Egyéves a hitelmoratórium

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

A koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratórium haladékot adott a hitellel rendelkezőknek az esedékes havi törlesztések befizetésére, ha a hitel folyósítására 2020. március 19-ét megelőzően került sor. A moratórium az eddigi szabályok szerint idén június végéig tart, ezért fel kell készülnie az érintetteknek arra, hogy néhány hónap múlva újra el kell kezdeni a törlesztést.

Kiknek jelenthet segítséget a hiteltörlesztés átmeneti halasztása?  Jól teszi, aki él vele? Mit tegyen, aki időközben szeretne élni vele? És aki ki akar szállni? Mi lesz, ha vége lesz? Hasonló kérdések sokakban felmerültek már. Válaszainkkal segítünk!

Kinek segíthet a moratórium és meddig tart?

A hitelmoratóriummal több mint egymillió háztartás élt és él jelenleg is, ez átmeneti pénzügyi könnyítést jelent azoknak, akik a járvány miatt elvesztették munkahelyüket, vagy más okból nem tudják kigazdálkodni a havi törlesztőrészleteket a jövedelmükből. A hitelmoratóriumot Magyarországon egy éve, tavaly márciusban vezették be, szinte rögtön azután, hogy hazánkban is megjelent a koronavírus.

A tavalyi év végéig jelentették be a hiteltörlesztési moratóriumot, de már ősszel szó volt róla, hogy hosszabbítani fogják, ám nem mindenkinek. Az akkori rendelet szerint a gyermeket nevelők, közfoglalkoztatottak, munkanélküliek és a nyugdíjasok kaptak volna újabb fél év haladékot. A vállalkozások közül pedig csak azok, akik pénzügyi nehézséggel küzdenek, és külön kérvényezik. Azonban még karácsony előtt ezt megváltoztatva, az eredeti formájában hosszabbították meg, így folytatódik tovább az általános hitelmoratórium, a jelenlegi szabályok szerint június végéig.

Mi történik a hitelemmel a moratórium alatt?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a hitelmoratórium alatt az adósok csak haladékot kapnak a hiteltörlesztésre, szó sincs elengedésről. Ezért tudatos előre tervezéssel fel kell készülni arra az időszakra, amikor újra meg kell kezdeni a törlesztést – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

A moratórium időszakában felhalmozódó kamatok nem kerülnek tőkésítésre, ez azt jelenti, hogy nem lesz belőlük tőketartozás. A felhalmozódott kamatot az adósok a meghosszabbított futamidőben fizetik majd vissza. A havi törlesztés összege ugyanis nem lehet magasabb, mint amit eredetileg (korábban) is fizettünk. (Kivételek ez alól a változó kamatozású hitelek, amelyeknél függetlenül a moratóriumtól, változhat a kamat és a havi törlesztőrészlet.)

Ha neked is változó kamatozású hiteled van, érdemes megfontolnod a hitelkiváltást. Ezáltal biztonságosabb, akár a futamidő végéig fix kamatozásúra cserélheted hiteled, így a törlesztőrészleted is végig ugyanannyi marad. A money.hu hitelkiváltás kalkulátorával megtalálhatod a számodra megfelelő hitelt.

Emiatt az eredeti futamidő nem csak a moratórium időszakával, hanem annál többel hosszabbodik majd meg – annyival többel, ameddig a moratórium alatt be nem fizetett kamatokat is visszatörlesztjük.

Mindezek fényében nem releváns kérdés az, hogy aki él vele, jól jár-e vagy nem, hiszen az átmeneti könnyítés sokaknak segítség a pandémia idején a mindennapokban, ám később a visszafizetés során az eredetinél hosszabb futamidőre és a moratórium alatt meg nem fizetett kamatok megfizetésére számítani kell. Fontos megjegyezni azonban azt is, hogy az adósminősítésünket nem befolyásolja, ha élünk a hitelmoratóriumal.

Változtatás lehetséges?

A hiteltörlesztési moratórium igénybevétele vagy folytatása az időszaka alatt bármikor változtatható. Ha az élethelyzetünk kedvezőtlenebbre fordul, és igénybe kívánjuk venni a moratóriumot, még most is megtehetjük. Akkor is, ha korábban már éltünk vele, majd folytattuk a törlesztést. Fel kell venni a kapcsolatot a bankunkkal, ha változtatni szeretnénk azon az állapoton, amelyben a moratórium tekintetében éppen vagyunk.

Azt is jelezni kell a bankunk felé, ha ki szeretnénk lépni a moratóriumból. Erre bármikor lehetőségünk van.  A money.hu szakértői szerint akinek az anyagi helyzete ezt megengedi, annak érdemes folytatni a törlesztést.

Mi lesz júliustól?

A jelenleg érvényes rendelet szerint tehát a hiteltörlesztési moratórium 2021. június 30-ig tart. Még nincsenek információk arról, hogy számíthatnak-e az adósok hosszabbításra. Találgatás helyett koncentráljunk inkább a tényekre, ami pedig jelenleg az, hogy júliustól előreláthatólag újra meg kell kezdeniük a hiteltörlesztést az érintett adósoknak. Fontos tehát, hogy készüljünk előre erre az időszakra. Ha van rá módunk, próbáljuk úgy tervezni a költségeinket, hogy ne okozzanak majd gondot a havi törlesztőrészletek.

Azonban, ha valamilyen okból nem tudjuk fizetni a tartozásunk havi részleteit, a legfontosabb, hogy ezt jelezzük a bankunk felé. Ez azért lényeges, mert a bank akkor tud segíteni, ha értesül róla, hogy fizetési gondunk van. Ilyenkor egyedi elbírálás alapján a tartozás átütemezésével csökkenthetik havi részletünket, vagy akár az is elképzelhető, hogy – hasonlóan a moratóriumhoz – szüneteltethetik a fizetési kötelezettséget. Ezekben az esetekben az eredeti futamidő kitolódik, de átmenetileg csökkenhet a havi kiadásunk.

Szintén csökkenhet a havi törlesztőrészlet, ha előtörlesztjük a hitelünk egy részét, amennyiben van rá lehetőségünk. Jó tudni azonban, hogy az előtörlesztésnek díja is lehet. A már említett hitelkiváltás is jó megoldás arra, hogy csökkenjen a törlesztőrészletünk, főleg az évekkel korábban igényelt hitelek esetében. A hitelfedezeti biztosítás vagy a jövedelempótló biztosítás is segítség lehet nehezebb időkben, azonban fontos, hogy ezekkel előre kell tervezni, mert van bizonyos átfutási idejük a megkötést követően, tehát nem elég akkor megkötni, amikor már gondban vagyunk.

chatsimple