Koronavírus kontra bankolás – így állunk most

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A járványhelyzet az élet szinte minden területén változást hozott, így abban is, ahogyan fizetünk vagy bankolunk. Bár itthon még mindig jelentős rajongótábora van a készpénznek, egyre többen szavaznak bizalmat az elektronikus megoldásoknak. Az átállást segíti, hogy már az idén is számos olyan szolgáltatás indult el, amelyek a készpénzhasználatot csökkentik, jövőre pedig az eddiginél még több helyen lehet majd elektronikusan fizetni. 

A koronavírus-járvány a pénzügyek intézését is jelentősen megváltoztatta, a járványhelyzet a kijárási korlátozásokkal együtt felgyorsította a digitális megoldások népszerűségének növekedését. A bankkártyás fizetések száma és összege ugyanis évek óta meredek emelkedőn van, öt év alatt megtriplázódott az összeg. Erre tett rá egy lapáttal a járvány, sokan a bankkártyát választották és választják a pandémiás helyzetben, ráadásul az internetes vásárlások forgalma is felfutott, amelyeknél szintén gyakori a bankkártyás fizetés. 

Ezzel párhuzamosan azonban a készpénznek még mindig komoly rajongótábora Magyarországon és a forgalomban lévő készpénz mennyisége nemzetközi összehasonlításban is magas. Olyannyira, hogy a hivatalos adatok szerint július végén rekordot, közel 7 ezer milliárd forintos szintet ért el a készpénzállomány. Arról pedig már több cikkünkben írtunk, hogy a készpénzállomány fenntartása rengeteg pénzbe is kerül. 

Egyre nagyobb a nyitottság

Hasonló eredményre jutott az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) szeptember és október között végzett országos reprezentatív kutatása is. Ebből kiderül, hogy bár továbbra is a készpénz a leginkább használt fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a különböző készpénzkímélő fizetési megoldások volumene. A magyarok egyre nagyobb számban használnak korszerű infokommunikációs eszközöket, és ezek segítségével egyre többen fizetnek elektronikusan.  

Növekszik a mobilfizetési megoldások népszerűsége, de egyre népszerűbbek a QR-kód alapú szolgáltatások is. A mobilfizetés egyébként a Mastercard adatai szerint újabb rekordokat döntött Magyarországon, a mobiltárcás tranzakciók száma közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között. A hivatalos adatok szerint több mint félmillió bankkártyát költöztettek mobiltelefonjukba a magyar felhasználók. Saját mobiltárcás megoldás hat banknál érhető el Andorid rendszerű okostelefonokra, emellett hét szolgáltató kínál Apple Pay-es fizetést.

Az elektronikus fizetési megoldásokat - tehát a bankkártyák mellett például az okoseszközökkel vagy akár QR-kóddal való fizetést - januártól még több üzletben és szolgáltatónál lehet majd használni. Ugyanis ott, ahol elektronikus pénztárgép működik, lehetőséget kell biztosítani az elektronikus fizetésre is. Ez a kormányzati számítások szerint 50-60 ezer új helyet jelent és több tízmilliárd forinttal csökkenti majd a készpénzhasználatot.

Számos újdonság rajtolt az idén

Az elektronikus fizetésre való átállást könnyíti meg, hogy már az idén is több olyan szolgáltatás indult útnak, amely a készpénzhasználatot hivatott csökkenteni és a mindennapi bankolást, fizetést teszi még kényelmesebbé. Többéves felkészülés után elindult az azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belül célba juttatja a legtöbb átutalást a hét minden napján, minden órában. Azaz akár fizetni is tudunk kényelmesen, gyorsan és készpénzmentesen, ha azonnali utalással rendezzük a számlát például egy boltban vagy így osztjuk el a barátokkal közös vacsora árát. 

Az azonnali fizetési rendszer azonban nem csak arról szó, hogy villámgyorsan célba érnek az utalások, a rendszerre több, az ügyfelek életét megkönnyítő újdonság is épül. Az egyik ilyet az úgynevezett másodlagos azonosítók jelentik. Ezentúl ugyanis nem feltétlenül kell tudni a bonyolult, 16-24 számjegyű bankszámlaszámokat egy-egy utalás indításakor, elég megadni a címzett úgynevezett másodlagos azonosítóját, azaz az e-mail címét, mobiltelefonszámát vagy adószámát. Ehhez persze az kell, hogy akinek megy az utalás, az a másodlagos azonosítók közül valamelyiket regisztrálja a bankjánál. Ráadásul érdemes ezt minél előbb megtenni. 

Érdemes  minél hamarabb lépni

„A másodlagos azonosító – tehát az e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám – regisztrációja a legtöbb banknál az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta ingyenes, azonban a későbbiekben a pénzintézetek már pénzt – 1-2 ezer forintos regisztrációs díjat – kérhetnek ezért. Sok bank esetében december vége a határidő, de van, ahol meghosszabbították az ingyenes időszakot jövő április végéig vagy 2021 nyaráig” – hívta fel a figyelmet Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Sokan ezt még nem tették meg: szeptember közepéig mindössze 80 ezren regisztráltak másodlagos azonosítót pedig többmillió bankszámlás számára nyitott a lehetőség.

A másodlagos azonosító regisztrációja pedig apropót ad arra, hogy mindenki megnézze, mennyibe kerül neki a mindennapi bankolás. Érdemes a bankszámladíjakat ellenőrizni, például a money.hu bankszámla-kalkulátorával.

Az egyes konstrukciók között ugyanis lényeges különbségek lehetnek. Apróságnak tűnhet, de a pénzügyek tudatos intézéséhez az is hozzátartozik, hogyan és mennyiért utalunk vagy mivel fizetünk.