A kamattámogatást hány napon belül kell visszafizetni babaváró hitel esetén?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Vivien

Üdv,

Babaváró hitel kapcsán lehetséges-e a végtörlesztés az 5. év elérése előtt? Ekkor visszafizetésre kerülne a fennmaradó összeg (kb. 7,5 millió), illetve az 5 év kamata (2,5 millió), tehát 10 millió Ft-ot kéne visszafizetni egy összegben? Jól gondolom? Mert ha meg nem teljesül a gyerek 5 éven belül, akkor onnantól kamattal együtt 120e Ft lenne a törlesztő a fennmaradó 15 évre, így a végére 20 millió Ft lenne a visszafizetendő összegünk. Valamint a kamatot 120 napon belül meg kell fizetni (2,5 m Ft)
(2020. decemberében vettük fel a hitelt).
Jól gondolkodom?
Vagy esetleg ki tudna segíteni a pontos számokkal?

Köszönöm előre is válaszát.

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Vivien,

5 éven belül is végtörleszthető a babaváró hitel. Ha a végtörlesztés időpontjáig nem teljesülnek a gyermekvállalásra vonatkozó feltételek, akkor az addig igénybevett kamattámogatást is vissza kell fizetni a fennálló tőketartozás mellett. Azt követően kamattámogatás nélkül folytatódik tovább a hiteltörlesztés. A kamattámogatást a kamattámogatásra való jogosultság megszűnését követő 120 napon belül egy összegben, a hitelintézet útján meg kell fizetni a kincstárnak.

Az adott esetben visszafizetendő kamattámogatás és a kamattámogatás nélküli várható törlesztőrészlet összegéről az érintett bankfiók tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple