Megrohanták a bankokat a fix törlesztőkért

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az első negyedében a lakáshitelek összege átlépte a 200 milliárd forintos határt, miközben egyre hosszabb távra fixálják a havi törlesztőket.

Márciusban fokozódott a kereslet, hiszen az új lakáshitelek összege 76,5 milliárd forintot tett ki, ami több mint 26 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Az első negyedévben kötött szerződések összege átlépte a 200 milliárd forintos határt, ami csaknem 20%-os növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest – derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu friss elemzéséből.

Előtérbe kerültek a fix törlesztők

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzpiaci szakértője kiemelte: „az első negyedévben elért közel 20 százalékos növekedés azért is jelentős, mert a tavalyi év első három hónapjában már eleve nagy volt a hitelfelvételi kedv. Az is jól megfigyelhető tendencia, hogy az új lakáshitelek túlnyomó többsége már több mint 1 évre fix törlesztést garantál. Ezen belül a kölcsönök közel 60 százalékánál 5-10 évre rögzítették a törlesztéseket, vagyis itt 194%-os éves növekedést regisztrálhattunk”.

Egyre kevesebb a rizikós lakáshitel

A legrizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek az új kölcsönöknél elenyészően alacsony, 5 százalék alatti arányt képviselnek, miközben az 1 és 5 év közötti időszakra rögzített lakáshitelek részesedése 26 százalékot tett ki, sőt, a 10 évnél hosszabb ideig fix törlesztést garantáló lakáshitelek aránya az idén már meghaladta a 10 százalékot, emelte ki Trencsán Erika.

A money.hu kalkulátorában is a fix törlesztő a sláger

A money.hu lakáshitel-kalkulátorában idén elvégzett számítások is azt igazolják, hogy a leendő hitelesek a biztonságot választják, hiszen 90 százalékuk fix törlesztőjű lakáshitelek iránt érdeklődött.

Trencsán Erika pozitívan értékelte, hogy a jegybank a Magyar Bankszövetséggel közösen kampányt indított annak érdekében, hogy a lakáshitellel rendelkező közel 130 ezer háztartás a meglévő változó kamatozású kölcsönét fix kamatozásúra váltsa. Remélhetőleg sokan kérik majd a futamidő végéig  a kamatok rögzítését, hiszen így teljesen kiküszöbölhető a kamatkockázat.

(money.hu elemzés)

Fotók: Shutterstock

chatsimple