Ilyen volt a hitelpiac a tavalyi évben

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Újabb eseménydús évet zárt a hitelpiac 2019-ben. Sokkal tudatosabbak lettek a hitelesek, taroltak a személyi kölcsönök, és egy soha nem látott, szuperkedvezményes konstrukció is megjelent a porondon. Mutatjuk a legfontosabb fejleményeket!

A hitelpiac jobb megértéséért legutóbbi bejegyzésünkben megnéztük, hogy a 2020-as évben hogyan érdemes gondolkodnunk, gazdálkodnunk a pénzünkkel. Ahhoz viszont, hogy teljes képet kapjunk, érdemes egy picit visszaforgatni az idő kerekét, hogy lássuk, mit tanulhatunk a tavalyi évből.

Fixált kamatok, tudatosabb hitelfelvevők, kiszámíthatóbb hitelpiac

A múlt évben novemberig 831,8 milliárd forint értékben folyósítottak lakáshitel-szerződéseket a bankok, ami ötszázalékos növekedést jelent éves szinten. Ugyan továbbra is van kereslet a lakáshitek iránt, a növekedés üteme lassult, és lényegesen elmarad az egy évvel korábbi 30 százalékos bővüléstől. 

A hitelfelvevők pedig egyre tudatosabbak, ezt jól mutatja, hogy a lakáshitelek esetében a kiszámítható, biztonságos, úgynevezett hosszú kamatperiódusú, azaz több évig vagy akár a futamidő végéig fix összegű törlesztőrészletet biztosító hitelek átvették az uralmat.

A számok beszédesek: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2019-ben átlagosan közel 110 hónapra - azaz 9 évre - rögzítették az ügyfelek az új lakáshitelek kamatait. 

Ez egy évvel ezelőtt átlagosan 90,2 hónap volt, ami 7,5 évnek felel meg, 2017-ben pedig 85 hónap, ami alig több mint 7 év. Vagyis egyre fontosabb a hitelesek számára a biztonság, kiszámíthatóság

A hitelpiacon különböző konstrukciók között természetesen így is hatalmas különbségek lehetnek, ezért mindenképpen érdemes hitelfelvétel előtt tájékozódni és szétnézni az ajánlatok között. A money.hu lakáshitel-kalkulátorával egyszerűen megnézheted, hol és milyen kondíciókkal juthatsz hozzá a szükséges összeghez. 

Money.hu

widget

Pörögnek a személyi kölcsönök 

A növekedés mértékét tekintve a 2019-es év slágertermékei a személyi kölcsönök voltak: az év első tizenegy hónapjában 521 milliárd forintra rúgott az új személyi hitelek összege, ami éves szinten 23 százalékos bővülésnek felel meg.

A hitelfelvevőknek jó hír, hogy egyre több pénzintézet igyekszik alacsony kamatokkal ügyfeleket magához csábítani, így a személyi kölcsönök között akadnak olyan is, amelyek már akár bőven 10 százalék alatti kamattal is elérhetőek. Itt is érvényes az előbb már említett tanács: nézz körül a piacon, mielőtt választasz! A különböző ajánlatokat a money.hu kalkulátorával a személyi kölcsönök esetében is össze tudod hasonlítani! 

Bár egyelőre nem kell a túlzott eladósodástól tartani, a lakosság a tíz évvel ezelőtti válság miatt mára sokkal óvatosabb lett, nem beszélve arról, hogy olyan fékek kerültek a rendszerbe –például a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás – amelyek segítenek elkerülni, hogy erejükön felül eladósodjanak a háztartások.

Persze fontos minden hitelfelvétel előtt alaposan átgondolnod az anyagi lehetőségeidet! Többek között azt, hogy reálisan mekkora összegre van szükséged, meddig jelent majd havonta többletkiadást a hiteled törlesztése és így mennyivel kevesebb pénzből gazdálkodhatsz havonta. 

Jól jöhetnek az állami támogatások is

Tavaly számos állami támogatást is igényelhettél a családalapításhoz. 2019-ben jelent meg a piacon a nagyon kedvezményes babaváró kölcsön, amely szabad felhasználású. A kölcsönök nagyon kedvezőnek bizonyultak: júliusi indulásuk óta novemberig 412 milliárd forintos összeget hoztak össze. A babaváró mellett továbbra is elérhető a szintén gyermekvállalást ösztönző, azonban kizárólag lakáscélra fordítható Családok Otthonteremtési Kedvezmény (csok) is. A 2015 júliusi indulása óta 2019. októberig 363 milliárd forint összegben vették igénybe a családok.. 

Ezek a támogatások jelentős segítséget nyújthatnak a családoknak, azonban igénylésük szigorú feltételekhez kötött, amikkel fontos tisztában lenned! A csokos és a babavárós hitelek követelményeit mi is összegyűjtöttük neked!

Ne feledd, a bonyolult részletekben való eligazodás és szakmai konzultáció mellett kollégáink a teljes ügyintézést is leveszik a válladról! Keress minket bizalommal, mi pedig végigsegítünk a folyamaton!

money.hu tipp

Ha nem teljesen világos számodra a hitelpiac helyzete, vagy biztos benne, hogy mi lenne az ideális megoldás számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. A tanácsadás ingyenes!

A főkép forrása: Unsplash

chatsimple