Mostantól rögtön megjöhetnek a fizetések

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Szeptembertől új szolgáltatással bővült az azonnali fizetési rendszer, így már a kötegelt átutalások, azaz például a fizetések is azonnal landolhatnak a bankszámlán. Mutatjuk a legfontosabbakat! 

Márciusban elindult az azonnali fizetési rendszer, amely jelentős átalakulást hozott a mindennapi bankolásban. Ahogy a korábbi cikkeinkben is írtuk az azonnali fizetési rendszer nem csak arról szól, hogy 5 másodpercen belül megérkeznek a maximum 10 milliós forintos - elektronikusan, például a netbankból vagy mobilbankból indított - belföldi, lakossági átutalások. Az azonnali fizetés éjjel-nappal működik, azaz ha este nyolc órakor vagy hétvégén bármikor utaljuk el valakinek a vacsora árát, az is öt másodpercen belül ott van a célszemélynél. A rendszert üzemeltető Giro Zrt. adatai szerint pedig jól vizsgázott az azonnali fizetés: március elejétől szeptember elejéig több mint 53 millió utalás teljesült összesen 7811 milliárd forint értékben. 

A rendszerhez több szolgáltatás kapcsolódik, amelyek egyszerűbbé, kényelmesebbé és gyorsabbá teszik a pénzügyek intézését. Az egyik ilyen szolgáltatásról, a fizetési kérelemről, ami a sárga csekkeknek jelenthet komoly riválist, ebben a cikkünkben írtunk részletesen

A későbbiekben pedig még nagyobb számokat produkálhat a rendszer, ugyanis szeptembertől elindultak az úgynevezett kötegelt átutalások is. 

Azonnal megérkezhetnek a fizetések, de vannak kivételek

A kötegelt átutalás azt jelenti, hogy egyszerre több utalás is kifizethető egyidőben a rendszeren keresztül. Azaz, ha egy cég elutalja a dolgozóinak a fizetését, akkor azok is öt másodpercen belül megérkeznek. 

Kivételek persze itt is vannak: a több ezer vagy több tízezer embernek történő egyidejű utalások továbbra sem az azonnali fizetési rendszeren keresztül mennek. Ez vonatkozik a nyugdíjakra is: a Magyar Államkincstár például már jelezte, hogy a nyugdíjak nem az azonnali rendszeren, hanem továbbra is az úgynevezett éjszakai utalási rendszeren keresztül futnak be a nyugdíjasok számláira. Azt is fontos tudni, hogy a kötegelt átutalások bevezetése nem volt kötelező a bankoknak, de az MNB felmérése szerint szeptember elején már több szolgáltató megjelent vele, és a jövő év közepéig számos további pénzintézetnél válik majd elérhetővé.

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy az azonnali rendszeren belül utaljunk vagy kapjuk meg a nekünk utalt összeget, semmit nem kell máshogyan tennünk. A maximum 10 millió forintos, belföldi lakossági átutalások automatikusan így teljesülnek. 

A rendszer egyik újítása, hogy már nincs feltétlenül szükség a másik számlaszámának ismeretére ahhoz, hogy utalni tudjunk neki. Azoknak az ügyfeleknek, akik a bankjuknál regisztrálták a másodlagos azonosítójukat – ami lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám – ezek megadásával is lehet utalni. Ezt viszont érdemes minél előbb megtenni, mert ezek regisztrációja most még ingyenes, azonban lehetnek olyan pénzintézetek, amelyek ezért a jövőben díjat kérhetnek majd. Eddig alig több mint 80 ezren adták meg a másodlagos azonosítójukat, azaz ügyfelek milliói ezt még nem tették meg, nekik érdemes mielőbb lépniük. Fontos a jövőben, hogy a másodlagos azonosítókat évente meg kell újítani.

Nem mindegy, milyen számlacsomagunk van

A költségeket nézve, azt is érdemes átnézni, hogy a jelenlegi bankszámla-csomagunkban mennyibe kerülnek az egyes tranzakciók. A koronavírus-járvány újabb lökést adott az elektronikus banki szolgáltatásoknak, elsősorban a kártyás fizetéseknek, azaz változtak a bankolási szokásaink. 

Kérdés, hogy tartós lesz-e ez a változás, és valóban egyre inkább háttérbe szorul-e a készpénzhasználat. Ami egyébként nagyon drága dolog, igaz, ezzel nem szembesülünk. Ugyanakkor a gazdaság számára a készpénzhasználat éves szinten több mint 400 milliárd forintos kiadást jelent. Másként, ha a felére csökkenne a készpénzhasználat, akkor fejenként minden magyar ember 20 ezer forintot takaríthatna meg. 

[button color="orange" url="http://www.money.hu/bankszamla/atlagos-hasznalat"]Megnézem a bankszámlákat![/button]

Érdemes tehát átgondolni, hogy hányszor veszünk fel készpénzt, hányszor indítunk átutalást, milyen típusú bankkártyát használunk, szeretnénk-e sms-ben értesítéseket kapni vagy éppen milyen gyakran netbankolunk. A money.hu bankszámla-kalkulátorával könnyen össze lehet hasonlítani az egyes bankok ajánlatait, és megtalálni azt, amelyik az igényeinknek leginkább megfelel.