Mennyibe kerül a családoknak a CSOK?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől függően 600.000 és 10.000.000 Ft között lehet az elérhető CSOK összege. Kérdés, hogy mennyibe kerül az igénylőnek mindez? Annak jártunk utána, hogy CSOK ügyintézés esetén milyen költségekre számíthatunk!

CSOK költségek tekintetében van egy meghatározó tényező, még pedig az, hogy a kedvezményt önmagában igényeljük, vagy lakáshitelt is veszünk fel mellé.

Mennyibe kerül a CSOK, ha hitel nélkül igényeljük?

A vonatkozó kormányrendelet értelmében, ha megfelelünk a személyi és egyéb feltételeknek, akkor is jogosultak lehetünk CSOK-ra, ha lakáscélunkat hitel nélkül meg tudjuk valósítani. Ebben az esetben CSOK kérelmünket szintén a hitelintézetekhez nyújthatjuk be. Lássuk, milyen költségekkel kell kalkulálnunk az egyes bankoknál!

Bírálati díj

Csak CSOK igénylés esetén a kedvezmény elbírálásáért a hitelintézetek a kedvezmény összegének 1,5%-át, legfeljebb 30.000 Ft-ot számíthatnak fel, amely nem tartalmazza az értékbecslés, illetve a helyszíni szemle díját, valamint az igényléshez szükséges tulajdoni lap és térképmásolat árát.

Értékbecslés, helyszíni szemle díja

Az értékbecslési díja nemcsak bankfüggő, hanem az is befolyásoló tényező lehet, hogy lakásra vagy családi házra vesszük igénybe, illetve mi a támogatás célja: vásárlás, illetőleg építés vagy bővítés. Az értékbecslési díj skálája jellemzően 30.000 Ft-tól 37.500 Ft-ig terjed.)

Ha építkezünk, vagy a meglévőt bővítjük, akkor a támogatást készültségi fok arányos kapjuk meg. Az éppen aktuális készültséget a műszaki szakértő műszaki szemle keretében állapítja meg, amelynek díja a vizsgált bankoknál 15.240 Ft és 19.050 Ft között van alkalmanként.

Tulajdoni lap, térképmásolat díja

A bankok saját hatáskörben döntenek arról, hogy a CSOK igényléshez milyen tulajdoni lapot (hiteles, nem hiteles, teljes, földhivatalból vagy TAKARNET rendszerből lekért) fogadnak el. A tulajdoni lap típusától függően különböző díjszabások érvényesülnek: 1.000 Ft és 6.250 Ft/db áron. Családi házak esetében térképmásolatra is szükség van, aminek díja általában 3.000 Ft.

Számlavezetési díj

A CSOK folyósításához rendelkeznünk kell a támogatást nyújtó hitelintézetnél lakossági bankszámlával.  Ennek havi számlavezetési díjával szintén számolnunk kell, amely pénzintézetenként, számlacsomagonként eltér. A kiadások minimalizálása érdekében a CSOK-ot célszerű annál a hitelintézetnél kérni, ahol már egyébként is van lakossági folyószámlánk.

család két gyerekkel az új házukban - csok révén vették

Egyéb, nem a bank részére fizetendő tételek

Adásvételi szerződés

Lakásvásárlás esetén a CSOK kérelmet az adásvételi szerződéssel együtt nyújthatjuk be. Az adásvételi szerződés elkészítésének ügyvédi munkadíja általában a vételár 0,5-1,5%-aTulajdonjogunk bejegyzéséért 6.600 Ft-os illetéket kell fizetetnünk a földhivatalnak.

Építési/bővítési engedély

Építkezés és bővítés esetén az építési/bővítési engedély megszerzése, egyszerű bejelentése szintén költséggel jár.

OEP igazolás

Az igénylőnek legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Kiállítása: illetékmentes.

NAV igazolás

Az igénylők egyikének sem lehet köztartozása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Kiállítása: illetékmentes.

Erkölcsi bizonyítvány

Az igénylők büntetlen előéletűek vagy 1. melléklet szerinti bűncselekmény elkövetése miatt a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesültek. Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása: illetékmentes.

Mennyibe kerül a CSOK, ha lakáshitellel együtt igényeljük?

Ha lakáscélunkat a CSOK-on kívül lakáshitel igénybevételével kívánjuk megvalósítani, akkor a CSOK-ra való jogosultság elbírálásért és folyósításáért a bankok díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthatnak fel. Ilyen esetben tehát nem kell számolni a 1,5%, maximum 30.000 Ft-os bírálati díjjal.

Lakáshitel és CSOK igénylésekor az adott pénzintézet aktuális hirdetménye alapján kell megfizetnünk a hitelfelvétel járulékos költségeit. Szakértőink díjmentesen segítenek abban, hogy jelenleg melyik pénzintézetnél érhető el a legkevesebb kezdeti költséggel lakáshitel.

chatsimple