Pénzügyek: így készülj 2021-re!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Számos pénzügyeket érintő változással indul a 2021-es év: bővül az otthonteremtési program, eredeti formájában hosszabbodik a moratórium és egyre több helyen lehet majd elektronikusan fizetni. December végén érdemes tehát pénzügyileg is értékelni az elmúlt időszakot és felkészülni a következő évre. 

Év végén sokan vetnek számot az eddig történtekkel és készülnek fogadalmakkal az előttük álló évre. Ugyanakkor már kevesebben vannak azok, akik a számvetésbe a pénzügyek területét is bevonják, pedig a pénzügyileg is sikeres új évhez fontos tisztában lenni a várható kiadásokkal és az anyagi lehetőségekkel.

A tervezést nehezíti idén a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság, hiszen a vírus nem csak a tervezett programokat húzza keresztül, de sokan vesztették el a munkájukat vagy vált kiszámíthatatlanabbá a megélhetésük. 

Vedd számba a kiadásaidat!

Első lépésként - ha még nem tetted meg - érdemes összeszedned a havi, rendszeres kiadásaidat. Itt nem kell bonyolult módszerekben gondolkoznod, bőven elég egy füzet, egy Excel-táblázat, de, ha szeretnéd költségtervező applikációkat is használhatsz. 

  • A lényeg, hogy minden költséget írj össze, azaz legyen benne a villanyszámlán át a közös költségig az internetelőfizetésed díja is.
  • Ha megvan az összeg, akkor írd össze az összes, rendszeres bevételedet is.
  • Szedd össze azt is, hogy jövőre milyen extra kiadásokkal számolhatsz, azaz tervezel-e például felújítást, elromlott-e valamilyen háztartási gép, amit pótolni kell.
  • Az is meglehet, hogy a költségeket látva rájössz, hogy bizonyos tételekre nagyon sokat költesz. Ha ez egy szolgáltatás ára, például a mobilszámlád, akkor érdemes megnézni, van-e olcsóbb csomag vagy más szolgáltatónál jobb ajánlat. Ha például az étkezés, a kávézás emészt fel tetemes összeget, akkor megnézheted, mennyivel jössz ki olcsóbban egy otthon készített ebéddel. 

A banki költségek is számítanak

A kiadásokhoz a pénzügyi kiadások, azaz például a bankszámla-díjak is hozzátartoznak. Ezeknek az összesítésében és összehasonlíthatóságában segít a bankodtól januárban érkező egységes díjkimutatás. Ez a banki költségeidet, – például az utalások, netbankhasználat vagy éppen az sms-szolgáltatás díjait – részletezi. 

A kimutatás – hasonlóan például a mobilszámládhoz – pontosan részletezi majd az igénybe vett szolgáltatásokat és azt is, hogy azokért mennyit fizettél. Mivel egységes elszámolásról van szó, az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és egyszerűbben tudsz váltani, ha drágának találod a saját szolgáltatódat. A különböző bankszámlacsomagok között ugyanis  éves szinten akár több tízezer forintos eltérés is lehet. 

A pénzintézetek ajánlatait könnyen össze tudod hasonlítani a money.hu bankszámla-kalkulátorával is. 

Próbálj megtakarítani!

A fennmaradó összegből - ha teheted - fontos lenne, hogy félre is tudj tenni. A K&H felmérése szerint például a magyarok 36 százaléka mindössze egy hónapig tudna megélni a meglévő megtakarításából, ha megszűnne a rendszeres havi jövedelme. 

  • Minden megtakarítás többet jelent hosszú távon annál, mintha semmit nem tennél félre, ezért kezd a spórolást akkora összeggel, amekkora belefér jelenleg a büdzsédbe. Ha pedig az anyagi lehetőségeid javulnak, akkor növeld a félretett összeget is! A spórolásban segíthet a japán „kakeibo” nevű módszer is, amelyről itt írtunk korábban részletesen.
  • Amennyiben megteheted, érdemes már a fizetésed megérkezésekor félretenni egy bizonyos összeget, és nem arra hagyatkozni, ami a hó végén megmarad.

Találd meg a megfelelőt! 

A hitellel rendelkezőknek fontos tudniuk, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítésének részeként, egy sor egyéb intézkedés mellett azt is bejelentették, hogy az eredeti formájában hosszabbodik a moratórium 2021 közepéig. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg.

  • Azoknak azonban, akik 2020 decemberében még nem vették igénybe a moratóriumot, azaz törlesztettek, de 2021-ben már szeretnének élni a haladékkal, a fizetési moratórium igénybevételére vonatkozó szándékukat előre, írásban vagy a hitelező által rendszeresített elektronikus úton be kell jelenteniük a hitelezőnek.

Ez azonban nem jelenti a tartozás elengedését, a moratórium lejárta után, tehát a jelenlegi információk alapján, 2021 júliusától meg kell kezdeni a törlesztést. Ha van hiteled, és igénybe veszed a moratóriumot, akkor az idei év tervezésénél ezért mindenképpen kalkulálj az év második felétől megjelenő törlesztőrészlettel is.

Ha tervezel az idén nagyobb beruházásokat is, akkor ezekhez hitelt is igénybe vehetsz. A hitelek azonban hosszú távú elköteleződést jelentenek, ezért csak akkor vágj bele, ha megfelelő, stabil anyagi háttérrel rendelkezel.

A különböző személyi kölcsönök vagy lakáshitelek között jelentős különbségek lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy alaposan tanulmányozd a feltételeket. Érdemes a saját bankod mellett más pénzintézet ajánlatait is átböngészned, lehet, hogy sokkal jobb ajánlatra bukkansz. Az ajánlatok összehasonlításában segíthet a money.hu személyi kölcsön és lakáshitel-kalkulátora.

chatsimple