Hatásosnak bizonyultak a jegybank válságkezelő lépései

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A járvány kezdetétől mintegy 9300 milliárd forintnyi likviditást nyújtott a gazdasági szereplőknek az MNB. Közel 40 ezer vállalkozást segített a Növekedési Hitelprogram.

A Magyar Nemzeti Bank új kiadványában bemutatja és összegzi azon válaszlépéseit, amelyekkel Magyarország sikeresen kezelhette a koronavírus-járvány okozta válságot. Ezen dokumentum szerint a jegybank történelmi léptékű válságkezelő intézkedésekkel válaszolt a 2020 elején kitörő koronavírus világjárványra, a gazdaság minden szereplőjének likviditást biztosítottak és segítették a gazdaság újraindulását.

A koronavírus-járvány hármas válságot okozott: gazdaságit, egészségügyit és pszichést. A 2008-2009-eshez hasonló pénzügyi válságot ugyanakkor sikerült elkerülni határozott, proaktív és preventív gazdaságpolitikai lépésekkel - emelte ki a jegybank.

Az MNB - közlése szerint - megfelelő időzítéssel és jelentős tűzerővel reagált a koronavírus-válságra 2021. május végéig mintegy 9300 milliárd forint likviditást nyújtva a gazdaság szereplőinek:

  • Moratórium kezdeményezése a nehéz helyzetbe került adósok számára, ezzel 2300-2500 milliárd forint maradt a lakosságnál és a vállaltoknál
  • 40 ezer vállalkozást segített 3000 milliárd forinttal a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá
  • 730 milliárd forint értékben vásárolt a jegybank vállalati kötvényéket a Növekedési Kötvényprogram keretében
  • 500 milliárd forint osztalék fizetésével támogatta az MNB a költségvetést
  • 2200 milliárd forinttal az állampapírpiac stabilizálásában nagy szerepet játszott a jegybank
  • Tavaly nyáron csökkentették az alapkamatot is
  • Bevezették a PINkód nélküli fizetést a 15 ezer forint alatti vásárlásoknál
  • Megkönnyítették a hitelfelvételt
  • Lazítottak a banki szabályozás egyes elemein

A Magyar Nemzeti Bank összegzésében úgy fogalmaz, post-COVID szindróma helyett teljes felépülés várhat a magyar gazdaságra a növekedés újraindulásával. Ezután viszont ismét az egyensúly helyreállítására kell fókuszálni, ugyanis a 21. században olyan fejlődésre van szükségünk, amely hosszú távon pénzügyi, környezeti és társadalmi szempontból is fenntarthatónak bizonyul.

Borítókép: Getty Images

chatsimple