Mennyibe kerül az iskolakezdés?

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A tanév szeptember elsején elrajtolt, az általános és középiskolások pedig a hagyományos, tantermi oktatással kezdték meg az iskolai évet. Az iskolakezdés számos költséggel jár, a hivatalos adatok szerint átlagosan több mint 25 ezer forintot költöttek egy gyerek esetén erre a családok. 

A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság ellenére az idei őszi tanév hagyományos, tantermi oktatással indult el szeptember elsején az általános és középiskolában. A kormány hagyományos működési rend szerinti tanévet tervez, azonban a  koronavirus.gov.hu oldalon felhívják arra is a figyelmet, a szülők és tanárok felelőssége most még nagyobb szerepet kap abban, hogy ne veszélyeztessük egymás egészségét, az iskolák működését és a szülők munkavégzését.

Becsengettek! Mennyibe kerül a sulikezdés?

A tanév azonban számos költséggel is jár, a füzetektől kezdve az edzőcipőig és hátizsákig számtalan kiadással találkozhatnak ilyenkor az iskoláskorú gyereket nevelők.  

A KSH 2019-es adatai szerint a 19 év alatti iskolás gyermeket nevelő háztartásokban egy gyerek iskolakezdésére átlagosan több mint 25 ezer forintot költöttek. A kiadások legnagyobb részét, közel 38 százalékot a tornafelszerelések, ruhák, cipők jelentik, utánuk jönnek 18 százalékkal a füzetek és különböző papíráruk, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig közel 13 százalékkal a tankönyvek kerültek. Idén azonban már minden nappali tagozatos, alap-és középfokú képzésben résztvevő diák, valamint az első szakképesítéséért tanuló diák ingyen kapja a tankönyveket. Arányaiban a legkevesebbet átlagosan a különböző különórákhoz szükséges eszközökre, például hangszerekre és sportszerekre költenek a magyarok. Az országos átlagtól természetesen eltérhetnek egyes családok kiadásai, egy idei felmérés szerint egy átlagos, kétgyermekes család összesen 40-80 ezer forintot költ ebben az időszakban. A pénzügyi tervezést pedig idén még nehezebbé tette a járványhelyzet miatti gazdasági bizonytalanság. 

Fókuszban a digitális eszközök

A járványhelyzet pedig alakulhat úgy is, hogy az iskolások hosszabb vagy rövidebb időre újra kénytelenek lesznek átállni digitális oktatásra, ebben az esetben szükség van valamilyen digitális eszközre is, amelyen követni tudják a tanulók az oktatást. A Gemius tavalyi kutatása szerint a 15 éves vagy idősebb hazai internetezőknek már közel háromnegyede rendelkezik okostelefonnal, a KSH szerint pedig az internet-előfizetések száma idei első negyedév végén 10,4 millió volt, ami éves szinten 4,4 százalékos növekedést jelent. 

A tavaszi járványhelyzet azonban bizonyította, hogy egy okoseszköz nem feltétlenül elég a digitális tanuláshoz egy többgyermekes családban, pláne úgy, ha valamelyik szülőnek is szüksége van arra a munkája során. Egy laptop, számítógép, tablet vagy éppen okostelefon beszerzése pedig tovább terhelheti a családi büdzsét.

Nézzünk körbe az ajánlatok között! 

Ha a szükséges eszközök beszerzéséhez hitelre van szükségünk, akkor a személyi kölcsönök között érdemes körülnézni. Mivel hitelről van szó, nagyon fontos, hogy alaposan átgondoljuk mekkora havi kiadást tudunk vállalni. A bankok ajánlatai között ráadásul meglepően nagy különbségek lehetnek, ezért az is fontos, hogy az ajánlatokat alaposan áttanulmányozzuk.  

[button color="orange" url="http://www.money.hu/szemelyi-kolcson/szabad-felhasznalasra"]Megnézem a személyi kölcsönöket![/button]

Ha személyi kölcsön felvételén gondolkodunk, szintén fontos tudni, hogy az idei év végéig a személyi kölcsönök maximális teljes hiteldíjmutatója (thm) 5,75 százalék lehet, ám januártól ez emelkedhet. Tehát a januártól érvényes thm-et kell nézni, hogy az ideális hitelt megtaláljuk. A money.hu személyi kölcsön kalkulátorával könnyedén megtalálhatjuk a legkedvezőbb személyi kölcsönt. 

chatsimple