Így vásárolj biztonságosan online!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Évek óta egyre többen vásárolnak online, a koronavírus-járvány már rátett egy lapáttal erre és most jön még csak a karácsonyi hajrá. A Black Friday-akciók és az ünnepi bevásárlószezon közeledtével még fontosabb, hogy odafigyelj a kártyás vásárlásra!   

Elindultak a Black Friday-akciók a hagyományos boltokban és a webshopokban is, az amerikai piacról eredő Fekete Péntek pedig az ünnepi bevásárlási időszak kezdetét is jelenti. Más kérdés, hogy a magyar kereskedők több Fekete Pénteket is tartanak, mindenesetre tény, hogy november közepén elrajtolt a szezon, amely  a koronavírus-járvány miatt biztosan más lesz a mint az eddigiek.  

Egyrészt azért, mert a a járvány megtörte a kiskereskedelmi forgalom korábbi években látott egyenletes növekedését. Az utóbbi években tapasztalt 6-7 százalékos növekedésből az idén, az év első 9 hónapjában 0,5 százalékos plusz lett, vagyis alig vásároltak többet a tavalyinál. Másrészt a  járványhelyzet miatt pedig egyre többen fordultak az online boltok felé és intézik a bevásárlást érintkezésmentesen. A hivatalos adatok szerint az internetes (és csomagküldő) kiskereskedelem az idén - januártól szeptemberig - 33 százalékkal nagyobb forgalmat mondhatott magáénak, mint egy évvel korábban.  

Figyelj, mire kattintasz! 

Az online vásárlás egyszerű és kényelmes, ráadásul kártyával könnyedén és gyorsan tudsz fizetni is a virtuális térben is. A bankkártyás fizetés biztonságos, azonban neked is figyelned kell pár dologra. Az internetes csalások száma ugyanis évről évre nő világszerte, ezért nem árt résen lenni és figyelmesen vásárolni a virtuális térben is. Mutatjuk, mire kell figyelned!

Vigyázz az adataidra!

A legfontosabb, hogy soha, senkinek ne add meg a bankkártyád adatait e-mailben, telefonon vagy valamilyen üzenetküldő alkalmazásban! A bankkártyádhoz tartozó PIN-kódodat jegyezd meg, ne add meg senkinek és ne tartsd a kártyát mellett papírra felírva. Az utóbbi években egyre többször “támadtak” az adathalászok, akik gyakran e-mailben vagy telefonon kérnek kártya- vagy netbanki belépéshez szükséges adatokat. Nem szabad bedőlni ezeknek a kísérleteknek. Fontos azt is tudni, hogy a bankod soha nem kér tőled olyan adatokat, amivel be lehet lépni az internetbanki felületre. 

Ha mégis ilyen kéréssel találkozol, akár sms-ben, e-mailben vagy más formában, akkor legyél gyanakvó. Minden esetben alaposan nézd meg az e-mail címet is, amelyről az üzenet jött. A csalók gyakran az eredetihez nagyon hasonló címeket használnak. Ha gyanúsnak tűnő e-mailt kapsz, vedd fel a kapcsolatot a bankoddal vagy az adott szolgáltatóval.

Hasonlóképpen, vásárlás előtt a weboldal URL-címét is fontos ellenőrizni. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet arra hívta fel a figyelmet az ünnepi időszak előtt, hogy a csalók a hamis biztonságérzet kialakítására törekednek, vagyis igyekeznek elhitetni a felhasználókkal, ellenőrzött weboldalról rendelnek, és sokszor a biztonságos oldalakhoz nagyon hasonló arculati elemeket használnak. Ezeken az oldalakon gyakran magyartalan, értelmetlen mondatok vannak. Azt is érdemes ellenőrizned vásárlás előtt, hogy a weboldal rendelkezik-e biztonsági tanúsítvánnyal, vagyis az URL-cím előtt csak a „http” szerepel, vagy pedig a „https”. 

Vigyázz az eszközeidre! 

Az online fizetés és az online bankolás biztonságának garantálásáért a bankok minden megtesznek, de fontos, hogy te is ügyelj azokra az eszközökre, amelyeket online fizetésre, bankolásra használsz

Használj ezeken megbízható vírusirtót, védd az eszközöket kóddal, akár ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses zárral! Ma már vannak olyan - igaz fizetős - védelmi szoftverek, amelyek egy zárt böngészőfelületet biztosítanak a netbankoláshoz. Ha használtad a netbankodat, utána mindenképpen lépj ki a felületről és ne a böngésző ablakának bezárásával fejezd be a műveletet. Érdemes a netbankolás után a böngésződ tárolóját (előzmények) is kiüríteni. 

Kihagyhatatlan ajánlatok

A Black Friday időszakában rengeteg leértékeléssel találkozhatsz, azonban a Nemzeti Kibervédelmi Intézet szakértőjének figyelmeztetése szerint ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az jellemzően nem is igaz. Ha egy webshopban az eredeti ár töredékéért látsz egy bizonyos terméket, kezdj el gyanakodni, hogy csalókkal van dolgod. 

Erős ügyfél-hitelesítés, mi az? 

Ha megtaláltad az adott webshopban az áhított terméket, akkor a fizetésre is figyelni kell. A kártyás fizetés ma már még biztonságosabb a közelmúltban élesített és a jövőben érvénybe lépő szabályoknak köszönhetően. Az úgynevezett “erős ügyfél-hitelesítésről” van szó, amely egy uniós szabályozás, a célja pedig a csalások csökkentése és az online fizetések biztonságosabbá tétele. 

A Magyar Bankszövetség arra hívja fel a figyelmet, hogy az új szabályok szerint az internetes vásárlások alkalmával az eddiginél több adatra lesz szükség, hogy zöld utat kapjon egy-egy kártyás tranzakció. Az online vásárlások esetén a kereskedő vagy a bank által a netes vásárlásra létrehozott speciális, védett felületen a bankkártyaszám, a név, a kártya lejárati dátuma és az ellenőrző, CVC-kód megadása nem lesz már elegendő. 

Januártól ezek megadása mellett olyan azonosításra is szükség lesz, ami megerősíti, hogy a tranzakciót valóban a kártyabirtokos indította el. A többlépcsős azonosítás bankonként eltérő lehet: használható a bankkártyát kibocsátó bank egyszer használatos üzenetküldő kódja, vagy a mobiltelefonon keresztül leadott jelszavas vagy biometrikus azonosítás is. 

Az internetes fizetések biztonságát mutatja, hogy tavaly 146 millió ilyen tranzakció volt Magyarországon, 1 millió tranzakcióra pedig csupán 33 internetes csalással érintett jutott.