A pandémia végét mutatják a bankkártya-adatok

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Minden eddigi csúcsot megdöntött a bankkártyás vásárlások összege az Erste Banknál – az egyébként igen jó évet kifogó pénzintézet szerint ez is azt jelzi, hogy az emberek maguk mögött tudják már a koronavírus-válságot. Erre utal az is, hogy egyre kevesebben veszik igénybe a moratóriumot. 

Csúcson a bankkártyás költések

Túl vagyunk a koronavírus járvány nehezén – erről tanúskodnak legalábbis az Erste bank adatai. A pandémiát követően az Erste lakossági ügyfeleinek bankkártyás tranzakciói is beszakadtak, ám a bankkártyás forgalom ma már erőteljes felpattanást jelez. Bár a 2020-as év nagyon jól indult, s a bankkártyás költések bőven a 2019-es szintek felett jártak, ám a járvány első hullámát követő zárás miatt beszakadt a piac. Az Erste ügyfeleinek bankkártyás költései csak júliusra érték utol a 2019-es szinteket – mondta Harmati László, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Ugyanakkor bizakodásra adott okot az, hogy idén február óta történeti csúcsokat dönt a bankkártyás tranzakciók száma az Ersténél. Júliusban már 12 százalékkal többet költöttek bankkártyával a bank ügyfelei, mint tavaly (és tavalyelőtt). A bank várakozásai szerint a második félévben számottevő további bővülés várható a kártyás vásárlásokban, ami jótékonyan hat majd az Erste bevételeire is. 

A forgalom bővüléséhez ráadásul nem is kell kimozdulniuk az ügyfeleknek otthonukból. A bank kimutatásai szerint a bankkártyás vásárlások 18 százaléka már az az online térben zajlik – két éve ez még csak 13 százalék volt. Azaz két év alatt 40 százalékos volt a bővülés az online bankkártyás vásárlásokban. De nem csak a vásárlások, a többi banki ügylet is egyre inkább az online térbe megy: az összes ügyfél 58 százaléka végez digitálisan banki tranzakciót, ezen ügyfelek közel fel a mobilján intézi banki ügyeit. 

Aki keres talál olcsóbb bankszámlát

A money.hu kérdésére a banki vezető arról beszélt, hogy saját adataik szerint igenis komoly verseny van a banki szolgáltatásokban, csak arra volna szükség, hogy az ügyfelek rátaláljanak azokra a számlacsomagokra, amelyek az ő bankolási szokásaiknak a legmegfelelőbbek. Harmati László szerint szinte minden bank kínál minimális díjon elérhető alapszámlát, az aktívabb, többször pénzt utaló, sok bankkártyás tranzakciót végrehajtó ügyfeleknek pedig a szintén több banknál elérhető csomagáras termékek jelentenek optimális megoldást. Az Erste nem is várta meg az MNB jelzését: új digitális megoldásuk, a George bevezetésével párhuzamosan bevezették csomagáras terméküket, ahol az ügyfél egy fix havidíj ellenében korlátlan banki tranzakciót hajthat végre ingyen. Az ügyfelek költségeit csökkenti az is, hogy több bank – így az Erste is – már nem pénzbe kerülő sms-hanem internetes push rendszerüzetekben tájékoztatja ügyfeleit a banki tranzakciókról. 

Jól ment az Erstének az első félévben

A 2019. évi 25,1 milliárd forinthoz képest is komoly növekedéssel 31,8 milliárd forintra nőtt egyébként az Erste Bank Hungary első féléves eredménye. Jelasity Radovan, a bank elnök-vezérigazgatója szerint a bank nagyon hatékonyan működik, ezt jól mutatja, hogy költség/bevétel mutatójuk 44,8 százalékra javult a tavalyi 52,9 százalékról

Érdekes ugyanakkor, hogy az első félévben a bank 10,6 százalékkal kevesebb, 197 milliárd forint hitelt folyósított, mint a 2020-as 220 milliárd forint. A lakossági kihelyezés minimálisan csökkent, ugyanakkor a vállalati hitelállomány 82-ről 60 milliárd forintra esett – ha viszont a lejegyzett vállalati kötvényeket is ideszámítjuk, akkor a vállalati finanszírozás már 9 százalékos növekedést mutat. 

A lakossági hiteleknél a jelzáloghitelek 34 százalékos növekedése ellensúlyozni tudta a Babaváróban történt visszaesést. Örömteli ugyanakkor, hogy a félév végének erősödő üzletei nyomán már a személyi kölcsönök esetében is a 2020-as adatok fölé tudott emelkedni az Erste.

Nem lesz baj a moratórium után sem

A nem teljesítő hitelek állománya a tavalyi 2,1 százalékról 2,9 százalékra emelkedett, s komolyabb további emelkedésre a moratórium múltával sem számít az Erste. Jelasity Radovan szerint ugyanis megfigyeléseik szerint a moratóriumból kikerülők a jól törlesztő adósok közé tartoznak, a még védőernyő alatt lévő ügyfelek adataiból pedig az látszik, hogy legtöbbjüknek még nőtt is a bevétele a koronavírus járvány 2. és 3. hullámának csendesülésével. Tehát nem igazán várható, hogy az érdemben rászoruló körön kívül (akiknél az Erste is fontosnak tartja a moratórium folytatását) jelentősen növekedne a nem fizető adósok részaránya az Ersténél. Azt, hogy a kockázatos hitelek aránya nem nő, jól mutatja, hogy az Erste a tavalyi 17,2 milliárd forint után idén az első félévben csak 1,1 milliárd forint céltartalékot képzett a kétes kinnlevőségekre. 

A pénzintézet már csak azért is optimista lehet, mivel a banki átlagnál sokkal magasabb azok száma, akik visszatértek a törlesztéshez. Az Erste moratóriumban lévő vállalati hitelállománya már 10 százalék alatt van. A lakossági ügyfeleknél a jelzáloghitelek 24, a személyi kölcsönök 35 százaléka van továbbra is a védernyő alatt - az idén 10-15 százalékkal csökkent a moratóriumban részt vevők aránya. 

Borítókép: money.hu

chatsimple