A babaváró hitel előtörlesztése esetén a kamattámogatás visszafizetendő?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Lilla

Tisztelt Szakértő!

A férjemmel megfelelünk a babaváró hitel igénylési feltételeinek, és előlegezzük meg, hogy a hitelképességi vizsgálaton is átmegyünk. Az az elképzelésünk, hogy felvesszük a hitelt, a kamattámogatott 5 éven át rendben fizetjük a havi törlesztőket, nem születik közben gyerek, és az 5. év fordulónapján végtörlesztünk.

A kérdés az, hogy megoldható-e így vajon, hogy a hitel végig kamatmentes maradjon. Próbáltam értelmezni a Magyar Közlönyben megjelenteket, de nem mindig sikerült maradéktalanul.

1)
“Ha a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat, akkor az 5 éves időszak lejártát követő naptól, a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik. A kölcsön ügyleti kamata a (9) bekezdésben foglaltak szerint módosul…”. – Helyes az az értelmezés, hogy ha az 5 éves fordulóval végtörlesztés történik, akkor ez már nem érinti a hitelfelvevőt?

2)
“…az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak.” – Akkor is megfizettetik vajon a kamatokat 5 évre visszamenőleg, ha a fordulónapon végtörlesztés történik?

Köszönöm szépen a válaszukat!
Lilla

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Lilla!

A feltett kérdéssel kapcsolatban a vonatkozó kormányrendelet a következőket írja elő:

Ha
a) a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik a 14. § (1) bekezdésében foglaltakat, akkor az 5 éves időszak lejártát követő naptól,
b) a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyarországi lakcím megszűnését követő naptól,
c) a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában, akkor a gyermeknek a szülők háztartásából való kikerülését követő naptól
a kölcsöntartozás hátralévő összegére vonatkozóan a kamattámogatás megszűnik. A kölcsön ügyleti kamata a (9) bekezdésben foglaltak szerint módosul, és – a 17. §-ban foglalt esetek kivételével – az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján vissza kell fizetni a kincstárnak.

Ha tehát 5 éven belül nem születik gyermekük és erre nem a 17.§-ban felsoroltak miatt nem kerül sor, akkor függetlenül attól, hogy az előtörlesztés 5 éven belül vagy az 5. évforduló napján történik, a kamattámogatás vonatkozásában mindenképpen visszafizetési kötelezettségük merül fel.

A témában további információ IDE kattintva olvasható.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple