Mire kell figyelni a vásárlási szezonban? – Több 100 ezer forintot meg lehet spórolni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

  • A járvány miatt a vásárlók átálltak az óvatos üzemmódra, a kiskereskedelmi forgalom többéves növekedés után megtorpant, a lakosság későbbre halasztotta például a nagyobb műszaki cikkek vásárlását.
  • Ugyanakkor azoknak, akiknek a most kezdődő ünnepi bevásárló időszakban lenne esedékes egy-egy komolyabb beszerzés, a hitelből történő vásárlás is megoldás lehet megfelelő mérlegelés és biztos jövedelem mellett. Ők több 100 ezer forintot is spórolhatnak, ha körültekintően választanak.
  • Egy 5 éves futamidejű 1,5 millió forintos személyi kölcsön esetében összességében akár 300-400 ezer forintos megtakarítás is elérhető, ha valaki a legjobbat választja a legdrágább helyett.

Beindultak a Fekete Péntek (Black Friday) akciók az online és hagyományos boltokban is, de az idei vásárlási szezon a koronavírus-járvány miatt jó eséllyel más lesz, mint a korábbiak. Az már az eddig megjelent adatokból is látszik, hogy a pandémia megtörte a kiskereskedelmi forgalom korábbi években látott egyenletes növekedését.

A KSH adatai szerint tavalyelőtt például 7, a múlt évben pedig 6 százalékos volt a növekedés, az idei év első kilenc hónapjában azonban mindössze 0,5 százalékos volt a többlet éves szinten.

Az óvatosság abból látszik, hogy azoknál a termékeknél - például ruhák, cipők, műszaki cikkek, bútorok, számítástechnikai eszközök - csökkent a forgalom a tavalyi növekedés után, amelyek vásárlása halasztható. A válságidőszakokban ugyanis a lakosság egy része későbbre halasztja a vásárlást. Ugyanakkor akik a mostani vásárlási szezonban tervezték nagyobb eszközök beszerzését és megfelelő, hosszú távon is biztos a munkahelyük illetve a jövedelmük, azok kedvező személyi kölcsönök segítségével vásárolhatnak - derül ki a money.hu legfrissebb összefoglalójából.

Mire kell nagyon figyelni?

„Az akciószezonban megjelennek az áruhiteles ajánlatok is, de ezeket ajánlott óvatosan kezelni, hiába tűnnek első látásra kedvezőnek. Az áruhitelek hátránya, hogy csakis az adott termékre lehet elkölteni az összeget, ráadásul az adott kereskedőnél jó eséllyel csak egy vagy nagyon kevés áruhitel-konstrukcióból lehet választani. Ezzel szemben a személyi kölcsön összege bármire elkölthető és szinte az összes bank ajánlatából ki lehet választani a legkedvezőbbet” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

A személyi kölcsönöknél az év végéig van érvényben az adósságvédelmi intézkedések között bevezetett thm-plafon. Ez csak december végéig érvényes, így a személyi kölcsönt igénylőknek a januártól érvényes thm-et kell leginkább figyelembe venniük, ez határozza majd meg a havi törlesztőrészletet.

A money.hu adatai szerint november közepén az 1,5 millió forintos, 5 éves futamidőre felvett személyi kölcsönök közül a legolcsóbbak havi törlesztőrészlete 30 ezer forint volt, összesen pedig 1,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Azért fontos a kínálat alapos áttekintése, mert a legdrágább konstrukciók esetében a havi törlesztés már 37-38 ezer forint is lehet, így akár 2,2-2,3 millió forint, vagyis jóval több lesz a teljes visszafizetendő összeg.

Jelentős különbségek

A fenti példában az öt évre felvett 1,5 millió forintos személyi kölcsönökről volt szó, de érdemes megnézni más futamidőnél és hitelösszegnél is a különbségeket. Így kiderül, hogy még jelentősebbek lehetnek az eltérések.

Ha például valaki alapos mérlegelés után úgy dönt, hogy tudja vállalni egy 2 millió forintos személyi kölcsön fizetését három esztendő alatt, akkor a money.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint a legkedvezőbb ajánlattal rendelkező bankok 62 ezer forintos havi törlesztőrészletet “kérnek”. A legdrágábbak konstrukciók esetében pedig ez már 72-75 ezer forintot jelent havonta. Vagyis a teljes visszafizetendő összeg 300-400 ezer forinttal magasabb lehet.

chatsimple