Végtörlesztés átfutási ideje

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 7 perc

Abban az esetben, ha a teljes fennálló hiteledet vissza szeretnéd fizetni a kölcsönt nyújtó pénzintézetnek, a tartozásod végtörlesztéséről beszélhetünk. A visszafizetés történhet saját megtakarításból, lakástakarékpénztárból, de az is elképzelhető, hogy hitelkiváltással szeretnéd megszüntetni a hiteledet az adott pénzintézetnél. Illetve amennyiben eladod a jelzáloggal terhelt ingatlanodat, akkor is megtörténik a tehermentesítés, azaz a végtörlesztés.

A végtörlesztés folyamata a legtöbb bank esetében azonos, természetesen az, hogy mi a forrása a kölcsön visszafizetésének, meghatározza az átfutási időt és a folyamat szabályozását is.

Hitel visszafizetése saját erőből

Ha olyan szerencsés helyzetbe kerültél, hogy rendelkezésedre áll a hiteled visszafizetésére szolgáló teljes összeg, akkor a legfontosabb, hogy először vedd fel a kapcsolatot a hitelnyújtó pénzintézettel. A végtörlesztésről egy banki formanyomtatványon kell nyilatkoznod, illetve a hitelhez tartozó technikai számlára be kell fizetned a végtörlesztéshez szükséges összeget. A könyvelés értéknapja a megbízás megadásának a napja. 

A feldolgozás és a lekönyvelés a legtöbb banknál 5 munkanapot vesz igénybe.

Van azonban olyan pénzintézet, ahol ez több időbe telik, mert a kérelem elindítása után nagyságrendileg 1 hetet igényel, míg tájékoztatást adnak a pontosan fennálló tartozásról és a befizetés után még szintén minimum egy hétbe telik, míg elvégzik a törlést.

Előfordulhat, hogy ebbe az átmeneti időszakba éppen beleesik egy aktuális törlesztőrészlet levonás, de ha le is vonta a bank a normál havi törlesztő részletet az esedékességkor - ez automatikusan megtörténik - az elszámolás az értéknapra történik, vagyis nem fogsz többet fizetni, mint ami a megbízás napján fennálló tartozásod volt.

Egy férfi aláír egy banki dokumentumot. Csak a keze látszik neki is és az ügyintézőnek is.

Végtörlesztés lakástakarékpénztárból

A lakástakarékpénztár remek opció a jelzáloghiteled elő-vagy végtörlesztésére, hiszen azon túl, hogy a megtakarítás kedvező hozammal bír, ami segít olcsóbbá tenni a hiteledet, kedvezményes a végtörlesztésnél is, hiszen nem kell megfizetned az ezzel járó költségeket. A lakástakarékpénztárból való végtörlesztés díjmentes.

Az átfutási idő és a folyamat kicsit összetettebb viszont, hiszen a klasszikus ltp-ből történő felhasználás kiutalási időhöz kötött, ami 2 vagy 3 hónap lehet. A gyorsított eljárásnál 1 hónapon belül megtörténik a kiutalás, viszont ennek van egy 3%-os költsége is, amivel kalkulálnod kell.

Elsőként nyilatkoznod kell a kiutalás elfogadásáról majd a lakáscélú felhasználási szándékodról. Hitel végtörlesztésnél szükséges a pénzügyi intézmény által kiállított, a benyújtás napján 30 napnál nem régebbi igazolás a lakáscélú kölcsöntartozásról.

Az igazolás kiállításának dátuma nem lehet korábbi, mint a kiutalási értesítő dátuma (kiutalási időszak első napja).

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

 • a hitelfelvevő adatait,
 • a hitelintézet adatait,
 • a lakáscélú hitel pontos felhasználását (milyen lakáscél),
 • a hitelcélt képező ingatlan adatait,
 • a fennálló hiteltartozás összegét,
 • a számlaszámot, ahová a Lakástakaréknak át kell utalnia a megtakarítást,
 • rendelkezést a hiteltartozás kiegyenlítéséről (ehhez szükséges pontos átutalandó összeg).

Ha a kifizetéshez szükséges feltételek teljesültek és letelt a kiutalási időszak, a Lakástakarék 15 napon belül (illetve a nyilatkozaton megjelölt napon) átutalja a megadott számlaszámra a megtakarítási összeget. Ezután még az adott bank végtörlesztési eljárásának megfelelően, általában 5 munkanapon belül elvégzik a végtörlesztés lekönyvelését.

Végtörlesztés hitelkiváltással

Végtörlesztés történik olyankor is, ha a meglévő hiteledet egy másik bank hitelével kiváltod, azaz végtörleszted, és az új kölcsönt fizeted tovább. Ezzel akkor érdemes élned, ha az új hitelkonstrukció kedvezőbb lesz számodra, vagyis olcsóbb lesz a hiteled.

Hitelkiváltásnál a következő dokumentumokra lesz szükséged:

 • Kölcsönszerződés és zálogszerződés a kiváltandó hiteledre vonatkozóan
 • Bankszámlakivonat a kiváltandó hiteled törlesztési bankszámlájáról
 • Igazolás a fizetési múltadról, a kiváltandó hitelt nyújtó bank által cégszerűen aláírva (30 napnál nem régebbi)
 • 30 napnál nem régebbi igazolás a fennálló tartozásodról

A hitelkiváltásnak hosszabb az átfutási ideje, hiszen le kell zajlania egy új kölcsönkérelemnek és le kell záródnia a réginek.

Nagyságrendileg 1 hónapot vesz igénybe a folyamat. 

A hiteligénylés lezárulta után, a bank folyósítja a másik pénzintézet részére a kölcsön összegét, és az elindítja a hitel végtörlesztését, valamint a hitel lezárását. A legtöbb pénzintézetnél 5 munkanapon belül megtörténik a végtörlesztés feldolgozása és lekönyvelése.

A földhivatali ügyintézés átfutási ideje

A jelzálog töröltetése a hitelt folyósító pénzintézeted által kiadott törlési engedély és kérelem alapján lehetséges. A törlési kérelem kiadása előtt a bank ellenőrzi, hogy a korábbi kölcsönöd valóban visszafizetésre került-e, s ha az egyenleg nem mutat tartozást, akkor kiállítja a dokumentumot. 

A törlési kérelem tartalmazza a törlés kérelmezőjének adatait, a jelzáloggal terhelt ingatlan címét és helyrajzi számát, valamint a töröltetni kívánt hitel és járulékainak összegét. A jelzálog törlését szintén az illetékes földhivatal végzi. Jelzálog töröltetése esetén eljárási díjat kell megfizetned, melynek összege jelenleg 6.600 forint.

A törlési kérelem beadását követő napon széljegyen már megjelenik a törlés. A jelzálog végleges törlésére 30 munkanap után kerül sor. Amennyiben végleges törlést szeretnél kérni, akkor sürgősségi díj megfizetése ellenében erre is van lehetőséged. Ilyen esetben nem kell megvárnod a 30 napos ügyintézési időt, hanem néhány munkanap után engedélyezésre kerül a végleges törlés.

Összegzés

Minden hitel esetében jogosult vagy tehát a kölcsönöd elő- vagy végtörlesztésére a futamidő alatt. Végtörlesztési szándékodról minden esetben a hitelnyújtó bank formanyomtatványán kell értesítened az adott pénzintézetet.

A végtörlesztés menete a legtöbb banknál hasonlóan zajlik, ám az átfutási időben lehetnek különbségek az egyes pénzintézetek között. Fontos, hogy időben tájékozódj a saját bankod eljárásáról és az ehhez kapcsolódó díjakról, valamint a hiteled lezárásához kapcsolódó feltételekről. 

Az előtörlesztés menetéről, a kapcsolódó díjakról korábban írtunk, illetve összefoglaló cikkünkben külön kitértünk a CSOK és Babaváró hitelek előtörlesztésére is:

chatsimple