Ráadásul valamennyi hitel más és más, és a hitelt felvevők helyzete is különböző, ezért érdemes a hitelkiváltás esetén is szakemberek segítségét kérni.

Adósságrendezés

Ha több meglévő hitelt szeretnénk kiváltani egyetlen másik hitelre, akkor adósságrendezésről beszélünk. Adósságrendezés esetén a kiváltandó hitelek többféle típusúak is lehetnek, például lakáshitel, szabad felhasználású hitel, hitelkártya, személyi kölcsön stb.

Mit jelent az adósságrendezés? Olvasd el itt!

Ha mindezeket lecseréljük egy - általában - ingatlanfedezetű hitelre, összességében olcsóbb lehet a havi törlesztőrészletünk. Továbbá egyszerűbb is egy hitelt egyfelé törleszteni, mint korábban több kölcsönt többfelé.

Ha már csak egy meglévő törlesztést kell teljesíteni havonta, figyeljünk rá, hogy ne maradjunk el vele. Valamint ne vegyünk igénybe újabb kölcsönöket, mert könnyen adósságspirálban találhatjuk magunkat. Vagyis újabb hitelt kell felvennünk arra, hogy a meglévő hitelt fizetni tudjuk, vagy a családnak, barátoknak kell kisegíteni, mígnem odajutunk, hogy nem fogjuk tudni fizetni a felhalmozott tartozást.

Ha reálisan tudjuk mérlegelni a lehetőségeinket, elkerülhetjük a buktatókat. A tudatos és okos döntésben segíthetnek a money.hu szakértői.

chatsimple