Igényelhetjük az ÁFA visszatérítést, ha 2023. év végén kaptunk használatbavételi engedélyt?

Kata

Kedves Anikó!

Az ügyben érdeklődnék, hogy 2021-ben vásárolt telken, 2022-ben kezdtünk el építkezni (új építésú ingatlan, 99 m2 plusz garázs) majd 2023. év végén megkaptuk a használatbavételi engedélyt. A házon 7M Ft babaváró kölcsön is van (a gyermek azóta megérkezett), a meghosszabbított 27%-os (vagy 5%-os) áfa visszatérítés a mi esetünkben is lehetséges?

Ha igen, akkor a mi esetünkben melyik releváns (27% v. 5%)?

A ház nem generálkivitelezővel készült, rengeteg munkát a férjem és apósom csinált, így nem mindenről van számlánk.

Ezt a visszatérítés magánúton is lehetséges eszközölni vagy mindenképpen egy pénzintézeten keresztül érdemes csinálni?

(Mivel a rengeteg ingatlan jogi megfogalmazás sokszor nem egyértelmű az egyszerű halandók számára, én mondjuk örülnék, ha lenne aki segítene.)

Köszönöm a segítséget és válaszát előre is.

Üdvözlettel.
Kata

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Kata,

az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtására a használatbavétel engedély kiadás után már nincs lehetőség.

Ha nem generálkivitelezővel építkeztek, akkor a 27% ÁFA tartalmú számlák ÁFA tartalmának visszaigénylésére lett volna lehetőségük, ha még az ingatlan felépülte előtt benyújtják kérelmüket valamelyik hitelintézethez. A jogosultságnak további feltétele, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával tudják igazolni. Ha ezt a házilagos kivitelezés miatt nem tudták volna megtenni, nem lettek volna jogosultak a támogatásra kérelem korábbi benyújtása esetén sem.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple