Nem csak a hitel, az értékbecslés is drágul

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Miközben a hitelek kamatának emelkedésétől tartunk, a kölcsönfelvételhez kapcsolódó sok egyéb díj és költség is emelkedik. Ami vigasztaló lehet: a banki akciók is folytatónak az ősszel. 

A Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusa nem csak a hitelek kamatait, de a bankok által felszámított, vagy a hitelfelvételhez kapcsolódó egyéb díjakat, költségeket is drágítja. 

A régi hitelek díjai áprilisban ugornak majd

Korábban már jeleztük, hogy maga az infláció megjelenése a meglévő fix hiteleket is drágítja, hiszen a hitelhez kapcsolódó egyéb költségek is emelkednek. A meglévő hiteleknél a bankok csak minden év áprilisában emelhetik a költségeiket, maximum az előző évi fogyasztói árindex mértékével. Ugyanakkor az új hitelek esetében mások az árazási feltételek. S ezt láthatjuk most a bankoknál.

Az átutalás, értékbecslés is drágul

A money.hu adatsora szerint a Budapest Banknál például a hitelekhez kapcsolt átutalási díjak maximum értéke 16.885 forintról 17.244 forintra emelkedett. Emellett pedig a bankokhoz nem, vagy csak közvetetten kapcsolt díjakra is kihatással van az infláció. Az OTP Banknál a hitelbiztosítéki érték felülvizsgálati (helyszíni szemle) díja 50 millió forint alatti hiteligény esetén 16.020 forintról 22 ezerre, 50 milliós hitel felett 21.360 forintról 30 ezer forintra emelkedett. A CIB Banknál október 18-tól a lakóingatlan értékbecslési díja 30.480 forintról építési és bővítési hitelcélnál 44.000 forintra, minden egyéb hitelcélnál 38 ezer forintra nőtt. A nem lakóingatlanok értékbecslési díja 57.150 forintról 76.200 forintra nőtt. A műszaki szemléért az eddig 20 ezer forint helyett mostantól 25.500 forintot kell fizetni a CIB-nél.

Visszavágott hitelplafon

Az egyre nagyobb hitelfelvételi trendekkel némileg szembe megy, de önmagában érthető, hogy az OTP-nél a nem támogatott lakáshitelek esetében a maximum igényelhető hitelösszeg a korábbi 100 millió forintról 75 millió forintra csökkent. 

Az akciók is megmaradnak

Öröm az ürömben, hogy számos bank továbbra is akciózik, hogy továbbra is segítse a hitelvolumen bővülést. Az OTP-nél például a hónap végéig meghosszabbították a kezdeti költségekre vonatkozó Nyári ingatlanhitel értékesítési akciót. Az Erste Banknál november 5-ig él a Babaváró hitel igénylőit csábító 100.000 forintos jóváírási akció. A Raiffeisen Banknál pedig jövő január végéig érvényesek az induló díj, a 70.000 forintos jóváírási és az online regisztrációhoz kötött jóváírási akció. Az új lakást vásárlók pedig szintén január végéig vásárlási kupont is kapnak. 

A korábbi akcióit az Oberbank is meghosszabbította. A CIB a 40.000 forintos jóváírási akcióját december végéig kínálja a lakáshitelt felvevő ügyfeleinek. 

Az októberi kamatemeléssel újraindult a K&H Banknál a lakás- és babaváró hitelekhez kapcsolódó 100 ezer forintos jóváírási akció, melyben minden olyan december 15-ig teljeskörűen befogadott lakáshitel és/vagy babaváró hitel vesz részt, amelynél a folyósítás 2022. május 31-ig megtörténik. 

A Raiffeisen a december végéig szerződőknek új és régi jelzáloghitelek esetében egyaránt 2 hónapig átvállalja az Uniqa jelzáloghitel hitelfedezeti biztosítás díját.

Az UniCredit a bankkal szerződött cégek dolgozóinak kínált Partner csomag akciójában jövő január végéig 0,3 százalékpontos kamatkedvezményt ad a minimum 10 milliós, 0,5 százalékpontos kedvezményt a minimum 20 millió forintos hitelből használt lakás vásárlást megvalósító ügyfeleknek, ráadásul a futamidő első 5 évének elteltét követően egyszeri díjmentes előtörlesztést biztosítanak. A 20 milliós kamatkedvezménynél további feltétel a Generalinál kötött hitelfedezeti biztosítás megléte.

Borítókép: Getty Images

chatsimple