A társasházak harmadát azonnal fel kellene újítani

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Rekordszámú nevezés futott be az OTP bank társasházi pályázatára. Sok társasháznál a covid miatt otthonra szorulók miatt vált fontossá a lakókörnyezet átalakítása. Enélkül is sok a teendő: a társasházak több, mint harmada komoly felújításra szorul. Eközben a megtakarítással bíró lakóközösségek nem igazán tudják miben kamatoztatni a pénzüket.

Tizenharmadk alkalommal írta ki az OTP Bank a társasházi pályázatát, amelyre eddig nem látott mennyiségű, 1357 pályázat érkezett – mondta el Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank mikro- és kisvállalkozási főosztályának vezetője. A szakember szerint az idei pályázatoknál meghatározó volt, hogy sokan olyan fejlesztésekre igényeltek támogatást, amelyek a covid miatt átértékelt lakókörnyezet fejlesztését célozták.

A home office miatt fontos lett a kert

Az Otthon a közösségben pályázati körben, ahol a társasházak és lakóközösségének működtetésének hatékonyabbá tételét, illetve a társasház környezetének élhetőbbé tételét célzó beruházások nyerhettek el támogatást: a 12 támogatásban részesülő pályázati projekt közül 8 a társasház kertjének, udvarának átalakítását, pihenő-rekreációs funkciójának erősítését szolgáló fejlesztéssel vett részt a pályázaton. További 2 projekt pedig kerékpártároló kialakítására nyert el támogatást.

Az OTP Társasházi pályázat másik pályázati csoportjában, az Otthon a jövőben pályázattal a lakók biztonságát és védelmét, valamint az energiahatékonyság fejlesztését célzó beruházások megvalósulását segítette a bank. Itt elektromos töltőktől, folyosó felújításon át, akadálymentesítéséig széles körben találtak támogatásra méltó pályázatot az elbírálók. A pályázatokon az érintettek 300 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget kaptak a tervezett beruházások.

Sok a felújítandó társasház

A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése egyesek szerint túlzottan optimistán ír arról, hogy a magyarországi társasházak csaknem fele szorul valamilyen felújításra, az azonban még így is riasztó, hogy a társasházak 36 százaléka záros határidőn belül jelentős beavatkozásokat igényelne. A covid ráadásul lelassította a fejlesztéseket is, hiszen a járványhelyzet idején társasházi közgyűléseket nem, vagy csak online formában lehetett megtartani, így viszont – hiába nyilatkozott úgy a lakóközösségek több mint 80 százaléka, hogy tervez valamilyen felújítási munkát a következő 3 évben – számos döntés nem született meg. Bár a kimutatások szerint a közelmúltban számottevően csökkentek a társasházak közös költség kinnlevőségei, ám az azért kérdés, hogy a koronavírus-járvány miatt ez a folyamat nem torpan-e meg.

Nincs új alternatívája az eltűnő lakástakarékoknak

Ennél is nagyobb gond, hogy az állami támogatás elvesztésével a társasházak egyik legkomolyabb megtakarítási megoldása, a lakás-takarékpénztári számlák száma is számottevően csökkenni kezdett – a lejáró konstrukciók után a társasházak nem kötnek új szerződést. Emiatt viszont számottevően szűkült azon lehetőségek köre, ahol a társasházak azon része, amely valóban felelősen gondolkodik és komoly felújítási alapot képez, érdemben tudja kamatoztatni a megtakarításokat. Márpedig a felújítási költségek drágulása miatt még komolyabb szüksége lenne a felújításra szoruló társasházi közösségeknek arra, hogy a későbbi felújítások fedezetére félretett pénzek értéke ne csökkenjen komolyan, s az – ha a teljes költségre nem is elegendő – legalább komoly önerőt jelentsen egy esetleges hitel felvételekor.

Borítókép: Getty Images

chatsimple