Újraházasodás esetén újból igényelhető a babaváró hitel?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Attila

Kedves Anikó!

Jelenlegi házaspárommal hamarosan el fogunk válni, de ha jól tudom ez pár hónapos procedúra is lehet. Ezért a megtakarításunkból még a válás előtt visszafizetjük a tartozást, hogy ne kelljen még hónapig fizetni. Későbbiekben nem szeretnék elesni a lehetőségtől, hogy mással igénybe vegyem újra. Igaz, hogy ha a válást később mondják ki mint, hogy visszafizettük a tartozást, akkor nem lehet újra igénybe venni a Babavárót?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel.
Attila

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Attila,

újabb házasságkötés esetén van lehetőség a babaváró hitel újbóli igénylésére, ha a támogatott személy korábbi babaváró kölcsöne és az igénybe vett kamattámogatás – az előző házassága felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása miatt – teljes egészében visszafizetésre került.

2023.12.28-án megjelent a Magyar Közlönyben a babaváró rendelet legújabb módosítása. Ez eltérő szöveggel léptette hatályba 2024.01.01-től a nyáron megjelent rendeletmódosítást, illetve éppen ebben a kérdéskörben plusz kiegészítést fűzött a rendelethez. E szerint a babaváró hitellel összefüggésben igénybe vett kamattámogatás és a fennálló tőketartozás visszafizetésnek a válóper megindítását követően kell történnie:

” a visszafizetés tényét – ha az az e rendelet szerinti kölcsönkérelem szerinti hitelintézettől eltérő hitelintézetnél történt – közokirattal vagy a másik hitelintézet által kiállított legalább teljes bizonyító erejű magánokirattal, és a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása miatt történt visszafizetést a házassági perben a visszafizetést megelőzően meghozott bírósági határozattal, ennek hiányában a per visszafizetést megelőző megindítását igazoló közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni.”

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple