Az NHP Hajránál is olcsóbb lehet a Széchenyi Kártya GO!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Bár az MNB NHP Hajrá hitelprogramjának kerete kimerült, a vállalkozások a korábbi MFB és EXIM termékeket, így a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt továbbra is igényelni tudják. A hónap elejétől pedig elérhető a Széchenyi Kártya Program új hitelcsomagja a Széchenyi Kártya GO!, amely még az NHP feltételeinél is kedvezőbb lehetőséget kínál a vállalkozásoknak – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Kiemelkedő NHP-eredmények

Óriási szerepe volt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) abban, hogy a koronavírus járvány a vállalkozások számára nem jelentett drasztikus törést, ugyanis az első korlátozások után szinte azonnal, 2021. áprilistól bevezetett NHP Hajrá hitelprogramban biztosított 3000 milliárd forintos keretből nagyjából 40 ezer vállalkozás juthatott államilag támogatott, kedvezményes kamatozású kölcsönhöz. Ha hozzávesszük, hogy Növekedési Hitelprogram 8 éve alatt 74 ezer vállalkozás kapott, mintegy 6300 milliárd forintos kölcsönt, jól láthatjuk, hogy mekkora is volt az NHP Hajrá igénybevétele. Mindez annak köszönhető, hogy a korábbi NHP-s termékhez képest meg lett emelve az igényelhető hitelösszeg, meg lett nyújtva a kölcsönök futamideje és ki lett szélesítve a felhasználhatósági lehetőségek köre. A többletigényeket eddig befogadta az MNB – az elmúlt alig több, mint egy évben két lépcsőben megduplázták a rendelkezésre álló hitelkeretet.

A cégek által felvett kölcsön összeg több mint fele a cégek továbbélését működését biztosító forgóeszközhitel volt, ám a program már az újraindulást segítette azzal, hogy a folyósított összegek 37 százaléka új beruházási hitel vagy lízing volt. Ugyancsak a cégek mindennapi életét segítette, hogy az NHP Hajrá keretének fennmaradó részét korábban felvett, magasabb kamatozású vagy épp a közeljövőben lejáró beruházási hiteleik kiváltására használták fel a cégek.  A hitelek háromnegyede a kereskedelem, az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság vállalataihoz került.

Az újrainduláshoz is kell hitel

A vállalkozások ugyanakkor a járvány harmadik hullámának letörése és a magas átoltottság következtében szerencsére lassan a normál kerékvágásba rendeződő élet idején is kihívásokkal szembesülnek: több szektorban hatalmas kereslet tapasztalható a termékek és a szolgáltatások iránt, így a fejlesztések mellett készlet-beszerzésre, munkaerő-felvételre és átmeneti fizetési nehézségek áthidalására szükség van új megoldásokra – mondta Dancsné Engler Bernadett, az NHP Hajrá kihelyezésének 28 százalékát magáénak tudó OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási Főosztályának vezetője.

Itt a Széchenyi Kártya Go

Jó hír, hogy bár az NHP Hajrá 3000 milliárd forintos keretét nem növeli tovább a Magyar Nemzeti Bank, s így a lehetőség lényegében kimerült, a vállalkozások számára továbbra is rendelkezésre állnak rendkívül olcsó, vagy akár teljesen kamatmentes hitellehetőségek. A legújabb ilyen termék, a július elsejétől igényelhető Széchenyi Kártya GO! kedvezményes, a futamidő végéig fix kamatozású hitelprogram, amelyet a vállalkozások 1 milliótól akár 1 milliárd forint hitelösszegig igényelhetnek.  A konstukció az állami kamattámogatásnak köszönhetően a korábbi NHP-s hiteleknél is olcsóbb finanszírozást biztosíthat a vállalkozásoknak a money.hu értékelése szerint.

A Széchenyi Kártya Program az elmúlt több, mint 10 év alatt bebizonyította, hogy gyorsan és hatékonyan képes segíteni a hazai vállalkozások mindennapi életét azzal, hogy kedvező feltételek mellett a cégek igényeinek legmegfelelőbb konstrukciókat kínál. A koronavírus járvány idején szinte azonnal átdolgozásra kerültek a termékek, ennek köszönhetően a pandémia idején kínált Széchenyi Kártya krízishiteleket már eddig is több mint 32.000 vállalkozás igényelte 899 milliárd forint értékben.

A Széchenyi Kártya Újraindítási Program konstrukciói közül jelenleg 5 érhető el:

  • folyószámlahitel fix, évi 0,1 százalékos kamattal, legfeljebb 100 millió forintos összegig;
  • szabadon felhasználható forgóeszközhitel fix, évi 0,2 százalékos kamattal, maximum 250 millió forintig, 3 évre;
  • beruházási hitel fix, évi 0,5 százalékos kamattal, akár 1 milliárd forintig, 10 éves futamidőre;
  • a turisztikai ágazat vállalkozásai kamatmentes turisztikai kártyával maximum 250 millió forintot igényelhetnek, legfeljebb 3 évre;
  • az agrár-vállalkozások beruházási hitele akár 1 milliárd forintig igényelhető maximum 10 éves futamidőre, fix, évi 0,5 százalékos kamat mellett.

A Széchenyi Kártya GO! új hitelei a fenti hitelekhez képest a money.hu értékelése szerint további előnyöket tartogatnak:

  • a forgóeszközhitel tőketörlesztésére akár 9 havi, míg a beruházási hitelekre akár 24 havi türelmi időt biztosítanak, így a tőkét csak később kell elkezdeni törleszteni.
  • a legtöbb konstrukció ingatlan fedezet nélkül igényelhető.

A hiteltermékek közül a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! a napi működési költségek biztosításához, a Széchenyi Likviditási Hitel GO! a vállalkozás működtetésére alkalmas forgóeszközhitel beszerzésekhez, a Széchenyi Beruházási Hitel GO! a beruházások finanszírozásához, a Széchenyi Turisztikai Kártya GO! a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére az újraindításhoz nyújt segítséget, míg az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO! az agrárszektor vállalkozói által széles körű beruházási hitelcélok megvalósítására igényelhető.

A többi hitelprogram tovább él

A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a Széchenyi Kártya GO! termék mellett az MFB Pontok hálózatában (OTP, Takarékbank, MKB, Budapest Bank, Gránit Bank) továbbra is elérhetőek az MFB krízistermékei. Ugyancsak az MFB Pontokon igényelhető a mikro- és kisvállalati szektor képviselői számára a jelenlegi legjobb konstrukció, a maximum 10 millió forintos, 10 éves futamidejű, s 3 éves türelmi idővel bíró Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön.

Emellett a kereskedelmi bankok jó részénél elérthetőek az EXIM Bank krízistermékei is. Fontos azt is tudni, hogy a vállalkozások által felvett hitelekhez kapcsolható a Garantiqa kedvezményes garanciavállalása is.

chatsimple