Már másfél millió OTP-s bankol a neten és mobilján

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Nagyon előretört az OTP – nem csak az eredményesség, de a digitális szolgáltatások terén is. Hiába ugyanakkor a sikeresség: a Magyar Nemzeti Bank december 31-éig nem engedi az osztalék kifizetést a részvényeseknek.

Az OTP SmartBank felhasználók száma másfél év alatt megduplázódott, s megközelíti az 1,5 milliót, a bank digitálisan aktív ügyfeleinek aránya ebben az időszakban 20 százalékkal nőtt. A digitálisan indított átutalások száma 35 százalékkal emelkedett a bankban – számolt be Csányi Péter, az OTP digitális divízióját vezető vezérigazgató-helyettes.

A fejlesztéseknek köszönhetően a nem támogatott jelzáloghiteleknél már – a szerződéskötés miatti egyszeres személyes találkozót leszámítva - teljesen online lehet intézni az igénylést. Az OTP Videobankban már teljesen online lehet számlát nyitni. A SimplePay rendszerben a korábbi bankkártyás fizetés mellett már több, mint 10 ezer kereskedőnél lehet azonnali átutalással is fizetni. 

Az idei év nagy lépése az volt, hogy a bank megújította internet- és mobilbankját, az új platformra június végéig már több, mint 200 ezre regisztráltak. Az év folyamán az új platform folyamatosan új fejlesztésekkel bővül majd. 

Lenne olcsó számla, de az ügyfelek nem keresik

A money.hu kérdésére Csányi Péter emlékeztetett: a tranzakciós illeték bevezetése előtt a bankok zöme csomagáras számlacsomagokat ajánlott, ám az illeték miatt ez változott. Az MNB szeretné elérni a csomagáras termékek bővülését, ám a fő akadály a tranzakciós illeték. Az OTP véleménye szerint legalább a digitális bankolás elől le kellene bontani ezt az akadályt. (A bankok a bankkártyás fizetés után kártyánként átalányt, míg a 20 ezer forintot meghaladó illetékek után 3 ezrelékes illetéket fizetnek.) A szabályokon felül az ügyfelek tudatosságának emelése legalább ilyen fontos lenne, hiszen Csányi Péter szerint az OTP moduláris számlacsomagja alkalmas lenne arra, hogy az ügyfelek csomagáras, olcsó számlacsomaggal bírjanak, ám kevesen veszik az időt és a fáradságot, hogy saját bankolási szokásaiknak megfelelő módon alakítsák a számla szolgáltatásait.

Robotok dolgoznak az OTP-nél

De nem csak kifelé, hanem a belső folyamatokban is komolyan halad a digitalizáció. Ennek jó példája volt, hogy a moratóriummal kapcsolatos ügyfélnyilatkozatok jelentős részét – több mint 70 ezer nyilatkozatot – már a bank belső adatfeldolgozó robotja dolgozta fel. A folyamat az államilag támogatott lakáshitelek adminisztrációjának robotizációjával folytatódott.

Sokba kerül a moratórium

S ha már moratórium. Az ügyfeleknek nyújtott fizetéskönnyítő eljárás júliustól szeptemberig terjedő kitolása a banknak a moratórium első 10+6 hónapos időszaka miatt okozott 28,2 milliárd forinton túl további 5,6 milliárd forintos egyszeri veszteséget jelent.   

A lakossági hitelállomány 39, a vállalati ügyfelek 15 százaléka van moratóriumban az OTP-nél. Az idei évre várt 6 százalékos gazdasági növekedés és a további béremelkedést előrevetítő visszatérő munkaerőhiánnyal küzdő munkaerőpiac mellett az OTP nem látja létjogosultságát az általános moratórium hosszabbításnak – mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a bank is azt a szakmában elterjed álláspontot képviseli, hogy célzottan, a rászorulóknak akár egyedileg, bankonként, akár szektorszinten továbbra is fennmaradjanak a törlesztés könnyítő intézkedések.

A nyereség jelentős része már külföldről jön

Ami a teljesítményt illeti, az OTP Bank Csoport 215 milliárd forintos számviteli adózás utáni eredményt ért el az első félévben. Az egyszeri hatásoktól megtisztított adózott eredmény 246,3 milliárd forint lett volna. Bencsik László vezérigazgató-helyettes szerint a bank eredményességének immár 58 százaléka nem Magyarországról, hanem a 10 országban jelen lévő leányvállalatoktól származik. 

A bank értékelése szerint a koronavírus járvány után a vártnál is gyorsabb lesz a felpattanás, s ez mind a régiós gazdaságokat, mind a bank eredményeit is emelni fogja. Épp ezért a bank szerint az év végére a korábbiaknál magasabb, tőkearányos nyereséget (ROE) terveznek. Az első félév teljesítménye után a ROE érték 19,1 százalékon áll. 

Nagyon megy a hitel

A bankcsoport hitelállománya 6 százalékkal 350 milliárd forinttal nőtt az első hat hónapban. Miután a dinamikát a második negyedévben megerősödő kihelyezés hajtotta, s ez a most látható folyamatok szerint kitart majd az év további időszakában is, a bank csoportszinten 10 százalékot meghaladó hitelállomány-bővüléssel számol. A magyarországi hitelállomány 10 százalékkal 440 milliárd forinttal nőtt, ez a bankcsoport teljes növekedésének 51,9 százalékát adta az első hat hónapban. 

Az OTP az idén tovább erősítette amúgy sem kicsi piaci súlyát a magyar hitelpiacon. Bencsik László közlése szerint az OTP a jelzáloghitelek esetében közel egyharmados piaci részesedéssel bír, a személyi kölcsönökből ugyanakkor 10-ből 4 személyi kölcsönt már az OTP folyósított az első félévben.  A babaváróban közel 44 százalékos az OTP részesedése.

Egyelőre nem kapnak pénzt a részvényesek

A bank a 2019-es és a 2020-as teljesítménye után 119 milliárd forintot különített el osztalékfizetésre. Ráadásul az első félév teljesítményét követően az idei év eredményei alapján további 42 milliárd forintot tettek félre a 2021-es osztalékra. Az OTP részvényeseinek ugyanakkor továbbra is várniuk kell, hogy részesedjenek a bank sikeréből: a Magyar Nemzeti Bank épp ma közölte, hogy a bankok és biztosítók osztalékfizetési tilalmát december 31-ig meghosszabbítja.

Borítókép: Getty Images

chatsimple