Felgyorsult a hitelexpressz

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Éven belül duplázódott a hitelkiáramlás a lakáshiteleknél - Nagyon látványos eredményeket ért el a lakáshitelpiac az idén, az adatok azt mutatják, hogy kezd eltűnni a járvány okozta bizonytalanság. A lendületet jellemzi,hogy májusban rekordszintre nőtt az új lakáshitel szerződések összege, a 120 milliárd forintos érték pedig a januárinak a duplája.

Majdnem 461 milliárd forint. Ennyiért kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok az év első öt hónapjában. Ez a múlt év azonos időszakához képest - amikor a koronavírus-járvány miatt az első negyedév jó teljesítménye után már fékezett a piac - több mint 21 százalékos növekedésnek felel meg. Beszédesebb, hogy 2019 első öt hónapjához viszonyítva is 23 százalékos többletet takar. 

Ritkaság: éven belül duplázás

A több mint 20 százalékos éves növekedés önmagában jelentős, de a havi bontás alapján a lakáshitelpiac bővülésének dinamikája is beszédes. Májusban újabb rekord született: az áprilisi közel 108 milliárdos csúcs után az ötödik hónapban 120 milliárd forintra rúgott az új lakáshitelek szerződéses összege. A korábbi hónapokat nézve kiderül, hogy 

  • januárban még 59 milliárd, 
  • februárban 69 milliárd, 
  • márciusban 105 milliárd
  • áprilisban 108 milliárd, 
  • májusban pedig 120 milliárd forintnál járt a piac. 

Azaz januárhoz képest májusra megduplázódott az összeg. A kiemelkedő májusi eredményhez hozzájárulhatott a járványszabályok enyhítése, valamint az, hogy akkor már sejteni lehetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank júniusban kamatot fog emelni, ezért sokan igyekeztek mielőbb megkötni a lakáshitel-szerződést. 

Kapaszkodnak

A lakossági hitelpiac másik fontos szegmense, a személyi kölcsönöké még lemaradásban van a járvány előtti szinthez képest, de ezen a piacon is látható a fejlődés. Január és május vége között a bankok 171 milliárd forintért kötöttek személyikölcsön-szerződéseket. Ez a pandémia előtti helyzethez, azaz 2019 első öt hónapjához képest még 26 százalékos elmaradást jelent. Ugyanakkor májusban már 40 milliárd forint felett volt az összeg, ami megfelel a járvány előtti havi átlagszintnek.

Felfelé repülnek a kamatok

Ahogy arról fentebb szó volt, a Magyar Nemzeti Bank június végén a várakozásoknak megfelelően, az infláció gyorsulása és az inflációs várakozások kordában tartása miatt megemelte az alapkamatot, sőt, újabb kamatemeléseket helyezett kilátásba. Ezért a hitelfelvételt fontolgató háztartások számára most különösen fontos, hogy alaposan áttnézzék a piaci kínálatot, legyen szó akár személyi kölcsönről vagy éppen lakáshitelről, mert a változó kamatkörnyezetben a bankok nagyon gyorsan módosíthatnak a feltételeiken. 

A piaci kínálatból a legjobb megoldás kiválasztásában egyfelől zsebbe vágó segítséget nyújt a money.hu személyikölcsön-kalkulátora vagy a money.hu lakáshitel-kalkulátora.  A money.hu szakértői pedig minden érintettnek szakmai segítséget tudnak adni a hitelfelvételhez, például naprakészen ismerik az bankok aktuális hitelfeltételeit. 

chatsimple