Fizetőképesség jelentése

Tudsz-e (majd) fizetni? A bank erre a kérdésre keresi a választ, amikor a hitelfelvevők jövedelmét, vagyoni helyzetét vizsgálja, azaz fizetőképességét elemzi. Lakossági ügyfelek esetében szinte nincs példa arra, hogy tisztán fedezet alapján finanszírozzon a bank, hiszen neki az jelenti a biztonságot, ha az ügyfél rendben fizeti a törlesztőrészleteket. 

Mindennek az alapja az igazolt jövedelem. A bank az ügyfél által kapott jövedelmek közül általában a rendszeresen kapott, elsődleges jövedelmeket (munkabér, nyugdíj) tekinti  jövedelemnek, néhány esetben ebbe további, ideiglenes, vagy egyéb jövedelmek beszámításra kerülnek. 

Az MNB hitelfék szabályai megszabják, hogy hitelfelvétel esetén maximum az igazolt nettó jövedelem mekkora részéig vállalhat törlesztést egy adós. Ez 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt és forinthitel esetén a jövedelem 50, 500 ezer forintos nettó fizetés felett 60 százalék lehet. A korábban felvett hitelek természetesen csökkentik a rendelkezésre álló összeget. 

Fontos, hogy a bank ennél szigorúbb is lehet. A bank saját maga vizsgálja mindenki fizetőképességét. Ekkor az elfogadott (igazolt) jövedelmekből levonja a megélhetési költségeket (ennek összege függ a lakóhelytől és a háztartásban él családtagok számától, keresetétől, helyzetétől), s számba veszi egyéb kötelezettségeidet is. Amennyiben elégedetlen a végeredménnyel, általában elutasítja a hitelkérelmet.

chatsimple