Tovább hosszabbodik a hitelmoratórium

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Már május közepén lehetett hallani arról, hogy meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, mindezt csak a legutóbbi Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. A hitelmoratóriumot a jelenlegi szabályok szerint fogják meghosszabbítani augusztus 31-ig. Mi várható? Mutatjuk!

A hitelmoratórium újbóli meghosszabbítása két hónappal tolta el a törlesztés megkezdését, az adósoknak 2021. június 30. helyett augusztus 31-ig nem kell befizetniük hitelük havi törlesztőrészletét. Fontos tudni, hogy ez a halasztás sem jelent elengedést, csak szüneteltetést, azaz a havi részleteket később meg kell majd fizetniük az érintetteknek.

Újbóli hosszabbítás

A hitelmoratóriumot, mint adósvédő intézkedést a koronavírus-járvány kezdeti időszakában, 2020 márciusában vezették be, eredetileg 2020. december 31-ig. Azonban már tavaly ősszel a hosszabbításról döntött a kormány, azonban csak egy szűkebb körnek, magánszemélyek és vállalkozások esetén is. Viszont az év végén mégiscsak minden érintett számára meghosszabbították a moratórium lehetőségét.

Fontos hangsúlyozni, hogy a hitelmoratórium csak azokra az adósokra vonatkozik, akiknek a hitelüket 2020. március 19-ét megelőzően folyósították. Ez most sem lesz másképp. A moratórium lehetősége a következő, augusztus 31-ig történő meghosszabbítása során is csak azoknak áll fenn, akik a 2020. március 19-i időpontnál korábban folyósított hitellel rendelkeznek.

Mi a teendője az érintetteknek?

Mivel a hitelmoratórium a jelenlegi formájában hosszabbodik meg augusztus 31-ig, így a jelenlegi szabályok érvényesek rá. Azaz, akinek a hitele moratóriumban van, az automatikusan benne is marad. Feltéve, ha az adós nem kíván ezen változtatni. Ugyanis a hitelmoratórium igénybevétele vagy a törlesztés folytatása bármikor változtatható, a változtatást pedig jelezni kell a hitelt nyújtó bank felé.

Az átmeneti könnyítés sokaknak segítség lehet a mindennapokban, azonban arra számítani kell, hogy később az eredetinél hosszabb lehet a futamidő, és a moratórium alatt meg nem fizetett kamatokat is meg kell fizetni. A money.hu szakértői szerint akinek az anyagi helyzete ezt megengedi, annak érdemes folytatni a hitelének törlesztését.

Kiknek jelenthet segítséget a hiteltörlesztés átmeneti halasztása?  Jól teszi, aki él vele? Mit tegyen, aki időközben szeretne élni vele? És aki ki akar szállni?

- megválaszoltuk kérdéseidet korábbi cikkünkben.  

Mi várható később?

Egyelőre az augusztus 31-i dátumot vehetjük biztosnak a hitelmoratórium kapcsán, a továbbiakkal kapcsolatban még nagy a bizonytalanság. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy ezt követően egy hosszabb átmeneti időszakban gondolkodnak, illetve tárgyalnak a Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal. A miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában megerősítette az augusztus végéig tartó hosszabbítást, de további részletekről nem beszélt. Annyit elmondott, hogy a moratórium kivezetése komoly szakmai kérdés. Azért adtak plusz két hónapot, hogy a kormánynak és a bankoknak legyen ideje ezt kidolgozni.

Mi, a money.hu szakértői folyamatosan követjük a hitelmoratóriummal kapcsolatos híreket, és a megjelenő rendeleteket. A jövőbeni változásokat is közzétesszük oldalunkon. Azonban fontos megemlíteni a későbbiekre vonatkozóan, hogy az érintett adósok készüljenek arra az időszakra, amikor újra meg kell kezdeniük majd a hiteltörlesztést. Már most próbálják úgy tervezni a költségeiket, hogy ne okozzanak majd gondot a havi törlesztőrészletek.


Benned is felmerült, hogy miért nem csak a moratóriumban töltött hónapok számával hosszabbodhat a futamidő, hanem annál többel is? – Korábbi cikkünkben elmagyaráztuk, miért van ez így.

chatsimple