Így döntenek rekordot a lakáshitelesek

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Megjött a hitelesek bizonyítványa: ebből kiderül például, mennyi hitelt és átlagosan milyen kamatokkal vettek fel az emberek 2019-ben. Nézzük, mi van a hivatalos számok mögött!

Elsőre elrettentőek lehetnek a hitelpiacot bemutató statisztikák, legalábbis a hatalmas számok miatt. Éppen ezért érdemes mögéjük nézni, hogy átlássuk a mélyebb összefüggéseket. Arról nem is beszélve, hogy téged is érinthet, hogy mennyiért lehet hitelt felvenni. 

Kezdjük a lakáshitelekkel! A múlt évben közel 910 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok, ez pedig 10 éves rekordot jelent. 

Felújítás, építkezés – ezekkel is érdemes kalkulálnod

Ha költözést tervezel, azt is érdemes figyelembe venned, hogy bár a legnagyobb összegben lakáshitelt használt lakások vásárlására veszik fel a magyarok, ezeket a hiteleket ugyanúgy használhatod felújításra, építkezésre és új lakás vásárlására is. 

A hivatalos adatok szerint például egyértelműen átalakulás látható a lakáshitelek piacán: az építkezésre és új lakások megvásárlására felvett lakáshitelek ugyanis átlépték 100 milliárdos határt tavaly.

Ez fontos változást jelent, hiszen megállt a használt lakásokra felvett hiteleknél a korábban tapasztalt növekedés, és az építkezésekre, új lakásokra szóló lakáshiteleké lett a főszerep. Ezek adják a lakáshitelpiac motorját

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője

Jobban jársz, ha kalkulálsz

Ráadásul az új lakásokra és építkezésekre igényelt lakáshitelek minimálisan olcsóbbak voltak, mint a használt lakásokra igényelt hitelek. Előbbieknél a több mint 1 évre fixált kölcsönök átlagos piaci kamata tavaly decemberben 4 százaléknál volt, míg a használt lakásoknál egy kicsit magasabb, 4,1 százalékos volt a kamat.

Ahogy már több cikkünkben említettük, a bankok kínálatában szereplő lakáshitel megoldások között jelentős lehet a különbség. Minden hitelfelvétel előtt nagyon fontos, hogy megnézd a különböző ajánlatokat! Havonta ugyanis jelentős összeget spórolhatsz meg magadnak, ha jól választasz. A különböző lakáshiteleket a money.hu kalkulátorával is összehasonlíthatod.

A személyi hitelek esetében is kis mértékben csökkent, 13,34 százalékos volt a kamat tavaly decemberben, azaz 2019 májusa óta nem volt ilyen alacsony.

Ráadásul 2019 volt az első olyan év, amikor minden hónapban 14 százalék alatt volt a személyi kölcsönök kamata. 2019-ben egyébként 23 százalékkal meghaladta az 500 milliárd forintot a tavaly felvett személyi kölcsönök összege. Fontos azt is tudnod, hogy ennek a feléért is, akár 7-8 százalékos kamattal is elérhetőek személyi hitelek.

Ezért is fontos körbenézned a piacon és kalkulálnod

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik hitel lenne az ideális számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. Ne feledd, a tanácsadás ingyenes!

chatsimple