Nagyon kevesen maradtak a moratóriumban

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Még az előzetesen vártnál is kevesebben maradtak a törlesztési moratóriumban a Magyar Bankszövetség előzetes becslése szerint. A kilépőknek számos lehetősége van arra, hogy anyagi helyzetüknek megfelelően a számukra legjobb megoldást válasszák a törlesztés folytatásához. A money.hu adatai szerint havi 10 ezer forintos törlesztőrészlet-emeléssel megfelezhető a 19 hónapnyi moratórium költségterhe.

 

Egymillió ügyfél tér vissza a törlesztéshez

A hitellel rendelkező ügyfelek mindössze 6,5 százaléka vesz részt november 1-jétől a fizetési moratóriumban a Magyar Bankszövetség előzetes adatai szerint. Mindez azt jelenti, hogy a hosszabbításra jogosult ügyfélkör mintegy 13 százaléka jelezte, hogy továbbra is élni kíván a moratórium lehetőségével. A következő hetekben egymillió ügyfél tér így vissza a rendes törlesztéshez.

Korábban a Bankszövetség a bankszámla adatok alapján azt jelezte, hogy az ügyfeleknek mindössze 19 százaléka számára okozna gondot, ha vissza kellene térni a rendes törlesztéshez. A mostani, ennél is kisebb érdeklődést mutató adat a money.hu azt igazolja, hogy sikeres volt a kormányzati, jegybanki, banki figyelmeztetés, hogy valóban csak azoknak az ügyfeleknek éri meg a moratóriumban maradás, akiknek nincs lehetősége a törlesztésre. A money.hu korábban kimutatta, hogy a 8 törlesztés nélkül töltött extra hónap azzal jár, hogy a moratórium költségterhe 40 százalékkal ugrik meg azoknak, akik jövő júniusig a védernyő alatt maradnak, azokhoz képest, akik novembertől visszatérnek a rendes törlesztéshez.

Sokan későn ébrednek majd

Emellett a vártnál is visszafogottabb érdeklődésnek az is oka lehet, hogy sok adósban nem tudatosult az, hogy ezúttal nem automatikus a hosszabbítás, ezúttal aki részt akar venni a folytatásban, annak kell jelentkeznie a bankjánál. Aki ezt október 31-ig nem tette meg, többé nem élhet a lehetőséggel

A Bankszövetség közölte, a bankfiókokban nem volt felfokozott ügyfélérdeklődés a moratórium záró köre iránt, az érintett ügyfelek 70-80 százaléka online adta be a hosszabbítást kérő nyilatkozatát a bankoknak. Ebből az adatból is látszik, hogy a rászorultak közül tudatosabb, aktívan bankolók voltak azok, akik jelezték folytatási szándékukat.

A bennmaradók bármikor távozhathak

A Bankszövetség emlékeztetett: aki a moratóriumban marad, annak a tartozása továbbra is kamatozik. Ezért mindenkit arra bíztattak, hogy amikor teheti, térjen vissza a szerződésében vállalt, korábbi törlesztőrészlet fizetésére. Korábban a money.hu jelezte: hitelcserével akár a moratórium előtti törlesztőrészletnél is kisebb törlesztési teher érhető el.

A kilépőknek is több lehetőségük van

A bankok azoknak is lehetőséget kínálnak, akik kiléptek a védernyő alól. A Bankszövetség szerint azoknak, akik most nem igényelték a folytatást, mérlegelni kell, hogy mi a pénzügyi teljesítőképességük. Bankjuk segítségével ennek figyelembe vételével újragondolhatják a törlesztéseik ütemezését. Erre lehetősége van az adósnak akkor is, ha túl nagy terhet jelent neki a jelenlegi törlesztőrészletek kigazdálkodása.

Felezheti a terheket egy tízezres

Ugyanakkor az adósok egy nagyobb rétegének szerencsére már lehetősége van arra, hogy kezelje a moratórium alatt felgyűlt tartozást. Ők kérhetik az így felgyűlt tartozás egyösszegű megfizetését, illetve azt, hogy a havi törlesztőrészlet emelésével csökkenjen az az időszak, amivel a moratóriumban maradás miatt meghosszabbopdik a futamidő. A money.hu korábbi számításai szerint az az ügyfél, aki akkora törlesztőrészlet-emelkedést tud vállalni, hogy az eredeti futamidő végére visszafizeti a teljes hitelét, annak a 19 hónapig szünteltetett törlesztés többletköltsége ötöde lesz annak, mint aki nem él a megemelt előtörlesztés lehetőségével. Ugyanakkor, ha egy átlagos lakáshitellel rendelkező ügyfél havi 10 000 forint törlesztőrészlet-emelést vállal, azzal a money.hu számításai szerint megfelezheti a moratórium okozta költségterhet

chatsimple