Eltérő az apák és az anyák helyzete a munkaerőpiacon

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

A gyermekek jelenléte a háztartásban eltérően befolyásolja a férfiak és a nők foglalkoztatási arányát az Európai Unióban. Magyarországon a családtámogatási rendszer (Gyed, Gyes) miatt a gyermekes anyák foglalkoztatottsági mutatói erősen torzítanak.

A 25-54 éves korosztályban a gyermekkel rendelkező nők 72,2 százaléka rendelkezik munkahellyel az EU-ban, míg ugyanez a szám a férfiaknál 90 százalékot tesz ki az Európai Unióban. Ugyanebben a korcsoportban, de gyermektelenek esetében a nők magasabb foglalkoztatottsági arányt értek el (76,8 százalék), a férfiaknál viszont alacsonyabb számot (80,9 százalék) mutatott ki az Európai Unió Statisztikai Hivatala.

A gyermekes nők közül a legtöbben Szlovéniában (86,2%), Svédországban (83,5%), Portugáliában (83,0%), a legkevesebben pedig Olaszországban (57,3%), Görögországban (61,3%) és Spanyolországban (66,2%).

A gyermekes férfiakat Csehországban (96,5%), Máltán (95,7%), Szlovéniában (95,0%), Svédországban (93,9%), Hollandiában (93,7%) és Lengyelországban (93,5%) foglalkoztatják leginkább.

Elkeserítő az olasz nők helyzete

Olaszországban és Görögországban regisztrálták a legnagyobb különbséget a gyermekesek és gyermektelenek foglalkoztatottsága között – erre persze megfelelő magyarázat az eltérő családmodell, az egykeresős háztartások magas száma. Olaszországban közel 29 százalékponttal kevesebb azoknak a nőknek a száma akiknek gyerekük van és dolgoznak, de figyelmeztető, hogy a gyermektelen nők foglalkoztatási rátája is épphogy meghaladja a 60 százalékot. Görögországban mind a gyermekes, mind a gyermektelen nők körében is alig áll 60 százalék felett a foglalkoztatottsági mutató.

A legalacsonyabb nemek közötti különbséget a gyermekes emberek esetében Litvániában (6,8 %), Szlovéniában (8,8 %) és Portugáliában (9,3 %) találták. A gyermektelenek esetében Portugália (0,1 százalékpont), Belgium (0,8 százalékpont) és Németország (1,0 százalékpont) mutatta a legalacsonyabb foglalkoztatási különbséget.

Nagycsalád – a hölgyek otthon maradnak

A nagycsaládos lét egyértelműen a munkavállalás ellen hat a nőknél: 2020-ban a gyermektelen és a maximum 2 gyermekkel rendelkező nők foglalkoztatottsági rátája nagyjából hasonló volt (74 %), ám a három vagy több gyerekkel rendelkező nőknél a foglalkoztatottsági szint visszazuhant 59,1 százalékra.

A nők iskolázottsága sem mindegy

Az iskolai végzettség további fontos szerepet játszik a nők foglalkoztatottságát illetően: minél magasabb a gyermekek száma, annál nagyobb a foglalkoztatási szakadék az alacsony és a magas iskolai végzettségű nők között. A 3 vagy több gyerekkel rendelkező nők esetében a magas képesítéssel bíró anyák igen jó arányban (80 százalék) tudnak újra elhelyezkedni a munkaerőpiacon, az alacsony iskolázottságúak aránya azonban alig éri el a 30 százalékot.

A férfiaknál ugyanakkor – függetlenül a gyermekek számától – a magas és alacsony iskolai végzettségűek között nem volt akkora különbség, mint a nőknél.

A magyar anyák sem állnak jól

Ha pusztán az uniós statisztika számait nézzük, hazánkban sem igazán kedvező az anyák helyzete. Mindössze hét olyan uniós tagállam van, ahol gyermekes nők foglalkoztatottsága 70 százalék alatt van, és ezek között található Magyarország is. A 27 országból a 23. helyen állunk, alig súroljuk a 69 százalékos arányt. Ne felejtsük el azonban, hogy más országokhoz képest nálunk a legkomplexebb és a leghosszabbak között van a családtámogatási rendszer, az anyák számára a Gyed és a Gyes egy-egy gyermek megszületése esetén akár 3 évig kiszámítható juttatást biztosít, így 3 gyermek esetén az is előfordulhat, hogy egy magyar nő 9 évre is kiesik a munkaerőpiacról. Bár a kormányzat ma már komolyan támogatja - a támogatások fenntartásával és adókedvezménnyel - azt, hogy az anyák korábban visszatérhessenek a munka világába, a lehetőség igénybevétele még messze nem mondható gyakorinak.

A gyermekes férfiak viszont az európai élmezőnybe tartoznak, nagyjából 93 százalékuk kapott munkát Magyarországon 2020-ban. A gyermektelen nők és férfiak között alig van különbség, csak néhány százalékpontban mérhető a nagyjából 86-88 százalékon álló foglalkoztatottsági ráta. Meglepő azonban, hogy míg a gyermektelen és gyermekes anyák között óriási szakadék van előbbiek javára, addig a gyermekes férfiak messze túlszárnyalják a gyermekteleneket, ha foglalkoztatottságról van szó.

A nők keresik, a férfiak igénylik a CSOK-ot és a Babavárót

A money.hu statisztikái szerint a hitelek iránt érdeklődő ügyfelek esetében a már gyermekkel rendelkező nők képviselnek nagyobb arányt, míg a tervezett gyermekek esetében a férfiak azok, akik inkább érdeklődnek a hitellehetőségek iránt. A gyermekvállalást támogató kormányzati lehetőségek (CSOK, Babaváró) iránt ugyanakkor a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek körében inkább a hölgyek nyitottabbak, 36,5 százalékuk keresi az ilyen megoldásokat. Ugyanakkor a money.hu hitelezési szolgáltatásait igénybe vevők körében szignifikánsan magasabb, 9,3 százalék azon férfiak aránya, akik már korábban igénybe vettek valamilyen családpolitikai támogatást. A hölgyek esetében ez az arány nem éri el a 6,7 százalékot.

Borítókép: Getty Images

chatsimple