Pótfedezet jelentése

Hiteligénylésnél lehetőség van pótfedezet (más néven kiegészítő fedezet), azaz másik ingatlan bevonására, ha az általad felajánlott ingatlan forgalmi értéke túl alacsony a kívánt kölcsönösszeg felvételéhez. A bankok általában meghatározzák, hogy maximálisan hány ingatlan vonható be fedezetként egy ügyletbe, illetve azoknak mekkora a minimális értéke. Több ingatlan fedezetbe való bevonása esetén általában az ingatlanokra egyetemleges jelzálogjog kerül bejegyzésre és mindegyik ingatlanra vagyonbiztosítást kell kötni.

A tartozás törlesztésekor egy idő múlva – amikor a tőketartozás olyan mértékűre csökken, hogy elegendő egyetlen ingatlan is fedezetként – kérheted a pótfedezet kivonását a hitelügyletből. Ha a bank ezt elfogadja, a pótfedezetként felajánlott ingatlanról lekerülhet a jelzálog-bejegyzés.

A pótfedezet biztosíthat önerőt a lakáshitel felvétele során

Ha megfelelő ingatlanfedezetet, pótfedezetet is tudsz biztosítani, lehetséges a lakáshitel felvétele saját megtakarításban meglévő önerő nélkül is. Mivel a jogszabály azt mondja ki, hogy a fedezetként bevont ingatlan értékének maximum 80 százaléka (egyes esetekben 90 százaléka) lehet a hitel, így könnyen kiszámítható, hogy minél több az ingatlanfedezet értéke, annál több hitelt kaphatsz. Így elképzelhető, hogy önerőre saját pénzben, megtakarításban nem is lesz szükséged, mivel a pótfedezetettel biztosítod azt, és az ügyletbe bevont ingatlanok értéke lehetővé teszi a kívánt hitelösszeg felvételét.

chatsimple