Márciustól jönnek a pluszok nélküli energiacímkék

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Március 1-jétől minden üzletnek és online kiskereskedőnek alkalmaznia kell az uniós energiacímke új változatát – idézte az MTI az Európai Bizottság hétfői közleményét.

A korábbi A+++-tól D-ig terjedő minősítés helyett 2021 márciusa óta a termékek energetikai besorolása A-tól G-ig terjed. Az A osztályú készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát, a G osztályba soroltak pedig a legtöbbet. Az A-G skála szigorúbb az eddiginél, egyelőre nagyon kevés termék éri el a legjobb (A) minősítést.

Termékkategóriák

Kezdetben, most márciustól erre négy termékkategóriára vonatkozik az új jelölés:

  • hűtőszekrények és fagyasztók
  • mosogatógépek
  • mosógépek
  • televíziókészülékek

2021. szeptember 1-jétől a villanykörtéket és a lámpákat is az új energiaosztályokat jelölő címkékkel kell ellátni. Az elkövetkezendő években pedig további termékek következnek.

Valamennyi, az EU piacán forgalomba kerülő készüléket regisztrálni kell egy új uniós adatbázisban, az úgynevezett EPREL-adatbázisban. Ez az energiacímke-köteles termékek adatbázisát jelenti. Ez még inkább megkönnyíti a termékek összehasonlítását.

Március 1-jétől a környezettudatos tervezésre vonatkozóan több szabály is hatályba lépett, különösen a javíthatóságot érintők. A gyártók vagy importőrök mostantól kötelesek a szakszervizek rendelkezésére bocsátani egy sor alapvető alkatrészt a modell utolsó darabjának az uniós piacon forgalomba hozatalát követően legalább 7-10 évig.

– MTI 2021. március 1., hétfő

Energiacímkék

A felsorolt termékkörökben az értékesítésre szánt termékeket kötelező az új típusú energiacímkével ellátni, a címkéket a vásárlók számára jól látható helyen kell elhelyezni. A címkéken több új elemnek is szerepelnie kell. Többek között egy olyan QR-kódnak, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy további információkat szerezzenek az adott termékről.

Internetes értékesítés esetén a vételárral azonos betűméretben jól látható helyen kell feltüntetni a termék energiacímkéjét, vagy energiaosztályát egy nyíl emblémával, amely linkként az energiacímkére mutat.

Háztartási gépek vásárlása

Vásárlóként egyre inkább fontosnak tartjuk az energiatakarékosságot akkor is, amikor háztartási gépet vásárolunk. Ugyanakkor az is lényeges szempont, hogy számunkra megfizethető áron jussunk hozzá a kívánt termékhez. De mit tudunk tenni akkor, ha nincs meg a pénzünk rá, vagy csak részletekben tudnánk kifizetni a kiválasztott gépet?

Különösen fontos kérdés lehet ez abban a nem éppen kellemes szituációban, amikor egyik vagy másik háztartási gépünk elromlik, és újat kell vennünk helyette, mert például nem éri meg a javíttatása vagy nem is lehet megjavítani. Ilyenkor bizonyos esetekben megoldást jelenthetnek a különböző áruhitelek, folyószámlahitelek, személyi kölcsönök vagy hitelkártyák.

A hitelkártya egy olyan, bank által kibocsátott kártya, mellyel a hitelkeret erejéig lehet vásárolni. Havi zárás előtt érdemes a teljes tartozást visszafizetni, így elkerülhető a kamatfizetés. A hitelkártya működéséről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben. A hitelkártyás kedvezményekről itt írtunk általánosságban, hitelkártya-összehasonlítónkban pedig az egyes hitelkártyák konkrét kedvezményeit és költségeit is meg lehet nézni.

A személyi kölcsön olyan szabadon elkölthető készpénz, amit tárgyi vagy ingatlanfedezet nélkül lehet felvenni. Feltétele és egyben fedezete a rendszeres munkabér. A hitelösszeg bármire elkölthető. A személyi kölcsön egyik legfontosabb előnye, hogy gyorsan elbírálják, és hamar, akár pár nap alatt is folyósíthatják a pénzt. Ahhoz, hogy átlássuk a lehetőségeinket, célszerű megismerni a különböző pénzintézetek ajánlatait és konstrukcióit. Ebben is segít a money.hu személyi kölcsön kalkulátora.

A megtakarítás fontosságára a money.hu szakértői különösen felhívják a figyelmet. Ahogy arra is, hogy hitelfelvétel előtt mérlegeljünk, belefér-e a havi törlesztőrészlet a költségvetésünkbe. A folyószámlahitel és hitelkártya esetében is gondoljunk az összeg visszatörlesztésére. Fontos, hogy anyagi kereteink túlfeszítése nélkül próbáljuk megvásárolni a kiválasztott háztartási gépet.

chatsimple