Mostantól rögtön megjöhetnek a fizetések

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Szeptembertől új szolgáltatással bővült az azonnali fizetési rendszer, így már a kötegelt átutalások, azaz például a fizetések is azonnal landolhatnak a bankszámlán. Mutatjuk a legfontosabbakat! 

Márciusban elindult az azonnali fizetési rendszer, amely jelentős átalakulást hozott a mindennapi bankolásban. Ahogy a korábbi cikkeinkben is írtuk az azonnali fizetési rendszer nem csak arról szól, hogy 5 másodpercen belül megérkeznek a maximum 10 milliós forintos - elektronikusan, például a netbankból vagy mobilbankból indított - belföldi, lakossági átutalások. Az azonnali fizetés éjjel-nappal működik, azaz ha este nyolc órakor vagy hétvégén bármikor utaljuk el valakinek a vacsora árát, az is öt másodpercen belül ott van a célszemélynél. A rendszert üzemeltető Giro Zrt. adatai szerint pedig jól vizsgázott az azonnali fizetés: március elejétől szeptember elejéig több mint 53 millió utalás teljesült összesen 7811 milliárd forint értékben. 

A rendszerhez több szolgáltatás kapcsolódik, amelyek egyszerűbbé, kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a pénzügyek intézését. Az egyik ilyen szolgáltatásról, a fizetési kérelemről, ami a sárga csekkeknek jelenthet komoly riválist, ebben a cikkünkben írtunk részletesen

A későbbiekben pedig még nagyobb számokat produkálhat a rendszer, ugyanis szeptembertől elindultak az úgynevezett kötegelt átutalások is. 

Azonnal megérkezhetnek a fizetések, de vannak kivételek

A kötegelt átutalás azt jelenti, hogy egyszerre több utalás is kifizethető egyidőben a rendszeren keresztül. Azaz, ha egy cég elutalja a dolgozóinak a fizetését, akkor azok is öt másodpercen belül megérkeznek. 

Kivételek persze itt is vannak: a több ezer vagy több tízezer embernek történő egyidejű utalások továbbra sem az azonnali fizetési rendszeren keresztül mennek. Ez vonatkozik a nyugdíjakra is: a Magyar Államkincstár például már jelezte, hogy a nyugdíjak nem az azonnali rendszeren, hanem továbbra is az úgynevezett éjszakai utalási rendszeren keresztül futnak be a nyugdíjasok számláira. Azt is fontos tudni, hogy a kötegelt átutalások bevezetése nem volt kötelező a bankoknak, de az MNB felmérése szerint szeptember elején már több szolgáltató megjelent vele, és a jövő év közepéig számos további pénzintézetnél válik majd elérhetővé.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy az azonnali rendszeren belül utaljunk vagy kapjuk meg a nekünk utalt összeget, semmit nem kell máshogyan tennünk. A maximum 10 millió forintos, belföldi lakossági átutalások automatikusan így teljesülnek. 

A rendszer egyik újítása, hogy már nincs feltétlenül szükség a másik számlaszámának ismeretére ahhoz, hogy utalni tudjunk neki. Azoknak az ügyfeleknek, akik a bankjuknál regisztrálták a másodlagos azonosítójukat – ami lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám – ezek megadásával is lehet utalni. Ezt viszont érdemes minél előbb megtenni, mert ezek regisztrációja most még ingyenes, azonban lehetnek olyan pénzintézetek, amelyek ezért a jövőben díjat kérhetnek majd. Eddig alig több mint 80 ezren adták meg a másodlagos azonosítójukat, azaz ügyfelek milliói ezt még nem tették meg, nekik érdemes mielőbb lépniük. Fontos a jövőben, hogy a másodlagos azonosítókat évente meg kell újítani.

Nem mindegy, milyen számlacsomagunk van

A költségeket nézve, azt is érdemes átnézni, hogy a jelenlegi bankszámla-csomagunkban mennyibe kerülnek az egyes tranzakciók. A koronavírus-járvány újabb lökést adott az elektronikus banki szolgáltatásoknak, elsősorban a kártyás fizetéseknek, azaz változtak a bankolási szokásaink. 

Kérdés, hogy tartós lesz-e ez a változás, és valóban egyre inkább háttérbe szorul-e a készpénzhasználat. Ami egyébként nagyon drága dolog, igaz, ezzel nem szembesülünk. Ugyanakkor a gazdaság számára a készpénzhasználat éves szinten több mint 400 milliárd forintos kiadást jelent. Másként, ha a felére csökkenne a készpénzhasználat, akkor fejenként minden magyar ember 20 ezer forintot takaríthatna meg. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Megnézem a bankszámlákat![/button]

Érdemes tehát átgondolni, hogy hányszor veszünk fel készpénzt, hányszor indítunk átutalást, milyen típusú bankkártyát használunk, szeretnénk-e sms-ben értesítéseket kapni vagy éppen milyen gyakran netbankolunk. A money.hu bankszámla-kalkulátorával könnyen össze lehet hasonlítani az egyes bankok ajánlatait, és megtalálni azt, amelyik az igényeinknek leginkább megfelel.