Áruvásárlási hitel jelentése

Olyan hitel, melynek során a megvásárolt árut azonnal birtokba veheted, de kifizetned csak később kell. Az áru egyben fedezet is, ha nem fizetnéd a hitelt, akkor az lesz a biztosíték a bank számára. (Ez persze nehezen foganatosítható, ezért az áruvásárlási hitel fedezetlen hitelnek minősül.)  A hitel elbírálása általában jövedelemvizsgálattal jár, de a bírálat nem annyira szigorú, mint a személyi kölcsön esetén. Az ügyintézés gyors, általában a vásárlás helyszínén, 15-30 perc alatt történik.

Áruhitellel általában maximum pár százezer forintos termékeket tudsz vásárolni, a kamata ugyanakkor nagyobb, mintha személyi kölcsönből finanszíroznád, inkább a folyószámlahitel kamatához hasonlatos. 

Sokszor találkozhatunk 0% THM-es áruhitelekkel is reklámokban vagy nagy elektronikai boltokban. Ezeknél az akcióknál általában a termék árába be van építve az áruhitel kamata (költsége) vagy már annyira ki akarja a kereskedő söpörni a készletet, hogy a hitelezővel közösen átvállalják az áruhitel kamatát. Az ilyen akciók általában rövid ideig tartanak. Érdemes tehát a 0% THM-es akciók során a megvásárolandó termék árát más boltokban fellelhető árakkal is összevetni, hogy lássuk: tényleg megéri-e a „kamatmentes” hitel.

chatsimple