Letelepedési engedéllyel igényelhető babaváró hitel?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Bence

Üdvözlöm!

A lakáshitel igénylési lehetőségeinkről szeretnék érdeklődni. Feleségem orosz származású és orosz állampolgársággal rendelkezik, 2019 óta él Magyarországon. 2021 áprilisban házasodtunk össze magyar anyakönyvvezető előtt. 2019 óta magyarországi hallgatói jogviszonya volt, 2022 januárja óta bejelentett magyarországi munkahellyel rendelkezik, 2023 januárjában pedig megszerezte a magyar nemzeti letelepedési engedélyt is, amely mellé lakcímkártyát állítanak ki neki. Magyarul körülbelül A2-B1 szinten beszél.

Én egész életemben rendelkeztem TB jogviszonnyal, teljes állásban pedig 2020 óta dolgozom.
Feleségemmel közösen szeretnénk megvásárolni első ingatlanunkat, amelyhez szeretnénk babaváró kölcsönt, CSOK-ot és kereskedelmi hitelt is igénybe venni. Az ingatlan árfekvésétől függően 50-33% önerővel rendelkezünk.

A kérdésem a következő; a fenti adatokat figyelembe véve lehetséges-e a hitelfelvétel magyarországi pénzintézetnél, illetve ha igen, mi lesz ennek az ügymenete? Különösképp gondolok itt a nyelvi kérdésre, illetve a tolmácsra vonatkozó előírásokra.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Bence

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Bence,

amennyiben nem magyar állampolgár, és nem EGT tagállam polgára az ügyfél, akkor nem tartózkodási engedélyt, hanem a bevándorolt vagy letelepedett jogállást kell igazolni. Ez az Ön által leírtak alapján igazolható, hiszen felesége már rendelkezik magyar nemzeti letelepedési engedéllyel. Emellett a magyar vagy külföldi hatóság által kiállított személyi igazolvány vagy útlevél, adókártya és a magyarországi állandó lakcímet tartalmazó lakcímkártya bemutatása szükséges. Igényléskor érvényesnek kell lennie a benyújtott dokumentumoknak.

Amennyiben az ügyfél nem érti a magyar nyelvet, akkor ügyfél által értett nyelven, szakfordítói képesítéssel rendelkező, tanúként eljáró személynek kell felolvasnia és megmagyaráznia a Kölcsönigénylő lapot, az Általános tájékoztatót, a kölcsönszerződést, annak elválaszthatatlan részét képező Üzletszabályzatot és Hirdetményt, valamint a Fontos információk babaváró kölcsön igényléshez dokumentumot.

A fent leírtak alapján az igénylés és szerződéskötés során egyaránt meg kell jelennie a szakfordítói képesítéssel rendelkező tolmácsnak is. Az igénylőknek kell biztosítani a szakfordítói képesítéssel rendelkező tanú részvételét az igénylés során. Záradék is készül, valamint a szakfordító bizonyítványát is szükséges bemutatni.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple