Használati jog megosztás jelentése

A használati szerződés (használati jog megosztás) osztatlan közös tulajdonú lakóingatlan esetén pontosan tartalmazza, hogy melyik tulajdonos, melyik ingatlanrészt (házrész, telekrész) használhatja közösen, illetve kizárólagosan. 

A használati jog megosztás egy ügyvéd által ellenjegyzett megállapodás (szerződés), amit a Földhivatalnál az egy helyrajzi számon feltüntetett osztatlan közös tulajdonjogú ingatlanok esetén kell elkészíteni.

A szerződés kötelező eleme az a térképvázlat, melyen az egyes tulajdonostársak által használt részek egyértelműen fel vannak tüntetve.

A megállapodást az összes tulajdonosnak alá kell írnia. A szerződés hiányában a jelzálog hitel felvételekor az összes tulajdonost be kell vonni az ügyletbe, hiszen nem egyértelműsíthető, hogy az adós mekkora részben használhatja a közös területeket. 

Tipikusan sorházaknál, lakóparkoknál és egy telken lévő ikerházaknál szükséges – szerencsére a legtöbb esetben már az építtető gondoskodik erről, s az eladáskor már a közös tulajdonrész feltüntetésével kerül sor a lakás értékesítésére.

chatsimple