Mindent a CSOK-ról: Illetékmentesség, tetőtér-beépítés

Somogyi Nóra
Olvasási idő: 1 perc

Számos újdonságot jelentett be a kormány az otthonteremtési program keretein belül. Mutatjuk, mire számíthatsz 2021 januárjától!

Az elmúlt időszakban több bejelentést is hallhattunk az állami lakástámogatási rendszer új elemeiről. Mind a vásárláshoz, mind pedig a felújításhoz segítséget kaphatnak az érintettek, nézzük, hogy pontosan miről van szó!

Illetékmentesség

  • Januártól teljes illetékmentesség jár azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolnak új vagy használt ingatlant.
  • Az illetéket a csokkal ingatlant vásárlók nem utólag kapják vissza, hanem be sem kell fizetniük. Az illetékmentesség 50 milliós ingatlan esetében 2 millió forint megtakarítást jelent a családoknak. 
  • A NAV tájékoztatója arra is felhívja a figyelmet, hogy az illetékmentesség a 2020. december 31. után megkötött adásvételi szerződésekre vonatkozik.

Segítség a többgenerációs otthonok létrehozásához

2021 januárjától, hogy a CSOK-támogatás teljes összege tetőtér-beépítésre is használható. A kormány szándéka szerint ezzel azokon a családokon tud segíteni, akik kis alapterületű családi házzal rendelkeznek és szeretnék azt bővíteni, vagy akik szülői ingatlant tudnak a tetőtér-beépítéssel többgenerációs családi házzá alakítani, így teremtve lakhatási lehetőséget még több család számára. 

Nézzük, mekkora összeggel számolhatunk pontosan:

  • egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forint, 
  • két gyermek esetében 2,6 millió forint, 
  • három gyermek esetén pedig már 10 millió forint vehető igénybe vissza nem fizetendő támogatásként.