Mennyi kamattámogatást kell visszafizetni babaváró hitelnél válás esetén?

Dina

Üdvözlöm!

Férjemmel felvettük a babavárót, illetve közösen vettünk fel jelzáloghitelt, melyből lakást vásároltunk. Sajnos a kapcsolatunk megromlott és szeretnék elválni. Előtte viszont el szeretném adni a vásárolt ingatlant, hogy ki tudjuk fizetni a közös tartozásunkat. Beszéltem ezzel kapcsolatban jogásszal, akitől azt az információt kaptam, hogy amennyiben végtörlesztjük elsőnek a babavárót és csak utána válunk el hivatalosan, akkor nem kapunk büntetést. Én nem gondolom, hogy ez valós információ. Tavaly októberben vettük fel a támogatást, így nem hosszú ideje vesszük igénybe a kamattámogatást.
Hogyan tudom kiszámolni a büntetés mértékét?

Beszéltem már a bankkal is, hogy milyen lehetőségeim vannak, mert mindkét hitel az én nevemen van. Annyit mondtak, ha nem tudunk megállapodni, akkor nem fizetés esetén elárverezésre kerül az ingatlan, viszont ebben az esetben, ha olcsón tudják csak elárverezni, akkor az is elképzelhető, hogy maradna fennálló tartozás.

Sajnos ebben a férjem nem támogató és nem lehet vele ezt megbeszélni. Nekem van egy kisfiam, nem ő az apukája és nem szeretnék nagyon rosszul járni, de sajnos azt látom, hogy ő ebbe nem lesz benne. Mivel 50-50% tulajdonrészünk van az ingatlanban, így szükséges lenne az ő beleegyezése is.

Sajnos érzelmileg zsarol, tesz tönkre és túl későn jöttem erre rá, ez nyilván nem számít a hitel szempontjából.

Milyen megoldásom lenne, hogy teljesen ne kerüljünk csődbe?

Segítségét és válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Dina,

ha a babaváró hitel kapcsán nem teljesült még gyermekvállalás, akkor teljesen mindegy, hogy válás előtt vagy után történik a végtörlesztés, a kamattámogatást mindkét esetben vissza kell fizetni. A pontos összegről az érintett hitelintézet tud Önnek tájékoztatást adni.

Esetleg arra is van lehetőség, hogy a babaváró hitelt Ön fizeti tovább kamattámogatás nélkül, s amennyiben a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül újabb házasságot köt, és az új házastársa megfelel a jogosultsági feltételeknek, akkor
a) az új házastárs hitelintézetnek történő bejelentését követő hónap törlesztési esedékességének napjától érvényesíthető a kamattámogatás és
b) a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után érvényesíthető a törlesztés szüneteltetése és további gyermek születése esetén a gyermekvállalási támogatás is.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple